NH Nieuws – Heiloose kunstenares maakt coverfoto voor iconische Time Magazine + TIME – Greta Thunberg On Empowering The Youth As Climate Activists | Next Generation Leaders

Heiloose kunstenares maakt coverfoto voor iconische Time Magazine

Heiloo – Een nieuwe mijlpaal voor de Heiloose kunstenares en fotografe Hellen van Meene. Ze staat met haar foto van de wereldberoemde activiste Greta Thunberg op de cover van het iconische magazine Time. “Het was een eer om deze foto te maken.

Dat laat Van Meene aan NH Nieuws weten op de dag, dat Time haar pareltje online heeft gezet. Op de foto wordt de Zweedse Greta Thunberg afgebeeld: een 16 jarig meisje, dat het afgelopen jaar beroemd is geworden door haar publiekelijke staking voor een beter milieu. “In een mum van tijd is zij een inspiratiebron geworden voor de nieuwe generatie. Een doel, waar ik graag aan wil meewerken“, legt Van Meene uit.

Voor de foto reisde de Heiloose helemaal af naar het Zweedse Stockholm. Dat deed ze met de trein, want Thunberg vindt dat er minder gevlogen moet worden. “Ik vond het belangrijk om haar boodschap zelf ook uit te dragen. Ik wilde voor de foto in haar schoenen kruipen, en voelen wat zij voelde. Natuurlijk is het makkelijk om het vliegtuig in te stappen: nu deed ik er namelijk bijna 24 uur over om in Zweden te komen. Maar de boodschap van haar is zó sterk, dat ik het niet kon laten om gewoon de trein te pakken“, aldus Van Meene.

Stakingen van Thunberg

Greta Thunberg kwam vorig jaar ineens in het nieuws, omdat ze vorig jaar zomer elke dag voor het Zweedse parlement met een spandoek stond te protesteren. Ze vroeg hierbij om aandacht voor de dreigende klimaatverandering. Sinds de parlementsverkiezingen vorig jaar september staat ze elke vrijdag voor het gebouw. Haar klimaatboodschap wordt door velen gedeeld en inmiddels heeft ze op Instagram al meer dan een miljoen volgers en wordt ze wekelijks door rijen mensen bijgestaan in haar staakacties. Voor het beroemde Time Magazine genoeg reden om haar verhaal een podium te geven.

Wereldberoemd

Van Meene, die in Noord-Holland opviel met haar veelvuldige bekladde paard in Egmond, is buiten de grenzen van ons kleine landje nog veel bekender. Ze heeft een galerie in New York, heeft werken liggen in het Museum of Modern Arts en reist de hele wereld over om kunstwerken te maken. Geen wonder, dat Time Magazine juist bij haar aanklopte om de foto van de 16 jarige Thunberg te maken: ze heeft namelijk veel ervaring met het portretteren van jongeren.

In mijn werk als kunstenares en kunstfotograaf heb ik veel samengewerkt met kinderen. Toen Time Magazine besloot om een foto van een kind op de cover te zetten, gingen zij op zoek naar geschikt persoon om die te maken. Door de naam, die ik heb in de loop der jaren heb opgebouwd, klopten ze bij mij aan. Echt een hele eer.

Hellen van Meene met Greta Thunberg (foto NH Nieuws)

Hellen van Meene met Greta Thunberg (foto NH Nieuws)

Vandaag is het kiekje voor het eerst online verschenen en Van Meene zegt “trots te zijn op het resultaat“. Vooral over de compositie is ze erg te spreken. “De boodschap van Greta is zo sterk, dat ik haar esthetisch op de foto wilde zetten. Ik wilde een kind van 16 jaar sterk op de foto zetten, zodat haar denkbeeld over hoe de wereld eruit ziet ook over tien jaar nog van belang is. En dat is mij wel gelukt“, zegt Van Meene vol trots.

Lees ook:
Omstreden Egmonds kunstpaard terug op oude stek: “Het is nu van massief beton
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/219749/Omstreden-Egmonds-kunstpaard-terug-op-oude-stek-Het-is-nu-van-massief-beton

NH Nieuws, 17 mei 2019, 19.12 uur, Aangepast 17 mei 2019, 19.58 uur

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/246061/heiloose-kunstenares-maakt-omslagfoto-voor-wereldberoemde-time-magazine

Greta Thunberg On Empowering The Youth As Climate Activists | Next Generation Leaders

Gepubliceerd op 16 mei 2019

16 year old climate activist Greta Thunberg opens up about her thoughts on the importance of young people leading the movement for climate change. Learn more about Greta Thunberg, just one of 10 young people forging new paths in politics, music and more.

Subscribe to TIME ►► http://po.st/SubscribeTIME

Get closer to the world of entertainment and celebrity news as TIME gives you access and insight on the people who make what you watch, read and share.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL2EFFA5DB900C633F

Find out more about the latest developments in science and technology as TIME’s access brings you to the ideas and people changing our world.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLYOGLpQQfhNIzsgcwqhT6ctKOfHfyuaL3

Let TIME show you everything you need to know about drones, autonomous cars, smart https://www.youtube.com/playlist?list=PL2862F811BE8F5623

Stay up to date on breaking news from around the world through TIME’s trusted reporting, insight and access
https://www.youtube.com/playlist?list=PLYOGLpQQfhNJeIsW3A2d5Bs22Wc3PHma6

CONNECT WITH TIME
Web: http://time.com/
Twitter: https://twitter.com/TIME
Facebook: https://www.facebook.com/time
Instagram: https://www.instagram.com/time/?hl=en
Magazine: http://time.com/magazine/
Newsletter: http://www.time.com/newsletter

ABOUT TIME
TIME brings unparalleled insight, access and authority to the news. A 24/7 news publication with nearly a century of experience, TIME’s coverage shapes how we understand our world. Subscribe for daily news, interviews, science, technology, politics, health, entertainment, and business updates, as well as exclusive videos from TIME’s Person of the Year, TIME 100 and more created by TIME’s acclaimed writers, producers and editors.

Greta Thunberg On Empowering The Youth As Climate Activists | Next Generation Leaders | TIME
https://www.youtube.com/user/TimeMagazine

Reacties:
https://youtu.be/sSastnh6WVg

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hellen+van+Meene