NH Nieuws – Kinderen asielzoekers demonstreren tegen sluiting AZC: “Wij willen niet weg”

Den Helder – “Blijf van ons huis af.” Kinderen van het asielzoekerscentrum in Den Helder demonstreren met spandoeken bij het gemeentehuis van de stad. Ze zijn tegen de sluiting van het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg. Afgelopen week liet het COA weten dat een groot aantal centra voor het einde van dit jaar moet sluiten door de terugloop van asielzoekers. “We hopen dat de gemeente ons kan helpen.”

Tientallen kinderen van het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg hebben zich met hun ouders verzameld bij de poort van het opvangcentrum. Het centrum waar uitgeprocedeerde asielzoekers wonen moet voor het einde van het jaar sluiten. Kinderen willen niet weg: “Ik woon hier al vijf jaar,” vertelt een meisje met een Hollandse vlag in algemeen beschaafd Nederlands. “Ik doe het lyceum, mijn vrienden wonen hier en straks moet ik alles achterlaten en ergens opnieuw beginnen. Ik heb heel veel gehuild.”

Stress

Amar Makaryan is één van de initiatiefnemers van de demonstratie tegen de sluiting van het AZC. Amar woont al negen jaar in Nederland en is al zeven keer verhuisd. “Tegen mijn wil. Ik moet ik iedere keer opnieuw beginnen. Het geeft heel veel stress en ik heb al een paar keer mijn schooljaar moeten onderbreken. ”

Verdrietig

De sluiting van het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg betekent het einde van bijna 25 jaar opvang. In het begin was er veel weerstand, maar Den Helder heeft zich met drie centra altijd een goede gastheer getoond, vertelt Jan Smit van buurthuis ELTO. Smit vindt het verdrietig dat ‘zijn’ mensen moeten vertrekken. “Het doet me zeer. Ze zijn totaal ingeburgerd in de stad. We geven ze les, laten de kinderen knutselen. Het zijn geen fietsendieven en verkrachters.”

Zorgen

Op het stadhuis krijgt burgemeester Schuiling een petitie aangeboden namens alle asielzoekers in de stad. Alle hoop is gevestigd op hulp van de gemeente, maar volgens de burgemeester ligt het besluit in Den Haag bij het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers. “Ik zal de zorgen van de asielzoekers delen met het COA en de ministeries, maar het besluit ligt bij hen.”

NH Nieuws, dinsdag 02 mei 2017 | 16:41

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/205292/kinderen-asielzoekers-demonstreren-tegen-sluiting-azc-wij-willen-niet-weg

1 Comment

  1. heleen van der leest 3 mei 2017 op 09:50

    Wie wil er nu niet in Den Helder blijven wonen…? Met zijn leuke musea… En op een besluit kun je nog terugkomen…zolang het nog niet is uitgevoerd.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.