Noordhollands Dagblad – Politieke junkie zet natuurlijk zijn wekker voor ’election night’

Den Helder – Voor een politieke junkie als Nieuwedieps wethouder Pieter Kos is vannacht een vierjaarlijks hoogtepunt. Tijdens de ’election night’ wordt bekend wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. ,,Een groot spektakel, sowieso, en zelden was het zo spannend als nu. Dus daarvoor stel ik zeker de wekker op mijn telefoon voor in. En misschien blijf ik wel op.’’
Ja, wethouder Kos heeft wel zijn voorkeur, net alsof hij een wedstrijd van ’zijn’ Feyenoord zou kijken. „En Clinton gaat ook winnen, maar de volgende keer, over vier jaar is voor Trump. Of ’een Trump’. En zijn manier van politiek drijven, die meer gaat over gevoelens dan over feiten, zien we hier in Nederland ook sterker worden. Dat maakt deze verkiezingen extra interessant.”

De wekker gaat bij Kos – die zelf ooit woonde en werkte in de VS en er zijn baby Otis adopteerde – om een uur of drie. Eerst nog snel een dutje, of misschien meteen om middernacht wel de iPad aan voor de uitzending om de eerste exit polls, de stembuspeilingen.

Sanders

„Rond drie, vier uur begint het interessant te worden. Clinton kan het vroeg winnen, maar Trump kan de spanning er ook nog inhouden. Wat deze verkiezingen zo anders maakt dan alles wat we al eens gezien hebben, is dat het tussen twee mensen gaat die veel kiezers allebei niet willen. Dan is Hillary Clinton de minst slechte keus. In die zin is ook haar overwinning triest. Als ik de mogelijkheid had gehad om in de VS te stemmen, dan had ik Bernie Sanders willen kiezen. Een man met ideeën, visie, oplossingen. Het is een goed gebruik dat als zo’n kandidaat zich terugtrekt, je als resterende kandidaat als wederdienst een ministerspost vrijmaakt en een aantal ideeën overneemt. Dat laatste heeft Clinton in elk geval niet gedaan en dat vind ik armoedig. Het gaat deze campagne alleen maar over wat er niet deugt aan de ander. Terwijl Clinton wel een vrouw is die iets kan, dat bewijst haar staat van dienst ook. Maar met de toon die in aanloop naar deze verkiezingen is gezet, denk ik dat we nog vaak met weemoed terug gaan denken aan die edelmoedige Obama.”

En woensdag? Een werkdag met heel veel espresso? „Dat helpt. Maar ach, met een baby in huis raak je er wel in gehard, een gebroken nacht op zijn tijd.’’

De NOS volgt de ontwikkelingen in de ’election night’ de hele nacht in Amerika Kiest. Van de eerste exit polls rond middernacht tot de morgenochtend 9 uur. De eerste uitslagen worden verwacht rond twee uur Nederlandse tijd.

NHD, 8 november 2016

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28727202.ece/Politieke-junkie-zet-natuurlijk-zijn-wekker-voor-election-night_?