NH Nieuws – Nieuw ontwerp hotel: “Stuk beter” + Matthie Bergman – Botsen om plannen Nassau + Klacht ingediend + Regeling conflicten + Flessenpost uit Bergen – Cultureel Platform

Nieuw ontwerp voor hotel Bergen aan Zee: “Een stuk beter dan de tekeningen die we eerder gezien hebben”

Ontwerp Hotel Nassau in Bergen aan Zee (foto Anne Klijnstra)

Bergen aan Zee – De vernieuwde bouwplannen voor hotel Nassau in Bergen aan Zee vallen een stuk beter in de smaak, dan het eerdere ontwerp. Toen schrok een groot deel van de inwoners van de hoogbouwplannen. Er lijkt nu naar de zorgen te zijn geluisterd. Het nieuwe ontwerp past volgens de architect beter in het duingebied en bij het karakter van de badplaats.

“Ik moet eerlijk zeggen: ik vond het een stuk beter dan de tekeningen, die we eerder gezien hebben”, reageerde een van de inwoners van Bergen aan Zee na afloop van de presentatie van de nieuwe schetsen. Hij doelt daarmee op de eerdere schetsen, die veel stof deden opwaaien in het dorp. Een in allerijl opgerichte actiegroep van verontruste dorpsbewoners omschreef het als een ‘Las Vegas aan Zee’.

Het verouderde hotel wordt in de nieuwe plannen gesloopt en maakt plaats voor twee driehoek vormige gebouwen. In het ene komt een 4 sterren plus familiehotel met zestig kamers, in het andere komen twintig recreatie-appartementen voor de verkoop. De architect wil de nieuwbouw meer in de omgeving laten opgaan, met vormen, die beter aansluiten bij het duingebied. Iets wat op positieve geluiden kon rekenen vanuit de zaal.

Er waren zo’n honderdvijftig dorpsbewoners afgekomen op de informatie avond, die eigenlijk vorige week gepland stond. Die werd toen op het laatste moment verplaatst, omdat gevreesd werd, dat er veel te veel mensen van buiten het dorp op af zouden komen. De veiligheid zou daardoor niet gegarandeerd zijn. Maar de avond verliep rustig, op wat kleine stekeligheden na.

De architect kreeg zelfs een applaus aan het eind van zijn verhaal. Veel bewoners lijken het plan te omarmen. Toch is niet iedereen er gerust op. Volgens Ineke Aronds van de Verontruste Bewonersgroep Bergen aan Zee zijn de nieuwe schetsen nog niet heel duidelijk. “De architect verkocht zijn verhaal heel mooi, maar het blijven vage schetsen, die heel klein vertoond werden op een scherm. Hoe hoog het gaat worden, werd me niet heel duidelijk. Ik kan er dus nog slecht een oordeel over vormen.”

Kritisch

“We blijven het ook zeer kritisch volgen. Wij wensen nog steeds, dat het kleinschalig blijft en dat er redelijk binnen het bestemmingsplan gebouwd gaat worden”, stelt Aronds. “Ook willen we betrokken worden bij de plannenmakerij. Want tot op heden is alles zonder ons beslist”. Een nog op te richten reflectiegroep moet daar volgens het hotel aan bij gaan dragen.

In die groep gaat een afspiegeling van dorpsbewoners en ondernemers met de architect in gesprek over het ontwerp. Maar Aronds twijfelt aan de werkelijke invloed, die die groep heeft. “Het komt een beetje over als een ‘wassen neus’, omdat we niet weten wat de spelregels zijn van die reflectiegroep.”

De initiatiefnemers van hotel Nieuw Nassau hameren er ondertussen op, dat ze het hotel alleen gaan bouwen als er voldoende draagvlak in het dorp voor is. “We willen geen toestanden, zoals met de ontwikkeling van het centrum van Bergen (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/214867/Bouwplannen-centrum-Bergen-stap-verder-weerstand-blijft)“, omschreef hoteleigenaar Henk Deen zijn wens. Zijn architect gaat nu eerst met de reflectiegroep om de tafel. Daarna gaan de plannen richting de gemeente. Want voor het nieuwe hotel moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Lees ook:
Petitie tegen hoogbouw Bergen aan Zee: “Dit wordt straks Las Vegas aan Zee”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/209050/Petitie-tegen-hoogbouw-Bergen-aan-Zee-Dit-wordt-straks-Las-Vegas-aan-Zee
Bijeenkomst bouwplannen hotel Bergen aan Zee geannuleerd: ‘Veiligheid in het geding’
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/215486/Bijeenkomst-omstreden-bouwplannen-hotel-Bergen-aan-Zee-geannuleerd-Veiligheid-in-het-geding

NH Nieuws, dinsdag 5 december 2017, 08:15

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/216145/Nieuw-ontwerp-voor-hotel-Bergen-aan-Zee-Een-stuk-beter-dan-de-tekeningen-die-we-eerder-gezien-hebben

Botsen om plannen Nassau

Alkmaarse Courant, 13 december 2017

Alkmaarse Courant, 13 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Klacht ingediend + BUCH heeft regeling voor conflicten met bestuurders

Alkmaarse Courant, 8 december 2017

Alkmaarse Courant, 8 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Gemeente Bergen geeft Cultureel Bergen Platform rugwind

Vanaf 1 januari ondersteund door cultuurcoördinator Ellen Klaus.

Het Cultureel Bergen Platform, de overlegstructuur voor cultuuraanbieders in de gemeente Bergen, wordt vanaf 1 januari ondersteund door een eigen cultuurcoördinator in de persoon van Ellen Klaus.

Hiermee geeft de gemeente rugwind aan het platform, dat Bergen als culturele hotspot landelijk op de kaart wil zetten.

Onder meer Museum Kranenburgh, Het Slotkwartier, Cultuurinstellingen Egmond, de Kunst10daagse en Stichting Schoorlse Kunsten (SchoK) vinden elkaar in het platform, de aanjager voor culturele samenwerking tussen de kernen Schoorl, Egmond en Bergen. Doel is Bergen en zijn rijke culturele aanbod landelijke naamsbekendheid te bezorgen. Met het aantrekken van een cultuurcoördinator (ca. 1 dag p/w) biedt de gemeente de nodige infrastructuur voor goede onderlinge afstemming en het ontwikkelen van gezamenlijke initiatieven rondom thema’s, die de kernen verbinden, zoals het strand en de historie.

Ellen Klaus is geen onbekende in cultureel Noord-Holland. Ze werkt als cultureel gebiedsontwikkelaar aan tal van projecten in Noord-Holland, op dit moment o.a. als evenementen coördinator Zaanstad. Een rol als cultuurcoördinator in Bergen is haar dan ook op het lijf geschreven.

Flessenpost uit Bergen, 07-12-2017 14:14

http://flessenpostuitbergen.nl/nieuws/gemeente-bergen-geeft-cultureel-bergen-platform-rugwind/8615