Nico Volkerts – Texel is Wolkers nog niet vergeten + NHD – Eerst afwijzing boek Wolkers

Voor Karina Wolkers is het een opluchting, dat de biografie over haar man, beeldhouwer, schilder en schrijver Jan Wolkers, eindelijk is verschenen. ,,Het maakt mij heel gelukkig, maar stemt ook melancholiek. Het is ook een afsluiting, het leidt een nieuwe fase in.’’

Terwijl op de witte kerkmuur dia’s uit de pas verschenen biografie werden geprojecteerd, ontlokte Theodor Holman Karina, familievriend Theun de Winter en biograaf Onno Blom de een na de andere anekdote uit het rijke leven van Wolkers, voor een tot de laatste stoel bezet kerkgebouw in Den Burg. Een succes, dat de organisatoren, de Texelse bibliotheek en boekhandel Het Open Boek, aangenaam verraste.

Blom vertelde, dat hij wat naïef in het project was gestapt. “Van een intellectueel op de achtergrond was ik opeens iemand in het publieke oog. Dat was geen bewuste keus van mij.”

Theun de Winter las een gedicht voor, dat hij op verzoek speciaal voor deze gelegenheid had geschreven en dat, zonder zijn medeweten, in een boekje was gevat, dat hij kreeg uit handen van Onno Blom, die de Winter als ‘wegbereider’ voor zijn eigen arbeid omschreef.

Zo’n twintig jaar geleden immers vroeg Wolkers aan De Winter om een aantal personen uit zijn jeugd te interviewen en dat op band op te nemen. Uit die gesprekken wilde Wolkers zelf een boek samenstellen, dat De Biograaf zou gaan heten. Zover kwam het niet.

Blom vertelde, dat alles aan het werk van Wolkers persoonlijk was. “Hij maakte uit zijn leven werk, dat weer zijn leven beïnvloedde. Al zijn boeken, beelden en schilderijen hebben een persoonlijke achtergrond.”

Uiteraard kon na afloop het boek worden aangeschaft. Zoveel bewonderaars wilden in hun exemplaar een handtekening van Onno Blom en Karina Wolkers, dat er na anderhalf uur nog altijd een flinke rij stond. Alsof Jan zelf achter de tafel zat.

Noordhollands Dagblad, 28 oktober 2017, 20:40

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/texel-wolkers-nog-niet-vergeten

Eerst afwijzing boek Wolkers

Helderse Courant, 13 november 2107

Helderse Courant, 13 november 2107

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo