Noordhollands Dagblad – Stelling: Rob Scholte heeft zijn kans gehad

Keer op keer zijn er weer pogingen en aanzetten tot bemiddeling met kunstenaar Rob Scholte geweest om zijn prachtige museum in het oude postkantoor te behouden voor Den Helder.

Maar telkens komt hij met nieuwe, hoge eisen en maakt het zichzelf daarmee onmogelijk. En dus kon de gemeente Den Helder uiteindelijk niet anders dan plan B inzetten: verkoop van het postkantoor.

De stelling van de week luidt: Rob Scholte heeft zijn kans gehad.

– Eens
– Oneens

Waarom vindt u dat? (niet verplicht)

Uw naam

NHD, 7 april 2017

Reacties:

Ronny Visje
zeurpiet. gewoon, net zoals anderen, pand nemen en huur betalen.
je bent niks “meer” dan een ander.

Monique Kohn · Den Helder
Moeten ze je wel een huurcontract geven waarin je huur betaald. Maar dat wilde de gemeente niet, want een huurder heeft rechten en kan je er niet zo maar uitzetten.

Monique Kohn · Den Helder
Nou nou, de financiële gegevens willen hebben om het gevraagde businessplan op te kunnen stellen ‘hoge eisen’ te noemen. De zoveelste getinte berichtgeving van een dagblad dat keer op keer heeft laten blijken een stadhuis in de binnenstad te willen, eerst op de stationslocatie en daarna bij hun voor de deur. Was daar niet iemand die zat te dromen van lunchen met de burgemeester?

Jan Sterenborg
Gemeente heeft een cultureel budget en zet dat niet in. Een mens is meer dan een economisch wezen het is ook een cultureel wezen. Centen tellen kunnen we allemaal maar een bijdrage leveren aan iets wezenlijks lijkt haast onmogelijk in deze barre tijden.

Robert Zazou · Den Haag
De gemeente kan vast de schriftelijke kansen in de openbaarheid publiceren, die van de afgelopen jaren

Lucas Hüsgen · Radboud University
Conclusie: Den Helder wil dus geen museum van een van de grootste Nederlandse kunstenaars sinds 1945. Weer een reden minder voor kunstminnende toeristen om vanuit Amsterdam even naar Den Helder te komen. Terwijl het zo’n mooie combinatie zou zijn: Van de Wint en Scholte in één stad.

Henk van Trigt · Beeldend kunstenaar, artist, painter. bij Self-Employed
Nou nou niet overdrijven met: “een van de grootsteNL-kunstenaars sinds 1945” discussie daarover is mogelijk! en ook ….wie wil er in godsnaam naar Den Helder afreizen.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Henk van Trigt Ahh… een Den Helder basher….

Monique Kohn · Den Helder
Henk van Trigt .. beetje jaloers?

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Dit is een gestuurde peiling, helaas. Komt nu ook de stelling: “Het college heeft zijn kans gehad”? (Dat er zit in strijd met de verkiezingsuitslag…)

Bert Schoonhoven · Amsterdam
Een goeie moderne kunst museumdirecteur moet haaks op de maatschappij staan anders was hij wel directeur van de Vereniging van Plattelandsvrouwen geworden

Kees Engelhart · Uitgever-schrijver bij Uitgeefhuis De Manke God

BURGERVADER

O jawel het moet heerlijk zijn om jezelf oprecht
Burgervader te mogen noemen iedereen benadert je
Met de grootst mogelijke achting wanneer je spreekt
Kun je er van overtuigd zijn dat er met veel meer
Dan de gebruikelijke aandacht naar je geluisterd wordt

O het lijkt je fantastisch burgervader te mogen zijn en
Je zou het echt nu al willen zijn met hart en ziel zou je
Je bekommeren om het wel en wee van de stad waar je
Dan burgervader geworden bent en de noden van haar burgers
In die stad zou altijd gestreden worden voor ware oprechtheid

Je weet nu al dat je een glashelder burgervader zult zijn
Die niets dan goedheid uitstraalt en uiterst beminnelijk is
Naar alle ingezetenen groot en klein het maakt niet uit
In uiterst opgewekt gemoed zul je de honderdjarigen
Bezoeken de diamanten huwelijken en wat zoal niet meer

O ja het is een prachtig beroep burgervader te zijn echter in
Werkelijkheid is het voor jou meer een roep van de natuur
Een zuivere krachtige innerlijke drang die vervuld worden wil
Je weet al hoe je wilt gaan wonen jawel gewoon tussen de
Burgers van de stad in een keurig sober rijtjeshuis op het zuiden

Burgervader burgervader o werkelijk dat moet welhaast het
Allermooiste zijn wat er kan bestaan en je weet wel heel zeker
Dat wanneer je eenmaal burgervader geworden bent je de
Stad die jou als eerste burger in haar armen gesloten heeft
Niets dan vreugde enthousiasme en voorspoed brengen zal

Bert Schoonhoven · Amsterdam
Een goeie moderne kunst museumdirecteur moet haaks op de maatschappij staan anders was hij wel directeur van de Vereniging van Plattelandsvrouwen geworden

Charles Wouters · Bus driver bij Consolid
Dat gezeur na zoveel jaar moet nu eindelijk maar eens afgelopen zijn. Sluiten die hap en goedwillende/betalende huurders er in

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
VOORSTEL VOOR COMMISSIE REALISATIE ROB SCHOLTEMUSEUM AAN GEMEENTERAAD VANAVOND:
“– De commissie Realisatie Rob Scholte Museum 2017 heeft de volgende onderzoeksopdrachten:
– Realisatie van het Rob Scholte Museum volgens bruikleen constructie van 20 jaar, waarvoor een opzet reeds is gemaakt en waarbij het Rob Scholte Museum voor een deel verantwoordelijk is voor onderhoud aan het pand.
– Er wordt op z’n kortst mogelijk termijn onderzocht, hoe het asbest kan worden verwijderd uit pand Middenweg 172-174.
– Realisatie van het Rob Scholte Museum door middel van aankoop van het pand.
– Bij wens van aankoop zal er op z’n kortst mogelijk termijn een aankoopprijs moeten worden vastgesteld door gemeente Den Helder.
– Bij wens van aankoop zal er na bekendmaking van aankoopprijs een koopcontract onder voorbehoud van financiering worden aangeboden aan het Rob Scholte Museum. Hierbij wordt een redelijk termijn gesteld om de financiering door het Rob Scholte Museum rond te krijgen.
– Er wordt op z’n kortst mogelijke termijn onderzocht, hoe het asbest kan worden verwijderd uit pand Middenweg 172-174, zodat conform wetgeving het gebouw asbestvrij kan worden opgeleverd”
Dus burgemeester en college: hij wil er helemaal niet voor nop zitten…. noem je prijs, en overleg echt. Pak je kans, dus.

Edzard Dideric · Owner-operator bij Self-Employed
Culturele injectie die Den helder nodig heeft.

Victor Karin Van Heyningen
Zie het museum graag op een andere plek in Den Helder terug (het is nu een principe kwestie geworden dus zelfde locatie kan niet meer). Maar dan gelden dezelfde regels als voor de gewone medemens. Huur betalen of zelf een pand kopen. Alleen de zon gaat voor niets op!

Mark Klein · Product Owner bij Dichtbij.nl
Wie is dat?

Dien Sandhu-Rienstra
Hier komen twee tegenpolen samen. Gemeente Den Helder is ook niet zonder fouten, evenzo Rob Scholten. Voor Den Helder is het een aanwinst om zo’n museum binnen zijn grenzen te heb b en.
Ga samen rond de tafel zitten en kom efuit.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/stelling-rob-scholte-heeft-zijn-kans-gehad

16 Comments

 1. “Maar telkens komt Scholte met nieuwe, hoge eisen en maakt het zichzelf daarmee onmogelijk. En dus kon de gemeente Den Helder uiteindelijk niet anders dan plan B inzetten: verkoop van het postkantoor”. Dit wordt geschreven onder de verantwoordelijkheid van rioolrat Ronald den Boer, die vlak na deze leugens met zijn zogenaamd ‘objectieve’ enquete komt. Of is dit geschreven onder de verantwoordelijkheid van Koen Schuiling, de …maat van Ronald den Boer, want Schuiling heeft ook af en toe dienst als redactiechef van de Helderse Courant. Den Boer wijdt daar dan zelfs vol trots een artikel aan.

  Echt een smerige laffe viezerik die Ronald den Boer. Ik ben zelf mijn halve leven journalist geweest en heb me nog nooit in dergelijke bewoordingen -die eigenlijk nog veel te soft zijn- over een collega uitgelaten. En let eens op de timing van den Boer. Net nu het er echt om gaat spannen gaat hij Schuiling een handje helpen bij het slopen van het Scholtemuseum. Ik heb dit stukje zes keer over geschreven, dat gebeurt me nooit. Hier zijn gewoon geen woorden voor.

 2. Beste Dick, de helderse bevolking gelooft toch wat er in het helderse sufferdje geschreven wordt en denken dat onze “burgervader” het bij het rechte eind heeft, maar heeft hij ooit een stap in het museum gezet, laat staan met Rob gesproken.
  Weer goed verwoord.

 3. Mirthe Sleper 9 april 2017 op 15:14

  Neen. Op een bepaald moment moet men op CULTURELE gronden dúrven vaststellen: in Nederland is één Rob Scholte en derhalve: één Rob Scholte Museum. Ik zeg: erken dit Den Helder. Wat wilt u dan? Géén Rob Scholte Museum en u dan behelpen, uit pure eigen wijs? Nogmaals: neen. Den Helder is voorbestemd voor een Rob Scholte Museum! Indien u dat niet wilt laat u alleen maar zien dat u de macht heeft om te SLOPEN. Maar slopen is niet scheppend. Vernietiging is macht. Maar schepping is LEVEN.

 4. Henk van der Leest 9 april 2017 op 17:35

  Oneens

 5. Joop van der Mark 9 april 2017 op 17:43

  Het is ongelooflijk. Als geboren en getogen “nieuwe dieper” volg ik al jaren het “wel en wee” nieuws van mijn geboortestad. Ik weet nog steeds de mooie plekjes te vinden als ik in Den Helder ben . En dat is , al jaren woonachtend inAlkmaar, nog steeds het geval.. Wanneer worden de beleidsbepalers wakker om Van Den Helder een stad te maken met een “ziel , met karakter” ! Toegegeven er zijn hele goede initiatieven. Maar in het centrum van een stad hoort een bezienswaardigheid van faam: Het RS museum. Het is toch niet zo moeilijk om samen met een aantal mensen die Cultureel In Den Helder een warm hart toedragen eens om de tafel te zitten. De politieke vertegenwoordigers zijn door hun achterban gekozen dus luister dan eens naar hen en kom samen tot een oplossing !
  Vriendelijke groet, Joop van der Mark

 6. Ingeboet Putter 9 april 2017 op 19:03

  Een stad zonder museum is een stad zonder hart. Cultuur is een noodzakelijke vitamine voor een open geest. B&W, doe toch wat meer je best. Her zou jullie sieren.

 7. Het is nu duidelijk, Den Helder verdient geen Rob Scholte museum.

 8. Oneens met gemeente.
  Een wethouder die op eigen houtje handelt, handelt toch namens de gemeente.
  Het terzijde moeten schuiven van alle schadeclaims is om te beginnen al een onjuiste stap in de onderhandelingen.
  Een mediator inschakelen is het opnieuw omzeilen van eigen verantwoordelijkheden.

 9. Peter Oudhuis 10 april 2017 op 13:01

  Het Rob Scholte Museum moet blijven. Burgers, laat in de verkiezingsrun
  uw stem gelden opdat de van eigenbelangen vervulde bestuurlijke incompetente hufters hun grip op ons Den Helder verliezen.

 10. Peter Schuijt 10 april 2017 op 17:21

  Rob heeft diverse malen Den Helder via de media in het zonnetje gezet.
  Het is een groot kunstenaar.
  De gemeente heeft al meerdere blunders begaan. De watertoren is ook nog steeds een hotitem.
  Hoor en wederhoor is heel belangrijk in deze samenleving zeker als het om RS gaat.
  Toon als gemeentebestuur eens ballen.

 11. Eigen zou je daar niet meer willen zitten. Cultuur loos zieltogend geheel. Maar dat we geregeerd worden door de barbaren, dat kan niet. Oneens. Het museum moet er komen.

 12. Monique Klaver 14 april 2017 op 17:59

  Heel erg ONEENS !!!! Jammer hoor dat geneuzel en nog eens geneuzel terwijl er verder NIETS in de buurt is , Den Helder zou blij mogen zijn met überhaupt een museum, en zeker met Rob Scholte

 13. Judith van Herwaarden 19 april 2017 op 12:54

  Dit prachtige museum moet blijven.
  Prachtig gebouw juist voor dit doeleinde, en goed te bereiken met openbaar vervoer.
  Er staan zoveel grote gebouwen leeg! Deze moet leeg?
  Wat een kapitaal vernietiging, en slecht voor het milieu .
  En dan hebben we het nog niet eens over hoe trots we moeten zijn op zo’n grote kunstenaar woonachtig in ons Den-Helder.

 14. Rob Scholte moet natuurlijk blijven! De gemeente heeft echt geen idee dat ze goud in handen hebben. Op elk vlak.

  met groet, Carlijn Mens

 15. Het is niet voor te stellen dat de Gemeente het niet belangrijk vindt dat ze een Rob Scholte Museum in
  Den Helder kunnen behouden. Ik vind dat onvoorstelbaar.
  Vr. groet Inger Uipkes

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.