NH Nieuws – Jutters willen hun Jutter terug in centrum Den Helder: “Hij hoort bij de stad!” + Redactie Afgestoft – Actie voor Jutter

Jutters willen hun Jutter terug in centrum Den Helder: “Hij hoort bij de stad!”

Den Helder – Het beeld de Jutter moet terugkomen in het centrum van de stad. Dat vinden Cees Rondèl van stichting Afgestoft en oud-burgemeester Willem Hoekzema. Zij zijn een actie gestart om het standbeeld op zijn oude plaats terug te krijgen.

De Jutter verdween vanwege de renovatie van het stationsgebied. Er kwamen een hoop andere beelden voor terug, maar het gaat de Heldenaren nou juist om dat ene beeld. “De Jutter hoort hier gewoon. Als je uit het station komt lopen, zie je hem meteen staan”, zegt Rondèl. “We zijn zelf ook Jutters.”

Via het mailadres afgestoft@gmail.com zijn sinds dinsdag al zo’n 150 reacties binnengekomen. “Het lijkt net of mensen moeten stemmen voor het Songfestival. De reacties gaan in punten steeds meer omhoog”, vertelt Rondèl met een grijns.

Hij gaat verder: “Het beeld met de zeehondjes is al verplaatst naar de dijk. Ook daar schrijven mensen ons over. We willen dat we meer te zeggen hebben over wat er gebeurt in de stad. Nu lijkt het wel of alles door een ander wordt bepaald.”

Handtekeningen

De actie loopt door tot en met 12 augustus. Dan worden de handtekeningen overhandigd aan Zeestad B.V. “Ik hoop dat een hoop mensen ons nog via het mailadres gaan benaderen.”

NH Nieuws, 6 juli 2017

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208808/Jutters-willen-hun-Jutter-terug-in-centrum-Den-Helder-Hij-hoort-bij-de-stad

Actie voor Jutter

‘De Jutter terug in de binnenstad!’, dat is het motto van een publieksactie die gevoerd gaat worden om het verwijderde beeld ‘De Jutter’ terug te krijgen in het centrum. De actie zal gevoerd worden door vrijwilligers van stichting Afgestoft.

Ob Hoekzema, adviseur van de stichting, is strijdbaar: ,,Ik vind het een slechte zaak dat dit markante en geliefde beeld van zijn sokkel is gehaald. Het stond er goed zo op het snijvlak van Beatrixstraat en stationsplein. Ik heb een bijzondere band met het kunstwerk omdat ik destijds als burgemeester van Den Helder gevraagd werd het beeld te onthullen. Vaak als ik er langs liep de afgelopen tijd dacht ik onwillekeurig terug aan de komst van ‘De Jutter’. Het beeld hoort bij de binnenstad en ik heb van veel inwoners begrepen dat ze er aan hechten dat het daar weer terugkeert.”

De oud-burgemeester vindt het een vreemde zaak dat ‘De Jutter’ verwijderd is en niet dreigt terug te keren op zijn vertrouwde plek. ,,Waarom? Vorige week las ik in de Helderse Courant dat er nu een enorme bolder op die plek gaat komen. Liever heb ik het beeld van ’De Jutter’ terug en ik denk dat veel Nieuwe Diepers het daarmee eens zijn.”

Hoekzema noemt het een goede zaak dat er een publieksactie op touw gezet wordt: ,,Uitstekend initiatief. Ik hoop daarom van ganser harte dat met het mobiliseren van de bevolking succes geboekt wordt.”

Afgestoft, 4 juli 2017

http://www.afgestoftdenhelder.nl/2017/07/actie-voor-jutter/

http://www.afgestoftdenhelder.nl/