NHD – Kabinet gaat vissers uitkopen + Arie Booy – Helders havenbedrijf zet visafslag alvast in de etalage

Kottervloot (foto NHD)

Kabinet gaat vissers uitkopen

IJmuiden – Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het Noordzee akkoord. Het geld is onder meer bedoeld om vissers, die willen stoppen, uit te kopen en de overblijvers te helpen met het verduurzamen van de kottervloot. Verder komt er onderzoek naar nieuwe vistechnieken en de ontwikkeling van de natuur in de Noordzee.

Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen laten weten aan de betrokken organisaties, meldt de NOS woensdag.

Het Noordzee akkoord is het resultaat van overleg tussen de visserij, natuur en milieuorganisaties, energiebedrijven en de Rijksoverheid. Het overleg was nodig, omdat een groot deel van de Noordzee de komende jaren wordt volgebouwd met windmolenparken.

Ook worden er meer natuurgebieden aangewezen in de Noordzee. Door deze ontwikkelingen is er minder ruimte voor de visserij.

Noordhollands Dagblad, 29 januari, 2020, 22:10

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200129_43672825/kabinet-gaat-vissers-uitkopen

Helders havenbedrijf zet visafslag alvast in de etalage

Port of Den Helder met, blauw omlijnd wit, de visafslag (foto NHD)

Port of Den Helder met, blauw omlijnd en wit, de visafslag (foto NHD)

PvDH voorstel om de visafslag als onderhoudshub voor windparken te verbouwen (1, foto NHD)

PoDH voorstel om de visafslag als onderhoud hub voor windparken te verbouwen (1) (foto NHD)

PvDH voorstel om de visafslag als onderhoudshub voor windparken te verbouwen (2, foto NHD)

PvDH voorstel om de visafslag als onderhoud hub voor windparken te verbouwen (2) (foto NHD)

PvDH voorstel om de visafslag als onderhoudshub voor windparken te verbouwen (3, foto NHD)

PvDH voorstel om de visafslag als onderhoudshub voor windparken te verbouwen (3) foto NHD)

Den Helder – Port of Den Helder heeft de visafslag alvast in de etalage gezet als onderhoudsbasis voor windparken op zee.

Een wervend artikel met fotomontages, die de toekomstige situatie van de visserij kade tonen, is geplaatst op sociale media als LinkedIn. In kringen van het havenbedrijfsleven is met enige verbazing gereageerd op de bekendmaking. Daan Groot, bekend van diverse bedrijven, die dienst verlenen aan de offshore sector, zegt: De Port loopt nu wel hard van stapel. Deze ontwikkeling zou toch aan de Kooyhaven komen?

Havendirecteur Jacoba Bolderheij legt uit wat de bedoeling is: “Omdat de visafslag niet meer geheel in gebruik is en de bestaande huurder vertrekt, hebben wij met directeur Pim Visser gesproken. Visser is er akkoord mee, dat we het gebouw en kade kunnen promoten als potentiële basis voor een onderhoud hub voor offshore windparken. Dat betekent echter nog niet, dat de visafslag vertrekt of sluit.”

Uitstekend

Bolderheij wijst er op dat het Windpark Hollandse Kust Noord in aanbesteding is: “De locatie visafslag biedt een uitstekende plek van waaruit onderhoud gepleegd kan worden door de parkeigenaren als dat park er uiteindelijk ligt in 2023.”

De havendirecteur voegt toe: “We zijn in deze periode overigens stevig aan de gang op sociale media om Den Helder, specifiek gericht op het genoemde Windpark, als potentiële locatie aan de man te brengen. We hebben de partners in North Sea Energy Gateway hierover geïnformeerd en opgeroepen onze berichten zoveel mogelijk te delen. Ik ben nog steeds onder de indruk van het bereik en het effect van sociale media. Ik roep dan ook via deze weg iedereen op om te delen ten behoeve van interessante en positieve berichtgeving over Den Helder. Gezamenlijk is het bereik enorm.”

In het bericht op diverse websites staat, dat Port of Den Helder infrastructuur voor de toekomst blijft ontwikkelen. In het afgelopen decennium zijn twee zogenoemde ISPS kades (afgeschermd met hekken) ontwikkeld. Nu is de volgende stap aan de beurt: meer kades aan diep water. Het gebouw van de visafslag meet 6.700 m2, die gebruikt kan worden voor de windindustrie.

Helderse Courant, 1 februari 2020 17:52

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200131_58572426/helders-havenbedrijf-zet-visafslag-alvast-in-de-etalage

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noordzee+akkoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helders+havenbedrijf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Port+of+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacoba+Bolderheij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kooyhaven
https://robscholtemuseum.nl/?s=visafslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daan+Groot
https://robscholtemuseum.nl/?s=offshore+windparken
https://robscholtemuseum.nl/?s=North+Sea+Energy+Gateway