NHD – Kunstenaar bedekt letters ’I Amsterdam’ + Omroep Powned – Femke Halsema kan niet kiezen: ‘I Amsterdam’ letters terug

Dadara – I am dream (foto AD)

Kunstenaar bedekt letters ’I Amsterdam

Amsterdam – Kunstenaar Dadara heeft de iconische letters ‘I Amsterdam‘ bij het Rijksmuseum in Amsterdam aan het oog onttrokken door er grote schermen voor te plaatsen.

Daarop staat te lezen ‘I am dream‘ en ‘Temporarily closed for rebranding | Coming soon‘.

Nu de meeste ‘Culturele Vrijplaatsen‘ zijn verdwenen, moeten kunstenaars vrij zijn om openbare ruimte om te vormen tot vrije ruimte. Ik weet niet hoe lang het duurt voor dit wordt verwijderd, dus kom er een selfie mee maken zolang het kan“, schrijft Dadara op Instagram. Hij noemt zijn actie een ‘openbare guerrilla interventie‘.

Kunstenaar Dadara pakt I Amsterdam letters Museumplein in. Nu staat er ‘I am dreamhttps://t.co/Ns00XzgVlK | #kunst #Amsterdam

Dadara roept artiesten op om de publieke ruimte te claimen en er ook kunst te plaatsen. Piraten Parij Amsterdam steunt deze oproep: https://t.co/FH9pvf5YZz.

https://www.pic.twitter.com/cx1iSGWJph
Matthijs Pontier (@Matthijs85) October 31, 2018

GroenLinks in de hoofdstad stelde onlangs voor de I Amsterdam letters weg te halen. Ze zouden staan voor te veel individualisme en zinnebeeld zijn van “een marketingverhaal“.

Dat leverde veel kritiek op. Inmiddels is besloten, dat de letters alleen worden weggehaald bij het Rijksmuseum, elders mogen ze wel blijven staan.

Dadara, pseudoniem van Daniël Rozenberg, maakt vaak een statement met zijn kunstuitingen. Zo zette hij in 1999 een negen meter hoog betonnen Onvrijheidsbeeld (Statue of No Liberty) neer bij het Rijksmuseum.

I am dream” – Public guerilla intervention – 27 x 3 x 3 m.#reclaimyourcity #urbanart #activistart #guerillaart #streetart #amsterdamstreetart #iamdream #dadara #adbusters #graphicdesign #urbanart#iamsterdam #citymarketing
https://www.pic.twitter.com/xMwOJQAuOX
—Bas Uterwijk (@basuterwijk) October 31, 2018

Noordhollands Dagblad, 31 oktober 2018, 10:57

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181031_70741628/kunstenaar-bedekt-letters-i-amsterdam

Femke Halsema kan niet kiezen: ‘I Amsterdam‘ letters terug

GroenLinks zorgde voor veel discussie toen ze de ‘I Amsterdam‘ letters liet weghalen. Verdwaalde toeristen en verbaasde Amsterdammers als gevolg. Nu wil GroenLinks burgemeester Halsema de letters weer tijdelijk terughalen voor de verkiezingen volgende week.

Abonneer je op PowNed voor dagelijks verse video’s!
PowNed op Facebook https://www.fb.com/OmroepPowNed
PowNed op Instagram http://www.instagram.com/omroeppowned
PowNed op Twitter http://www.twitter.com/powned

Volg ook de PowNed verslaggevers op Instagram!

Adinda https://www.instagram.com/adindakennedy
Charlotte https://www.instagram.com/charlotte.pieters
Dennis https://www.instagram.com/dennis_schouten95
Mark https://www.instagram.com/markbaanders
Nadia https://www.instagram.com/nadiapalesaa
Sensi  https://www.instagram.com/sensilowe
Vera https://www.instagram.com/veraverzijl

Reacties:
https://youtu.be/H5Oqou4kX-A

https://www.powned.tv/artikel/femke-halsema-kan-niet-kiezen-i-amsterdam-let

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dadara
https://robscholtemuseum.nl/?s=Femke+Halsema
https://robscholtemuseum.nl/de-telegraaf-voorstanders-letters-morgen-bijeen-het-parool-internationale-en-nationale-varianten-op-i-amsterdam-staf-rsmuseum-gemist/