Noordkop Nieuws – Hoe zit het met Monumentenbeleid van Hollands Kroon? + Mike Deutekom – ’Omdat wij deze panden, gebieden en elementen koesteren’ + Brede inventarisatie van erfgoed

Hoe zit het met het Monumentenbeleid van Hollands Kroon?

Hippolytushoef – Het monumentebeleid van de gemeente Hollands Kroon, hoe zit het daar nu mee. Noordkop Nieuws belde met Leo Dubbelaar van Erfgoedstichting het Cuypersgenootschap over dit beleid, of het gebrek hiervan. Het Cuypersgenootschap is een vereniging en stichting en zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Hollands Kroon is één van de weinige gemeenten, die geen monumentenbeleid heeft.

Luister het hele gesprek terug via onze ‘Gemist Radio’:
Audiofragment Leo Dubbelaar
https://noordkopnieuws.nl/wp-content/uploads/2018/12/Interview-Leo-Dubbelaar-Cuypersgenootschap.mp3

Noordkop Nieuws, 8 december 2018

https://noordkopnieuws.nl/hoe-zit-het-met-het-monumentebeleid-van-hollands-kroon/

Toch monumentenlijst Hollands Kroon: ’Omdat wij deze panden, gebieden en elementen koesteren’

Anna Paulowna – Het roer gaat toch om in Hollands Kroon. Er komt een vooralsnog (beperkte) gemeentelijke monumentenlijst, waarop ook 21 panden komen te staan, die de provincie van hun lijst afvoert.

Dat is het voorstel van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon. Met het opstellen van een monumentenlijst stapt de gemeente af van het idee, dat extra regels om waardevolle panden te beschermen niet nodig zijn. In 2016 werd dat nog als leidraad voor het beleid vastgelegd door de gemeenteraad.

Hollands Kroon ging destijds uit van ’goed eigenaarschap’; het vertrouwen, dat eigenaren van monumenten zelf hun historische pand ook in tact willen laten. Alleen als dat door regelgeving van hogere overheden moest, zou de gemeente ook regels opleggen.

Nu wordt dat anders. “Omdat wij deze panden, gebieden en elementen koesteren, is het nodig om hiervoor extra beschermende regels te maken. Dit zal door erfgoedbeleid gebeuren. Hierin zullen deze regels worden onderbouwd”, aldus burgemeester en wethouders.

Helderse Courant, 11 maart 2019, 19:40

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190311_36359755/toch-monumentenlijst-hollands-kroon-omdat-wij-deze-panden-gebieden-en-elementen-koesteren

Brede inventarisatie van erfgoed Hollands Kroon

Mike Deutekom - Brede inventarisatie van erfgoed Hollands Kroon, Helderse Courant, 30 maart 2019

Helderse Courant, 30 maart 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cuypers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+Meskers
https://robscholtemuseum.nl/ed-dekker-gevecht-om-monumenten-gemeente-krijgt-dwangsom-cuypers-hollands-kroon-naief-met-erfgoed-hk-wijst-erfgoed-af-raadhuis-wieringermeer-moet-beschermd/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image