Noord-Hollands Dagblad – ‘Afval onveilig opgeslagen in Petten’

Petten – Radioactief afval wordt bij de kerncentrale in Petten op een onveilige manier opgeslagen. Dat staat in een officiële klacht aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, die in handen is van Radio 1-programma Argos.

De klacht is ingediend door Frans Saris, die van 1996 tot 2002 directeur was van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In die periode werd al het laag en middelhoog radioactief afval verplaatst naar een opslaglocatie in Zeeland. Saris deed onlangs bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn beklag over de gebrekkige beveiliging in Petten en de terreurdreiging die daar in zijn ogen uit voortvloeide.

Volgens Saris staan er nu in Petten weer vijfhonderd vaten met laagradioactief afval in een loods, terwijl het tegenwoordig wettelijk verplicht is al het radioactieve afval in Zeeland op te slaan. Dit gebeurt echter niet omdat de NRG, de beheerder van de centrale in Petten, en de ECN in financiële problemen verkeren, aldus Saris.

De geldproblemen van ECN en NRG zijn al langer bekend. Minister Henk Kamp van Economische Zaken schreef in december aan de Kamer dat ECN failliet dreigt te gaan. ,,Het eigen vermogen is nagenoeg uitgeput als een gevolg van de problematiek bij ECN-dochter NRG en de kosten van het opruimen van het historische afval.”

Bij de ECN lag de nadruk vroeger op nucleaire energie, maar tegenwoordig is dat slechts een van de onderdelen van het onderzoeksinstituut. Saris is bang dat de NRG het duurzame gedeelte van het moederbedrijf ECN in de val zal meeslepen.

Argos heeft een lijst met vragen ingediend bij de ECN en NRG, maar heeft hier nog geen antwoord op gekregen. Het volledige interview met Saris van een uur is zaterdagmiddag te horen bij Argos op Radio 1.

NHD, 18-5-2016, 18:56 (Update 18-5-2016, 22:38)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/metropool/article28107146.ece

http://www.nu.nl/binnenland/4263793/radioactief-afval-wordt-onveilig-opgeslagen-bij-kernreactor-petten.html

1 Comment

  1. SLUIT PETTEN VOORDAT WE HALF NEDERLAND MOETEN ONTRUIMEN!

    In de duinen bij Petten -midden in een schitterend natuurgebied- staat een vergeten oude roestige kernreactor. Daar zijn in het verleden AFGRIJSELIJKE incidenten mee geweest. Verzwegen mankementen, de luchtmacht die de reactor gebruikte om schijnaanvallen op uit te voeren, zwaar achterstallig onderhoud, zeer ernstige mankementen aan het koelsysteem, lekkages van nucleair materiaal in het natuurschoon (?) van Petten, een verzwegen terroristisch incident (tot voor kort was de reactor de enige die mede eigendom was van een Amerikaans bedrijf op buitenlands grondgebied, ideaal dus voor een aanslag), de anti-terreur eenheid van het Korps Mariniers, die zonder gebruik te maken van geweld of vuurwapens in vijf minuten door de complete beveiliging heen brak en zo kan ik nog uren en uren doorgaan. Als ik voluit ga over wat zich in de reactor van Petten heeft afgespeeld, dan geloof je me niet. En als er wat fout gaat -Fukushima is veel dichterbij dan iedereen denkt- dan moeten we half Nederland ontruimen. Ook een verzwegen feit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image