NHD – Defensiepersoneel: ook vergoeding chroom6 + Delano Weltevreden – Mogelijk chroom6 in verf van Lange Jaap, opknapbeurt van iconische vuurtoren uitgesteld tot 2021

Defensiepersoneel: ook vergoeding chroom6

Hengelo – Werknemers van Defensie, die hebben blootgestaan aan de kankerverwekkende stof chroom6 willen dezelfde schadevergoeding als mensen, die in Tilburg met deze stof hebben gewerkt.

Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost namens driehonderd cliënten na een bericht hierover van de NOS.

De gemeente Tilburg meldde vorige week, dat achthonderd mensen, die in een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen hebben gewerkt met chroom6 kunnen rekenen op een schadevergoeding van 7.000 euro netto.

Drost eist nu ditzelfde bedrag voor zijn cliënten, ’of ze nu ziek zijn geworden of niet’. De advocaat stelt, dat de mensen, die niet ziek zijn “voortdurend bloot staan aan de angst of ze misschien nog ziek worden.” Mensen, die ziek zijn geworden, krijgen een schadevergoeding, die varieert van 5.000 tot 40.000 euro.

Regeling

Drost benadrukt, dat Defensie de mensen “willens en wetens heeft blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De gemeenteraad van Tilburg moet de regeling nog goedkeuren.

De raad bespreekt de kwestie volgende week. Een woordvoerder van Defensie liet weten, dat het ministerie de Tilburgse regeling gaat bekijken.

Defensie benadrukt, dat de regeling, die het departement vorig jaar presenteerde voor het Defensiepersoneel, is overeengekomen met de vakbonden. Die regeling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en er is gebruik gemaakt van externe experts.

Defensie wijst erop, dat gedupeerden ook altijd een individuele claim kunnen indienen. Het ministerie beseft “heel goed, dat geen enkel bedrag het leed van onze oud collega’s kan verzachten.

Noordhollands Dagblad, 12 februari 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190211_68254918/defensiepersoneel-ook-vergoeding-chroom-6

Mogelijk chroom6 in verf van Lange Jaap, opknapbeurt van iconische vuurtoren uitgesteld tot 2021

Den Helder – Rijkswaterstaat gaat onderzoeken, of de verflaag van vuurtoren Lange Jaap het giftige chroom6 bevat.

Daardoor kan de opknapbeurt van het Helderse icoon pas in 2021 worden uitgevoerd. Dat is secretaris Jan Roelofsen van Huisduiner Belang medegedeeld door Rijkswaterstaat. “Door een directielid. De huid van de vuurtoren moet worden onderzocht op de aanwezigheid van chroom6. Dat moet in het voorjaar van komend jaar gebeuren. Er zijn in Nederland nog zes vuurtorens die aanbesteed moeten worden. In 2020 wordt dat gedaan, heb ik van Rijkswaterstaat begrepen. En pas in 2021 wordt de buitenkant van de Lange Jaap geschilderd.”

Persbericht

Roelofsen vindt het jammer, dat Rijkswaterstaat het nieuws niet zelf naar buiten heeft gebracht. “Ik ben constant in contact met Rijkswaterstaat. Zo’n twee maanden geleden heb ik hen gevraagd om een persbericht over de stand van zaken naar buiten te brengen, maar een reactie is uitgebleven.

De Lange Jaap heet officieel Vuurtoren Kijkduin en is ruim 55 meter hoog. Het is de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa. De bouw is begonnen in 1877. Het jaar daarop kon het licht worden ontstoken. In 1988 kreeg de Lange Jaap de status van Rijksmonument. Tien jaar later is de vuurtoren voor het publiek gesloten vanwege scheuren in de gietijzeren plateaus tussen de diverse delen van de trappen die naar boven leiden.

Lastige klus

Roelofsen: “De reparatie van die plateaus is een lastige klus. Wij van Huisduiner Belang hopen, dat ook de binnenkant van de vuurtoren wordt aangepakt, zodat de Lange Jaap weer beperkt toegankelijk is. Ik denk niet, dat het ooit weer onbeperkt toegankelijk wordt. Misschien kan een beroep worden gedaan op het Waddenfonds om de binnenkant van de vuurtoren op te knappen. Dat zou ideaal zijn. Als de Lange Jaap weer toegankelijk wordt, willen wij daar best mensen voor inzetten.

Rijkswaterstaat is om een reactie gevraagd, maar het antwoord laat nog op zich wachten.

Helderse Courant, 30 december 2019, 20:12

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191230_70812919/mogelijk-chroom-6-in-verf-van-lange-jaap-opknapbeurt-van-iconische-vuurtoren-uitgesteld-tot-2021

Mee informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=chroom6
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ministerie+van+Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vuurtoren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lange+Jaap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijksmonument
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijkswaterstaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huisduiner+Belang
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waddenfonds