NH – ‘Verstoorde’ bestuurscultuur Bergen + Matthie Bergman – Toenadering partijen + Geheimen + Herinrichting Schoorl + Duizend ‘spookhuizen’ + Werving woningen + In najaar besluit over Nassau

Expertteam positief over toekomst ‘verstoorde’ bestuurscultuur Bergen

Bergen – Jos Feijtel en Friso de Zeeuw verwachten dat het uiteindelijk goed komt met de verstoorde bestuurscultuur in Bergen. De gemeenteraad werkte de afgelopen jaren niet samen. Nu coalitie en oppositie stuivertje hebben gewisseld lijken de verhoudingen nog niet veel beter. Toch hebben beide gerenommeerde bestuurders goede hoop.

De Zeeuw en Feijtel hebben als expertteam van het ministerie van Binnenlandse Zaken een maand lang de ‘hete hangijzers’ in de gemeente Bergen onder de loep genomen.

Dat deden zij op verzoek van de vier partijen in de nieuwe coalitie. Tijdens hun onderzoek schrokken de heren van de getroebleerde verhoudingen in de raad: “Het kon wel een tandje minder in de verbetenheid waarmee men elkaar hier bestrijdt.”

Feijtel en De Zeeuw bekeken de plannen voor de herinrichting van het dorpshart van Bergen, de locatie voor de Egmondse voetbalfusie en de verplaatsing van de sporthal in Egmond. Voor deze veelbesproken projecten kwamen zij met een onafhankelijk advies: alle projecten kunnen beter heroverwogen worden.

Dinsdagavond werden de beide heren tijdens een commissievergadering bevraagd over hun advies. Ook lieten de meeste betrokkenen van de ‘hete hangijzers’ opnieuw van zich horen tijdens de inspreekronde. De vergadering werd, om complete onafhankelijkheid te betrachten, geleidt door burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede.

“Die hete hangijzers zorgen voor enorme verdeeldheid in de politiek arena, maar ook onder de inwoners”, stellen Feijtel en De Zeeuw in een vraaggesprek met NH Nieuws na afloop van de vergadering. “Het is opmerkelijk dat zo’n redelijk kleine gemeenschap zó gepolariseerd is.”

“Daar staat echter wel tegenover dat binnen die lokale gemeenschap enorm veel energie is om er iets van te maken”, analyseert De Zeeuw. “En vaak zie je dat dat in één lijn is en dan komt er wat moois tot stand. Maar dat moet hier nog komen. Daar voor hebben wij met ons advies een opening gegeven.”

Feijtel: “Het kost tijd, energie en heel veel in elkaar willen investeren. En: heel veel willen investeren in die lokale samenleving. Want een ding is duidelijk: er waren hier vanavond bijna twintig insprekers en hoe zeer hun meningen ook verdeeld zijn, ze zijn wel betrokken bij deze problematiek.”

Volgens De Zeeuw en Feijtel moeten alle raadsleden hun beste beentje voorzetten om in het nieuwe politieke landschap van Bergen nader tot elkaar te komen. “Je moet met elkaar de kar zien te trekken. Dat is de grote uitdaging voor de komende jaren.”

“De vergadering vanavond vond ik al een stap in de goede richting. Een soort omslagmoment”, merkt De Zeeuw op. “Er werd zakelijk gediscussieerd, niet dat felle. De inbreng van de insprekers was ook helemaal top, met duidelijke punten en ook humor. Ik ben blij dat ons advies daar wel aan heeft bijgedragen, zoals verschillenden ook gezegd hebben.”

Een volgende stap in de goede richting lijkt gezet: nog vóór de eerstvolgende raadsvergadering op 12 juli, komen de coalitie en oppositie sámen met een voorstel waarin staat hoe en waarmee het college van B&W aan de slag gaat.

Lees ook:
Bakkeleiende politici Bergen in ‘relatietherapie’: “Dit kunnen we de burger niet nog eens vier jaar aan doen”
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/225596/Bakkeleiende-politici-Bergen-in-relatietherapie-Dit-kunnen-we-burger-niet-nog-vier-jaar-aandoen
Advies expertteam: besluiten over dorpshart Bergen en voetballocatie Egmond heroverwegen
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/225497/Advies-expertteam-besluiten-over-dorpshart-Bergen-en-voetballocatie-Egmond-heroverwegen
Gemengde reacties op mogelijke heroverweging grote projecten Bergen en Egmond
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/225525/Gemengde-reacties-op-mogelijke-heroverweging-grote-projecten-Bergen-en-Egmond

NH, vrijdag 1 juni 2018, 06:55

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/226618/Expertteam-onderzoekt-verstoorde-bestuurscultuur-Bergen-Stap-in-de-goede-richting

Toenadering partijen in Bergen

Alkmaarse Courant, 20 juni 2018

Alkmaarse Courant, 20 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

College gaf zelf inzage in geheimen + Schetsontwerp voor herinrichting Schoorl

Alkmaarse Courant, 21 juni 2018

Alkmaarse Courant, 21 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Bijna duizend ‘spookhuizen’ in Bergen

Alkmaarse Courant, 22 juni 2018

Alkmaarse Courant, 22 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Actieve werving woningen

Alkmaarse Courant, 22 juni 2018

Alkmaarse Courant, 22 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

In najaar besluit over Nassau

Alkmaarse Courant, 23 juni 2018

Alkmaarse Courant, 23 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hetty+Hafkamp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bergen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image