Nieuws uit de Duinen – De Bolder van Den Helder + Redactie DHA – Aangemeerd aan de dubbele bolder? + Dick Berts @Dick_Berts

De Bolder van Den Helder

Gepubliceerd op 31 aug. 2018

De dubbele bolder werd onthuld door de afgelopen jaren gekozen jutters onder het toeziende oog van de Burgemeester, die lovende woorden had voor de opschrift op de bolder.

Reacties:
https://youtu.be/ZAm3Gn4h4fk

Aangemeerd aan de dubbele bolder?

Den Helder – Hij staat er nog maar net, maar de maritieme sector lijkt haar ‘eigen’ icoon al te hebben gevonden. Afgaande op de foto is er mogelijk al aangemeerd aan de dubbele bolder, al was het schip woensdagmorgen al wel weer vertrokken.

Onderdeel van het kunstwerk? Een grapje? Het begin van…?

Den Helder Actueel, september 2018 – 08:23

Reacties:

Judge X
5 september 2018 at 08:54
Waarschijnlijk wilde iemand de Kolder-Bolder speels maken met een touw om te klimmen, maar dat kunnen de autoriteiten natuurlijk niet toestaan …. :p

Bodelo
5 september 2018 at 09:52
Ik zag dubbele stokbroden voorbij komen. De versie met twee staande kroketten en dwarsliggende frikadel was prachtig. Ik zag foto’s met de auto eronder. En nu dit. Prachtig toch?

RB
5 september 2018 at 11:36
ik vind het ook een leuke aankleding zo, het speelt in ieder geval wel

JB
6 september 2018 at 09:10
Waarom hebben de handhavers dit er nog niet afgehaald ? Mag toch niet, aanleiding tot vernieling. Kom kom RB, consequent blijven.

Fris Ko
5 september 2018 at 11:16
Het is een spuuglelijk ding

HZdwg
5 september 2018 at 12:02
Of het getuigt van veel nautischche vakkennis valt te betwijfelen, terwijl het kunstwerk juist bedoeld was om … enz.
Over vakkundig beleggen van een bolder met touwwerk of staalkabel is nog heel wat te vertellen. Op internet gezocht, over de enkele bolder wel wat gevonden, over de dubbele heel weinig. Het zou aardig zijn als een professional ons zou willen voorlichten.

Judge X
5 september 2018 at 13:11
De volgende info met foto’s helpt ons (m.i.) in ieder geval weer een stapje verder en wie zich geroepen voelt om de lengte van de bijpassende sleepboot uit te reken, kan ook z’n gang gaan …. 😉
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beting

Judge X
5 september 2018 at 13:49
Aanvullende info (zie onder: “Vooruitgang in de techniek in de zeesleepvaart”:
https://www.nationaalsleepvaartmuseum.nl/exposities/vroegere-expo-s/sleepvaart-in-de-21ste-eeuw

HZdwg
6 september 2018 at 01:00
Ik had begrepen dat het “ding” geen beting is omdat bij een beting het horizontale deel niet middendoor het verticale heen steekt, maar er deels of helemaal achter zit. Lijkt me logisch als dat horizontale deel bij het slepen grote trekkracht moet opnemen. Corrigeer me als ik het mis heb.

Bodelo
6 september 2018 at 09:50
http://www.mauerlocks.com/nl/catalog/beslag/scheepsbeslag/dekbeslag-buiten/dubbele-bolder/g+c+s+a

Judge X
6 september 2018 at 13:51
Speelgoed ? 😀

Judge X
6 september 2018 at 13:53
Nee hoor HZdwg u heeft volkomen gelijk, ik persisteer dan ook het “ding/kreng” Kolder-Bolder te noemen. 😉
In de historische scheepsvaart was de vorm van ‘ons icoon’ – althans door mij – niet terug te vinden, dan bij de linken hieronder (zie gemodificeerde dubbele kruisbolder):
http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/afbeeldingen/onderdelen/bolders.html
http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/afbeeldingen/onderdelen/bolders2.html

Roel Prins
6 september 2018 at 11:19
Hand, de KIM-bibliotheek bevat het boek Handleiding Zeemanschap van kltz G. Gallandat Huet. Het boek beschrijft de beting zoals het op sleepboten voorkomt. Deze beting heeft twee vertikale poten en een horizontale daar tegenaan gemonteerd. Het ding bij Boon is dan ook geen beting.

Judge X
6 september 2018 at 14:53
En wat zegt de handleiding over dubbele kruisbolders Roel Prins, hoe worden deze beschreven ?

Bobbie
5 september 2018 at 12:59
We maakte al de grap dat de bolder een nieuwe hangplek zou worden voor ouderen en jongeren… Nu hebben ze alvast het touw opgehangen XD

Henk
5 september
Schitterend!!!!

Jonathan
5 september 2018 at 17:56
Wat graffiti zou dit kunstwerk een stuk mooier maken!

fdrk
6 september 2018 at 06:27
Met het touw eroverheen, lijkt het wel de galg op een executieveld.

Henny
6 september 2018 at 11:29
Wat een afgrijselijk ding……

skriks
6 september 2018 at 11:47
@HZdwg, dat is scherp gezien! Ik had zelf vanaf de eerste foto al wel constant het gevoel dat er iets schortte, achteraf bezien was dat waarschijnlijk een unheimisch gevoel over het ontwerp.
Het object ziet er natuurlijk breekbaar uit wanneer je je voorstelt dat je er schepen mee moet verplaatsen die in het water liggen, daar is een enorme trekkracht voor nodig, je voelt dan ook van binnen dat de constructie ergens niet klopt, echter het oog weigert je soms inzicht te verschaffen.
Hoe kan nu in hemelsnaam in een maritieme stad zo´n knoepert van een fout gemaakt worden, was mijn eerste gedachte.
Wanneer je als ´zeewaardige´ stad zoiets maakt dan moet het ontwerp toch tenminste gewoon kloppen, niet?
Het is dan ook verbazend om te constateren dat het object in de aanloop blijkbaar zo slecht geballoteerd is dat toen de basale ontwerpfout niet als vanzelfsprekend boven is komen drijven.
Een juiste weergave van de beting was ook zeer zeker niet duurder geweest om te vervaardigen en ik kan geen reden verzinnen waarom je die correcte weergave bewust zou willen aantasten of negeren.
Het voelt een beetje alsof een Russische onderzeeër ´s nachts onopgemerkt een rondje door onze haven is gevaren, moet ik u eerlijk bekennen.
Oei, oei, wanneer ik er aan denk dat ik nooit meer met dezelfde ogen naar het object zal kunnen kijken …
Ik vind het doodzonde, het object wordt er nu zelfs één om me wat voor te schamen, de symboliek van het object met die van de koude oppervlakkigheid die al zo algemeen om ons heen zichtbaar is doorboort mijn ziel, ik praat natuurlijk strikt voor mezelf.
Wat een misser en gemiste kans … bedankt voor uw arendsoog en inzicht @HZdwg!
En nu maar hopen dat er zich niemand meldt die zegt dat in ´de kunst´ alles geoorloofd is of wellicht een commissie-opportunist die zijn kans schoon ziet en die beweert dat men hier bewust voor heeft gekozen … tjonge,jonge.

HZdwg
6 september 2018 at 13:52
Als ik het goed begrepen heb bestaan dubbele bolders zoals het grote “ding” ook, die zijn niet om ermee te slepen, maar die staan aan de wal om er een schip aan te parkeren. Ik heb de indruk dat ze weinig voorkomen.

Monique_K
6 september 2018 at 14:58
Ze zijn dan ook niet voor zeeschepen, daarvoor zijn de touwen veel te dik, ze zijn voor het kleine spul, pleziervaart en dergelijke, en zelfs daar worden ze in deze vorm niet vaak gebruikt.

Flipfluitketel
6 september 2018 at 15:54
https://nl.depositphotos.com/82793322/stockafbeelding-kruis-bolder.html
ook voor grote schepen

Zdwg
6 september 2018 at 19:47
Interessant plaatje. Er zit, als ik het goed zie, een soort pen op die een lus van de staalkabel vasthoudt.

Monique_K
6 september 2018 at 21:41
En waar haalt u dat vandaan? Gezien de dikte van de kabel is dat zeker geen zee schip, met een klein beetje deining zou deze kabel zo knappen als er een groot schip aan zou vastzitten.

HZdwg
6 september 2018 at 14:05
En Bodelo liet ons zien dat een dubbel boldertje als dekbeslag ook bestaat.

Judge X
6 september 2018 at 14:15
Dat van Bodelo valt meer onder de categorie: hang- en sluitwerk voor kleine jachten.

Bodelo
6 september 2018 at 16:59
Hans, als kopie van een echte.
Ik begrijp dat het voor jou wat lastig zal zijn maar de zelfbenoemde rechter zal ongetwijfeld een kijkje kunnen nemen bij ons reddingmuseum. Aldaar vind je de dubbele bolder op de reddingboten. Sterker nog, er is zelfs een dubbele dubbele bolder te aanschouwen.
En vergeet vooral het bericht van Flipfluitketel niet te checken!
Kort samengevat; dubbele bolders zijn er in alle maten ………………

skriks
6 september 2018 at 15:31
Ja, @HZdwg, dan houden we het er maar op dat het ´dubbele bolder symbool´ de achterliggende gedachte en wellicht ook het oorspronkelijke idee was; bedoeld als een symbolische plek naast het station voor gasten en bezoekers aan Den Helder om ´aan te meren´.
Toch blijft het een beetje bij me knagen, ik denk ook dat ik wel weet waarom: het is misschien de gewenste symboliek van het ´met twee ´benen´ op de grond (kade) staan´ die míj waarschijnlijk juist op het verkéérde been heeft gezet.
Maar ach, de bedoeling is goed en eigenlijk rest mij dan mezelf een verwijt te maken vanwege een onderontwikkeld kunstenaarsoog; ´het grote ding´ (om respectvol en met plezier uw woorden te gebruiken) hoeft vanwege zijn afmeting natuurlijk niet meteen een beting te zijn maar kan ook voortspruiten uit een fascinatie voor dekbeslag of zelfs uit een betovering door kadepalen.
De mogelijkheden zijn eindeloos, lang leve de fantasie!

fdrk
6 september 2018 at 15:59
Kijken jullie eens op steigertoebehoren.nl onder bolders. Daar komen jullie er achter , dat dit ding helemaal niet op schepen staat.

Bodelo
6 september 2018 at 17:01
Lees vooral mijn bericht hierboven fdrk.
Zelfs op modelboten ……… 😉

RB
6 september 2018 at 17:23
de “haters” zijn echt niet te overtuigen, hoe goed u het ook probeert

Judge X
6 september 2018 at 18:11
U denkt en schrijft in paranoïde termen RB; overtuiging kan men alleen bereiken met een goede onderbouwing en de levering van onweerlegbaar bewijs en vooral u faalt daar telkens in.

RB
7 september 2018 at 18:28
https://www.videoblocks.com/video/anchor-windlass-hoist-motor-on-main-deck-ship-on-sea-hqt271gpitcs3xsa
op sommige (zee)schepen komen ze wel voor, het is net waar je naar wilt zoeken, de bolder staat er nu, ik vind het wel grappig, anderen weer niet, veranderd er niet veel aan, steek liever de energie in commentaren over dat afgrijselijk pand er achter, misschien helpt het om dat wat sneller opgeknapt te krijgen……

Judge X
7 september 2018 at 20:28
RB dit is een schijnbaar nieuw vaartuig, met een wel héél vreemde boeg en van waarschijnlijk Oekraïense makelij, varend op de Zwarte Zee en dus zonder énige verwijzing naar de historische Nederlandse zeevaart.
Ja het zijn inderdaad twee dubbele kruis-bolders daar op het voordek nabij die rare boeg, maar wegens het voorafgaande kunnen we dit echt niet goed rekenen.
https://www.videoblocks.com/video/anchor-windlass-hoist-motor-on-main-deck-ship-on-sea-black-sea-central-europe-4k-seyikamritx7yofp

fdrk
7 september 2018 at 11:38
Er van uitgaande , dat dit “ding” gebruikt schijnt te worden om schepen mee te trekken , en de enorme krachten die daarmee gepaard gaan, dan moet dat
ding , èèn zijn met het trekkende vaartuig, en niet met een paar boutjes op het dek zijn geschroefd.

René Smit
7 september 2018 at 14:16
Toen ik vorige week naar het object stond te kijken, zei ’n dame in rolstoel naast me: ‘Foeilelijk’.( Ik meen dat dit de bolder betrof en niet mij.) Maar, zei ik, met het oog op de verwachte stijging van de zeespiegel, kan de Tesselse boot hier mettertijd aanmeren en lopen de voetgangers zó van het veer het station in. Ze kon het wel waarderen, getuige haar lach.
Trouwens: heeft het ding bliksemafleiders? Lijkt me ’n aantrekkelijk geval voor Donar.

fdrk
7 september 2018 at 14:27
Koper is een goede geleider. Maar denk je werkelijk Renè ,dat als de Teso daar straks kan afmeren ,dat het station er nog staat ? Ik denk eerder dat ze gelijk kunnen doorvaren naar Alkmaar.

Henk
7 september 2018 at 17:40
Heb persoonlijk ook nog niemand gesproken die het mooi vindt, ik vind het persoonlijk niet mooi en niet lelijk, ben dus geen hater. Het is eigenlijk net als een schilderij wat niets toevoegt, waarom zou je het dan ophangen, het vangt stof en kost onderhoud meer een soort waste of space en dat nog op een zogeheten a- locatie ook.
Erg jammer want je had op deze plek ook een kiosk of uitbreiding terras neer kunnen zetten, dit zou er een stuk gezelliger hebben uitgezien, dat kan nu niet meer.

Henk
16 september 2018 at 10:34
De soap gaat nog even door. Volgens het NHD is het niet duidelijk wie de eigenaar is.
https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/maar-van-wie-kunstwerk-bolder-nu-eigenlijk

https://denhelderactueel.nl/2018/09/aangemeerd-aan-de-dubbele-bolder/

Dick Berts @Dick_Berts

@RSMuseum Over vijf jaar is er weer behoefte aan wat nieuws en wordt de bolder vervangen door een reusachtige in brons gegoten middelvinger. Kosten 2 miljoen. Vooruitgang in Den Helder is alleen nog af te meten aan het steeds brutaler worden van de maffia.

Twitter, 8 aug. 2018 – 00:12

https://twitter.com/Dick_Berts/status/1034202018821197825

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image