NH Nieuws – Egmonds kunstpaard nu roze: “Klaar voor de canalparade” + Man (21) gaat kunstpaard te lijf met zaag, wordt opgepakt + NHD – Man gaat roze kunstpaard te lijf met zaag

Egmonds kunstpaard nu roze: “Klaar voor de canalparade”

Egmond aan Zee – Stairway to Ringo, het kunstpaard dat in Egmond aan Zee langs de weg staat, is opnieuw onder handen genomen door vandalen. Nadat het kunstwerk eerder werd beklad met oranje, blauwe en zwarte en roze strepen, is de vacht van het dier nu volledig roze gespoten.

De eerste keer dat het paard werd beklad, was in juli 2016. Het spierwitte paard werd toen ‘versierd’ met blauwe en rode strepen en behangen met Nederlandse vlaggetjes.

Lees ook: Egmonders kunnen beklad kunstwerk wel waarderen: “Een wit paard is ook zo wit”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/187979/egmonders-kunnen-beklad-kunstwerk-wel-waarderen-een-wit-paard-is-ook-zo-wit

Eerder deze maand was het opnieuw raak: vlak na de jaarwisseling bleek het paard beklad met roze en zwarte graffiti. De vandalen hadden het paard toen ook een snor gegeven. Het kunstwerk was nu net weer schoongemaakt.

Bij de derde en meest recente bekladding is er van de witte ‘vacht’ helemaal niets meer over. Met uitzondering van de staart is het volledige kuntwerk roze gespoten. “Klaar voor de canalparade”, grapt iemand op de Facebook-pagina Je bent derper als…
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199022/Bovendien%20is%20ook%20het%20hondje%20op%20de%20rug%20van%20het%20paard%20vernield

De kosten voor de schoonmaak en reparatie rijzen inmiddels de pan uit. De eerste keer kostte het reinigen van het kunstwerk ongeveer 1.175 euro, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De tweede keer kostte het de gemeente 800 euro, en wat het ditmaal gaat kosten zal de tijd leren.

Lees ook: Egmonds paardenbeeld opnieuw beklad door vandalen
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/198085/egmonds-paardenbeeld-opnieuw-beklad-door-vandalen

Eenhoorn
In tegenstelling tot de gemeente en kunstenares zelf, zien net als bij de vorige bekladdingen veel mensen de humor van de metamorfose in. “Beter dan wit” reageert iemand. Een ander merkt op dat het paard met een hoorn op z’n voorhoofd zo voor een eenhoorn door kan gaan.

Het beeld is onderdeel van ‘De Paardenparade’, een permanente kunstroute van tien paarden die de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp met elkaar verbindt.

Het Egmondse kunstwerk is het enige van de tien wat het regelmatig moet ontgelden. Het blauwe hondje op de rug van het paard is ook al eerder kapot gemaakt. Die reparaties liepen in de duizenden euro’s.

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199022/egmonds-kunstpaard-nu-roze-klaar-voor-de-canalparade

Man (21) gaat Egmonds kunstpaard te lijf met zaag, wordt opgepakt

Egmond aan Zee – De politie heeft vanochtend een man aangehouden die het kunstpaard in Egmond aan Zee met een zaag heeft bewerkt.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder naar aanleiding van een tweet van de Egmondse wijkagent Maarten van der Molen. “Net voor 8 uur heb ik een man aangehouden voor vernieling van bekende standbeeld”, twittert hij vanochtend. “Vond het nodig om met decoupeerzaag erin te zagen.”

Lees ook: Egmonds kunstpaard nu roze: “Klaar voor de canalparade”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199022/egmonds-kunstpaard-nu-roze-klaar-voor-de-canalparade

De woordvoerder laat weten dat de verdachte, een 21-jarige man uit het kustdorp, vanochtend door Van der Molen werd betrapt toen hij dronken op het paard ging zitten. Toen de wijkagent hem wegstuurde, gaf hij daar aanvankelijk gehoor aan.

Verkeersregelaar
Een verkeersregelaar die ter plaatse was om het verkeer rond de Egmond Wandel Marathon in goede banen te leiden, vertelde de agent dat hij had gezien hoe de weggestuurde man eerder op de ochtend het paard had bewerkt met een zaag.

Kort daarna keerde de weggestuurde man terug bij het paard. Daarop werd hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij had een tas met daarin een decoupeerzaag bij zich.

Roze gespoten
Het kunstpaard, onderdeel van een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp met elkaar verbindt, bleek gisteren volledig roze gespoten. Begin deze maand waren er voor de tweede keer strepen op gezet.

Lees ook: Egmonds paardenbeeld opnieuw beklad door vandalen
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/198085/egmonds-paardenbeeld-opnieuw-beklad-door-vandalen

De kosten voor reiniging en reparatie van het kunstwerk rijzen inmiddels de pan uit. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat er enkele duizenden euro’s aan zijn uitgegeven. De vernieling van het hondje op de rug van de knol vormde de hoogste kostenpost.

#Egmond Net om 08 uur heb ik een man aangehouden voor vernieling van bekende standbeeld. Vond het nodig om met decoupeerzaag erin te zagen.. pic.twitter.com/qHNhEjEuox
— Maarten vd Molen (@POL_vdMolen) January 22, 2017

https://twitter.com/POL_vdMolen/status/823079565048315904/photo/1

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199062/man-21-gaat-egmonds-kunstpaard-te-lijf-met-zaag-wordt-opgepakt

Man gaat roze kunstpaard te lijf met zaag in Egmond aan Zee

Egmond aan Zee – Een man wilde zondagochtend het kunstpaard aan de Egmonderstraatweg in Egmond aan Zee te lijf gaan met een decoupeerzaag. Het beeld was eerder dit weekend al volledig roze geverfd door vandalen.

De politie heeft de man met de zaag op tijd kunnen tegenhouden. De dader is aangehouden voor vernieling. Het is nog niet duidelijk of de aanvaller ook verantwoordelijk is voor het roze verven van het beeld.

Het van oorsprong witte kunstpaard maakt deel uit van de Paardenparade, een beeldenroute door de regio. Het beeld is al eerder toegetakeld door vandalen. Vorig jaar juli werden er gekleurde lijnen, Nederlandse vlaggetjes en een uil op het paard getekend.

En eerder deze maand werd het beeld beklad met zwarte en roze graffiti. Volgens NH Nieuws was het beeld weer helemaal schoongemaakt. Maar zaterdag bleek het paard weer helemaal roze te zijn geverfd. Het heeft de gemeente al bijna 2000 euro gekost om het beeld steeds schoon te maken.

NHD, 22-1-2017, 9:37 (Update 22-1-2017, 9:39)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/article28964840.ece/Man-gaat-roze-kunstpaard-te-lijf-met-zaag-in-Egmond-aan-Zee?lref=vptop

2 Comments

  1. heleen van der leest 23 januari 2017 op 10:56

    Sommige kunstwerken vragen er ook om. Geef iemand een groot vel wit papier, genaamd het witte vierkant.

  2. NIETS vraagt erom, schilderen ze de jutter in Den Helder oranje ?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.