NH – Protest Rob Scholte tegen sloop muurtje Stationsplein Den Helder

Den Helder – Kunstenaar Rob Scholte heeft vandaag op het Stationsplein in Den Helder geprotesteerd tegen de sloop van het muurtje voor het stationsgebouw. Hij kreeg steun van enkele andere actievoerders, waaronder raadsleden van de oppositie.

De architect van het stationsgebouw en het muurtje, de 93-jarige Joost van der Grinten, is het volgens Scholte ook niet eens met de sloopplannen van de gemeente. “Delen van zijn architectuur worden afgebroken, terwijl het eigenlijk onderdeel is van een van de mooiste architectuur van de stad”, aldus de kunstenaar.

Mooiste symbool

Hij legt de symboliek van het ontwerp uit als een soort zee die tegen de stad aanspoelt. Het muurtje zou dan de pier zijn. “Dit is het mooiste symbool van maritiem Den Helder en juist dit wordt volkomen respectloos afgebroken.”

Volgens Scholte heeft hij door zijn actie voorkomen dat het muurtje al is weggehaald. “Het is alleen omdat ik vanochtend om 7.00 uur voor de shovels ben gaan staan dat we dit hebben kunnen tegenhouden. Het is te hopen dat ze dit protest serieus nemen.”

Sloop gaat door

De verantwoordelijk wethouder heeft inmiddels verklaard dat het muurtje hoe dan ook afgebroken gaat worden. De projectontwikkelaar Zeestad heeft dat volgens Scholte ook vandaag aan hem persoonlijk verteld. “Ze hebben geen enkel respect voor de geschiedenis dan wel de architectuur. De regels van de beschaafdheid worden hier echt met de voeten getreden. Ik vind het een grof schandaal!”

Er is een rechtszaak aangespannen tegen de werkzaamheden. Wanneer de zaak wordt behandeld, is niet bekend.

NH, dinsdag 10 januari 2017 | 20:34

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/198411/protest-rob-scholte-tegen-sloop-muurtje-stationsplein-den-helder

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image