NHD – Scholte moet postkantoor Den Helder uit + ‘Behoud Rob Scholte Museum blijft eerste optie’ + Nico van den Ham – Scholte en gezin aanstonds dakloos: Museum ten dode opgeschreven

Rechter: Rob Scholte moet postkantoor Den Helder uit

Kunstenaar Rob Scholte moet binnen dertig dagen het oude postkantoor, waarin hij zijn Rob Scholte museum heeft gevestigd, verlaten. Hij kan geen aanspraak maken op huurbescherming.

Met die uitspraak stelt het gerechtshof in Amsterdam de gemeente Den Helder dinsdag in het gelijk in de zaak, die de gemeente tegen de kunstenaar had aangespannen.

Het oude postkantoor is recent verkocht aan aannemersbedrijf Kees Jan Tuin.

Eerder won de gemeente ook al een zaak tegen Scholte, waarin zij eiste dat de kunstenaar het beslag, dat hij op het gebouw had gelegd, ongedaan zou maken.

Volgens de rechter is sprake van een grote betalingsachterstand van Scholte aan de gemeente (in september vorig jaar bedroeg die al bijna twintigduizend euro aan openstaande energierekeningen) en is dat alleen al voldoende reden om de eis van de gemeente toe te wijzen.

“Het hof vindt deze betalingsachterstand een zo ernstige schending van Scholte’s verplichtingen dat op grond hiervan de ontruiming gerechtvaardigd is.”

Volgens Scholte’s advocaat Benno Friedberg doet het vonnis ’geen recht aan de jarenlange investeringen, die Rob Scholte in het museum heeft gedaan’ en wordt de kunstenaar nu afgerekend op een betalingsachterstand.

“Het is een dreun voor Rob Scholte.” Volgens de advocaat worden nu alle opties bekeken. Scholte gebruikt het pand als museum, atelier en woonruimte voor zijn gezin.

Burgemeester en wethouders van Den Helder zeggen het jammer te vinden, dat er een rechter voor nodig was om duidelijkheid in de situatie te scheppen, maar zijn blij dat de gemeente nu verder kan. ’Het belangrijkste doel, ook dit deel van het stadshart opknappen, komt nu snel dichterbij’, zegt de gemeente in een persbericht. Het college richt zich nu op de levering van het pand aan bouwbedrijf A. Tuin Den Helder BV, de koper van het gebouw.

Noordhollands Dagblad, 13 maart 2018, 11:25

Reacties:

Harmanus J Johansen Jr.
Dat is heel jammer,voor Rob en voor de kunstliefhebbers.

Nicole van Velsen · Werkt bij Thuis
eindelijk

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Jammer voor Rob Scholte de gemeente Den Helder heeft liever een openbare fietsenstalling in de beatrixstraat dan een museum .
De CULTUUR BARBAREN hebben helaas gewonnen

Fred Kwast
In hoeverre gaat energie levering samen met een huurcontract ? Ik weet niet hoe het bij Scholte geregeld is, Bij het niet betalen van huurpenningen ga je op een gegeven moment het pand uit. Maar het niet betalen van de energie , heeft volgens mij geen invloed op de huur, Mocht de gemeente de energie betalen en daar de rekening van bij Scholte neerlegt , dan is er sprake van schuld aan de gemeente wegens wanbetaling op het voorschot betaling door de gemeente aan de energieleverancier. De rechter heeft bepaald dat Scholte om die reden dan ook geen recht heeft op huurbescherming. Hij wordt er gewoon uitgegooid omdat hij een energievoorschot schuld heeft bij de gemeente. Niet vanwege huurschuld. Het is nog maar de vraag, of het hebben van die schuld invloed heeft op uitzetting. Deze schuld aan de gemeente had m.i. gewoon “”geregeld kunnen worden met een incassoburo of desnoods met een deurwaarder. Misschien, weet Mevrouw Lagerveld meer over hoe dit diend te gebeuren. In ieder geval, is dit voor de zoveelste keer , dat de gemeente al het mogelijke/ onmogelijke zoekt en het onderste uit de kan haalt om hoe dan ook Scholte uit het pand te krijgen.

Daan Angevare
Het was in bruikleen, en de wet die het mogelijk maakte was de anti kraak wet. Deze stelt echter dat de bewoner het pand verlaat als het pand een andere bestemming krijgt. Dan valt de bewoner / huurder – s niet onder de huurbescherming,……..

Jessica Maarsen · Verkoopmedewerkster bij Bakkerij Dunselman
Eindelijk! Was dit maar gebeurd vóór verenigingen eruit werden gejaagd door Scholte, dan hadden díe misschien nog een mooie toekomst gehad. Helaas is dát dus een dreun geweest voor hun en heeft het een hoop ellende bezorgd. Nee hoor, verenigingen die daadwerkelijk iets dóen voor de gemeente moesten boeten, maar een museum waar geen hond komt, nee díe moet blijven bestaan. Blij dat er eindelijk gerechtigheid is! En nou hopen dat er iets prachtigs wordt gemaakt van het oude postkantoor in plaats van dat oerlelijke gebouw die er nu (nog steeds) staat. Laten we weer iets moois maken van Den Helder!

Jan van der Zouw
Terechte uitspraak.

Marcel Verhoeven
Dan ook maar eens kijken naar mogelijkheden om gemeente-ambtenaren permanent in te huisvesten(servicebalie)!

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Lieve mensen ik wil jullie graag waarschuwen niet al teveel kritiek leveren omdat je reactie dan verwijderd wordt door deze KUT krant .

Evert van Bunnik
Met dat door u gebruikte K-woord zou ook uw reactie wel eens verwijderd kunnen worden.

Peter Pronk · Universiteit des levens
Kijkt U niet naar ‘de Luizenmoeder’? meneer Ruud. Dan had U ook kunnen schrijven: Snee of Spleetjes krant………

Rene de Visser · Evize bij Zelfstandig
Wat een taalgebruik, waarom leest u deze krant eigenlijk?

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Mijn reactie op “De nieuwe raad mag besluiten over nieuwe stadhuis” is verwijderd, dat doet de objectieve krant nu door de reactiemogelijkheid te blokkeren, als een kritische mening niet welgevallig is. Pure censuur dus van het NHD. Clubblaadje van het stadhuis.

Ronald Den Boer
Heren Van Kuijk en Van de Kerkhof: u kunt de boel wel blijven ophitsen met onbewezen suggesties over censuur, maar het NHD haalt géén kritische reacties weg. Daar hebben we geen enkele reden voor. Alle reacties zijn ons even lief, kritisch of niet kritisch, zolang ze fatsoenlijk zijn en geen smaad bevatten. De redactie in Den Helder kan zelf geen reacties verwijderen en heeft daar ook geen opdracht toe gegeven. Als er al reacties verdwijnen dan heeft dat een technische oorzaak. Maar ja, wie in een complot gelooft blijft dat doen, wat er ook wordt gezegd.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Ronald Den Boer Verklaar dan even waarom een artikel waar eerst reacties onder staan opeens de volgende dag (zonder update) onbereikbaar is voor reacties, en de bestaande reacties niet meer leesbaar zijn. En ga dan eens werken aan die techniek als het daaraan ligt, als alle reacties jullie even lief zijn. “Technische oorzaak” is te gemakkelijk, mensen nemen moeite en tijd om te reageren, respecteer dat, ook technisch. Of huur een beter ICT-bedrijf in. Want weghalen wat geschreven is, openbaar, heet censuur, wegsnijden. En het zijn geen hackers die dat doen, of kabouters. Ik werk ook voor enkele media, waar dit nooit voorkomt. Als jullie Internet artikelen regelmatig zomaar zouden wegvallen, zouden jullie direct actie ondernemen. De burger is ook belangrijk. p.s. Ophitsen doe ik nooit. Een onjuiste en onbehoorlijke aantijging. Ook aan het adres van dhr Van de Kerkhof.

Ronald Den Boer
Henk van Kuijk Zoals ik al aangeef kan ik het niet verklaren, maar geef ik slechts aan dat er niet bewust reacties worden weggehaald. Want waarom zouden we reacties weghalen en vervolgens de reacties waarin geklaagd wordt over het weghalen van reacties (compleet met aanduidingen als censuur en k…krant) laten staan? Klinkt niet zo heel logisch toch? In plaats daarvan steken we nog energie in de beantwoording. Tot nu.
Prettige avond.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Ronald Den Boer Wim van de Krant (wie? anoniem) zei dat ook. Internetredactie?? Moderator?? Jullie verklaren niet waarom tweemaal nog wel reacties van uitgerekend Van de Kerhof en mij zijn verdwenen. Sterker nog, ik zie daarna reacties op mijn reacties op facebook die ik niet meer kan zien. Nog geen reden tot technisch onderzoek? Want dat vroeg ik, die vraag werd niet beantwoord. Je mag onze reacties ook achterhalen (kan technisch) en als ingezonden stukken plaatsen.t

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Ronald Den Boer
Ten eerste hits ik de boel niet op .
Ik geef gewoon een mening die door vele burgers wordt gedeeld .
Maar waarschijnlijk niet door het Noord Hollands Dagblad .
En je verhaaltje vertel je maar aan kleuters maar niet aan volwassen mensen .
Omdat die geloven er geen donder van .

Janniejan Boonstra · Uniwersytet Opolski
Henk van Kuijk. Ach mijn beste. Als ik af en toe los ga op dezen krant of TVNH krijg ik een ban op facebook. Stalin zou uit zijn dak zijn gegaan met de mogelijkheid van hier reageren en blokkeren. Het zij zo schat

Harry de Beuker
Hèhè……. Eindelijk….

Dijkema Harrie · Egmond-Binnen
Ik heb enkele jaren geleden tientallen duizenden luciferdoosjes verzameld voor deze Rob Scholte. Daar heeft de man vele collages van gemaakt (lees: laten maken) en exposities mee georganiseerd.Deze collages zijn door meerdere mensen die Rob zoals gewoonlijk voor zijn karretje spant in elkaar geplakt.Het enige dat deze HUICHELAAR heeft gedaan is zijn naam eronder gezet! En dit gaat door voor ”kunstenaar”,”Hollandse meester” etc. Laat me niet lachen…

Mika Blom
Kan het pand eindelijk opgeknapt worden. Zo’n leegstaand groot gebouw, zonder onderhoud ziet er niet uit. En als het nou bezoekers trok op deze manier, was er nog wel wat voor te zeggen. Ik ben blij met deze beslissing

Arie A A Ruiter · Den Helder
Ik snap totaal niet waarom Rob zo graag in Den helder wil blijven. Ik zou als kunstenaar naar de Europese cultuur hoofdstad Leeuwarden verkassen. Daar komen kunst en cultuur liefhebbers uit heel Europa de stad bezoeken. Jutters hebben niets met cultuur. Aleen..als het gratis is.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/rechter-rob-scholte-moet-postkantoor-den-helder-uit

‘Behoud Rob Scholte Museum blijft eerste optie’

Helderse Courant, 14 maart 2018

Helderse Courant, 14 maart 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Kunstenaar Rob Scholte en zijn gezin aanstonds ook dakloos: Museum Rob Scholte ten dode opgeschreven

Museum

Den Helder – De beroemde kunstenaar, Rob Scholte moet met zijn gezin én zijn museum, in naam van (‘onze fijne’) Koning, Willem Alexander, het voormalig postkantoor in Den Helder binnen een maand verlaten. Dat heeft het corrupte gerechtshof te Amsterdam vandaag beslist .
>>> https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Kunstenaar-Rob-Scholte-moet-atelier-woonruimte-ontruimen.aspx

Gemeente

Er is geen beroepsmogelijkheid meer voor Scholte. ‘Het enige, dat me nu nog kan redden, is de politiek. Ik hoop, dat er een meerderheid in de raad is, die het museum wil behouden en de gemeente het vonnis dus niet ten uitvoer zal brengen’, verklaarde de altijd positief ingestelde kunstenaar. ‘Op de dag, dat we er uit moeten, zal het museum nog steeds draaien,’ zegt een optimistische Scholte. Wij (redactie) geven daarop geen reactie. ‘Het gaat immers goed, steeds meer mensen worden wakker’, zo wordt ons dagelijks ingeprent, dus houden we voorlopig maar onze mond!

Dwangsom

Het Gerechtshof heeft tevens bepaald dat als Scholte het pand niet verlaat, er een dwangsom van 500 euro per dag kan worden opgelegd, tot maximaal 10.000 euro.
De kosten van de rechtszaak zijn voor rekening van Scholte.

Gemeentebestuur Den Helder dom, lomp en harteloos!
>>> http://nicovandenham2.blogspot.nl/2017/10/gemeentebestuur-den-helder-dom-lomp-en.html

Wordt de wereldberoemde kunstenaar Rob Scholte en zijn mooie gezin morgen ook dakloos gemaakt ?
>>> http://nicovandenham2.blogspot.nl/2018/02/wordt-de-wereldberoemde-kunstenaar-rob.html

Nico van den Ham | Nederland, dinsdag 13 maart 2018

http://nicovandenham2.blogspot.nl/2018/03/kunstenaar-rob-scholte-en-zijn-gezin.html

2 Comments

  1. Een rechterlijk vonnis dat de rechtstaat bedreigt. Ik heb NUL vertrouwen meer in de rechterlijke macht. In Alkmaar zat nog een eerlijke vent als rechter die Rob in het gelijk stelde, maar bovenaan bij de rechterlijke macht zit het kennelijk compleet fout. Overal zit het inmiddels fout in dit land. Alleen een revolutie kan ons nog redden. Rob ontkent dat hij enorme betalingsachterstanden heeft bij de gemeente, maar laten we er nou eens vanuit gaan dat hij die wel heeft. Wie heeft zijn financiele krapte dan bewust veroorzaakt?? Exact dezelfde gemeente Den Helder, die kort geding na kort geding tegen Scholte aanspant, om hem failliet te krijgen. Volkomne misbruik van recht. Alleen al de advocaatkosten van Rob bedragen meer dan een ton. Rechters die hier geen rekening mee houden zijn of corrupt, of ze zitten op een afgrijselijk harteloze manier alleen in hun hoofd en dat geeft afschuwelijke vonnissen. Niets is belangrijker voor een rechter dan een goede hoofd-hart verbinding. Echt ziek dit.

  2. Hopelijk beseffen de inwoners van Den Helder nog op tijd welk een grote internationale kunstenaar zij in hun gemeente hebben. Sommige mensen hebben het Rob Scholtemuseum gebruikt om hun eigen ongenoegen over het gemeentebestuur te uiten. Dat is jammer en dat heeft de zaak geen goed gedaan. De rechter weet ook niet alles. Misschien kan Rob Scholte nu beter gaan praten met dhr.Tuin, want die kan gemakkelijker ergens anders iets kopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image