Nico Volkerts – Texelstroom wordt nog niet ingezet

Texel – De ingebruikneming van de nieuwe veerboot van TESO, de Texelstroom, is opnieuw uitgesteld. Dat heeft TESO dinsdag bekendgemaakt.

De boot zou, na eerder afstel, deze maand voor het eerst worden ingezet. Een nieuwe datum wordt niet genoemd. Zoals de zaken er nu voorstaan, kan het nog enkele weken duren voordat de Texelstroom eerst als reserveboot en later als dienstboot, zal worden ingezet, zegt directeur Cees de Waal.

De oorzaak ligt volgens De Waal in het ‘innovatieve energiemanagement.’ De nieuwe veerboot is de eerste ter wereld die gaat varen op gecomprimeerd gas (CNG). De Waal: ,,De mensen op de brug varen de boot niet alleen, maar managen ook de energiesystemen. Dat vraagt een heel andere manier van varen. Het is een prachtig schip, maar dit vergt meer tijd dan we hadden voorzien.’’

Ook dinsdag werden weer proefvaarten gemaakt om het systeem zo zuinig mogelijk af te stellen. Door daar extra tijd in te steken, kan de komende 25 jaar veel worden bespaard op energieverbruik, aldus TESO.

De ChristenUnie heeft aan de minister vragen gesteld over het uitblijven van een ontheffing voor TESO om de nieuwe veerboot op gas te kunnen varen. TESO vroeg die ontheffing al in juli 2015 aan.

NHD, 27-9-2016, 18:04 (Update 27-9-2016, 18:15)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28559370.ece/Texelstroom-wordt-nog-niet-ingezet_?lref=SR_2