NH Nieuws – Egmonds kunstpaard kan verplaatst + Veelvuldig beklad kunstpaard weggehaald + Weg uit angst voor vernieling + Na reparatie terug naar oude stek: “Ik ben verbijsterd”

Veelvuldig beklad Egmonds kunstpaard kan verplaatst worden

Egmond aan Zee – Het veelvuldig bekladde en vernielde kunstpaard aan de rand van Egmond aan Zee kan verplaatst worden. De kunstenares en het bestuur van de Paardenparade zijn daar niet op tegen. Het is nu aan de eigenaar, de gemeente Bergen, om groen licht te geven voor een eventuele verhuizing.

Sinds het kunstpaard ‘Stairway to Ringo’ bij de ingang van Egmond aan Zee staat roept het al wisselende reacties op. Het paard is onderdeel van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo met elkaar verbindt.

Het spierwitte paard werd meerdere keren beklad (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/198085/Egmonds-paardenbeeld-opnieuw-beklad-door-vandalenen) en vernield. Niet iedereen bleek het paardenbeeld te waarderen. Verplaatsen naar een veiliger plek waar het beest wel gewaardeerd wordt, ligt voor de hand. Zeker ook omdat de gemeente Bergen, eigenaar van het paard, al flinke schoonmaak kosten heeft moeten maken.

In eerste instantie zag kunstenares Hellen van Meene een verhuizing niet zitten, maar na overleg met de beheerders van ‘Hart voor Egmond’ (https://www.facebook.com/groups/400106333696930/permalink/424773347896895/) wel. Ook het bestuur van de Paardenparade is akkoord met een verplaatsing.

“Er is een prachtplek gevonden in de Egmonden, mooi in het groen en zelfs langs de fietsroute van de Paardenparade”, vertelt Rita Koppedraaijer van Hart voor Egmond. Waar precies houdt ze nog even voor zich. “Maar alle partijen die wij gesproken hebben vinden de plek uitstekend.”

Gemeente

In een reactie aan NHNieuws laat wethouder Odile Rasch weten verrast te zijn door het bericht van Hart voor Egmond. “De gemeente is namelijk niet in dit gesprek betrokken en heeft er nog geen mening over.”

Koppedraaijer zegt meermaals contact te hebben gehad met de gemeente en die beloofden een maand geleden contact op te nemen met de Paardenparade. “Ik hoorde maar niks, dus heb zelf maar even met de Paardenparade gebeld. Die hadden nog niets van de gemeente gehoord. In tien minuten was ons verhuisplan beklonken. Nu is het aan de gemeente”, stelt Koppedraaijer.

NH Nieuws, vrijdag 19 mei 2017, 16:58

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/206327/Veelvuldig-beklad-Egmonds-kunstpaard-kan-verplaatst-worden

Veelvuldig beklad Egmonds kunstpaard weggehaald

Egmond aan Zee – Het veelvuldig bekladde kunstpaard aan de rand van Egmond aan Zee is weg. Het is onduidelijk door wie het beeld is weggehaald en of het nog terugkomt.

Al sinds het kunstpaard bij de ingang van Egmond aan Zee staat, roept het wisselende reacties op. Het werd meerdere keren beklad (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/187979/Egmonders-kunnen-beklad-kunstwerk-wel-waarderen-Een-wit-paard-is-ook-zo-wit) en vernield (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199062/Man-21-gaat-Egmonds-kunstpaard-te-lijf-met-zaag-wordt-opgepakt). Op foto’s is te zien dat het paard wordt weggesleept door een tractor.

Het paard is onderdeel van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo met elkaar verbindt. Inmiddels zijn alle gemeenten waarin de beelden staan eigenaar van de paarden. De gemeente Bergen is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Ludieke actie

Voor Hans Maarten Parriger van de Paardenparade is het nieuw dat het beeld weg is. Naar eigen zeggen wordt hij normaal gesproken over al het nieuws rondom het beeld ingelicht door de gemeente. Hier wist hij niks van. “Iedereen heeft een mening over het beeld. Sommigen vinden dat het moet worden weggehaald, of dat het moet worden verplaatst. Anderen willen dat het blijft staan. Ik weet niet beter dan dat die discussie nog loopt”, zegt hij. “Ik begin te vrezen dat dit een ludieke actie is van anderen”, zegt hij erover.

Op de ‘verdwijning’ van het paard wordt op Facebook wisselend gereageerd. “Vreselijk dat er mensen zijn die nu hun zin hebben gekregen”, schrijft iemand. “Werd tijd”, vindt een ander.

NH Nieuws, vrijdag 30 juni 2017, 21:30

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208565/Veelvuldig-beklad-Egmonds-kunstpaard-weggehaald

Gemeente haalde Egmonds kunstpaard weg uit angst voor vernieling

Egmond aan Zee – Het kunstpaard in Egmond aan Zee dat gisteren onder mysterieuze omstandigheden bleek te zijn verdwenen, is weggehaald door de gemeente. Het paard is uit voorzorg verwijderd, omdat de angst bestond dat het nog meer vernield zou worden.

“Het paard is tijdelijk elders gestald”, meldt een woordvoerder van de gemeente Bergen.”Er kwamen steeds meer signalen binnen dat het vernield zou worden in het komende kermisweekend”, aldus de woordvoerder. Die kermis in het naastgelegen Egmond aan den Hoef, begint volgende week (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/188118/Op-zoek-naar-de-leukste-feestweek-van-NH-Egmond-aan-den-Hoef).

Al sinds het kunstpaard bij de entree van Egmond aan Zee staat, roept het wisselende reacties op. Het werd meerdere keren beklad en vernield. Het paard is onderdeel van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo met elkaar verbindt.

Zo’n twee weken geleden werd het blauwe hondje al van de rug van het paard gesloopt. Van het hondje ontbreekt ieder spoor. Het kunstpaard hield er een flink gat op z’n rug aan over, dat momenteel wordt gerepareerd.

Update 3 juli 2017

Twee Egmonders roepen de dief of dieven op de viervoeter terug te bezorgen, zodat ‘het Witte Paard en het hondje snel herenigd kunnen worden en op weg kunnen naar hun nieuwe, rustige stek buiten Derp’.

De nieuwe plek moet ervoor zorgen dat de storm van kritiek op het kunstpaard gaat liggen. De kunstenares en de voorzitter van de Paardenparade zouden akkoord zijn met de nieuwe locatie. “Nu de gemeente nog, want zij is eigenaar.”

Het gestolen hondje kan (anoniem) bezorgd worden bij de bewoners van de Marshallstraat 63 in Egmond aan Zee (https://www.google.nl/maps/place/Marshallstraat+63,+1931+WD+Egmond+aan+Zee/@52.6136188,4.621505,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47cf589e0e397467:0x26843d8266d4ace4!8m2!3d52.6136188!4d4.6236937).

NH Nieuws,zaterdag 1 juli 2017, 14:57

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208583/Gemeente-haalde-Egmonds-kunstpaard-weg-uit-angst-voor-vernieling

Vernield Egmonds kunstpaard na reparatie terug naar oude stek: “Ik ben verbijsterd”

Egmond aan Zee – Het vernielde kunstpaard dat afgelopen vrijdag door de gemeente is weggehaald, wordt teruggeplaatst. Het paard komt na reparatie weer te staan bij de ingang van Egmond aan Zee. Over het kunstpaard en z’n locatie zijn de meningen verdeeld in het dorp.

Vrijdag is het kunstpaard dat bij de entree van Egmond aan Zee staat weggehaald. De gemeente, eigenaar van het kunstwerk, had daartoe opdracht gegeven, omdat de vrees bestond dat het verder beschadigd zou worden.

Het kunstpaard, onderdeel van de Paardenparade (http://www.paardenparade.nl/), is meermaals beklad (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199022/Egmonds-kunstpaard-nu-roze-Klaar-voor-de-canalparade) en vernield (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199062/Man-21-gaat-Egmonds-kunstpaard-te-lijf-met-zaag-wordt-opgepakt) sinds het er in juli 2016 is neergezet. Twee weken geleden werd het blauwe hondje, wat op de rug van het paard zit, eraf gesloopt. Dat hondje is, ondanks een oproep om het (anoniem) terug te brengen, nog steeds spoorloos. Het paard hield aan de diefstal een flink gat op de rug over.

Het kunstpaard zal worden gerepareerd. Ook het hondje wordt opnieuw gemaakt, laat een woordvoerder van de gemeente aan NH Nieuws weten. Als alles hersteld is wordt het kunstwerk weer teruggeplaatst op de hoek van de kruising Egmonderstraatweg, Sportlaan en Voorstraat. Over de kosten en de duur van de reparatie kon de gemeente nog niets zeggen.

Vanuit Egmond aan Zee is eerder een oproep gedaan het paard te verplaatsen. Voor de gemeente is een andere plek, ook op verzoek van de kunstenares en dorpsvereniging De Parel, op dit moment geen optie.

Verbijsterd

In Egmond wordt met verbazing gereageerd op het besluit het paard terug te plaatsen. “Ik ben verbijsterd”, reageert Rita Koppedraaijer van Hart voor Egmond (https://www.facebook.com/groups/400106333696930/). “Het is een duidelijk signaal vanuit het dorp, dat het kunstwerk daar niet op de juiste plek staat.”

“Het zorgt voor tweespalt in het dorp en dat had voorkomen kunnen worden door het ergens anders neer te zetten waar het wel past. We hadden in samenspraak met de kunstenares een nieuwe plek gevonden, daar komt ze nu kennelijk op terug. Ik vrees dat op deze manier het altijd onrustig blijft rondom het paard”, stelt een bezorgde Koppedraaijer.

NH Nieuws, dinsdag 4 juli 2017, 16:17

Reacties.

Janniejan Boonstra · Uniwersytet Opolski
Breng dat ding naar de vuilverbranding in Alkmaar. Zonde van al die kosten.

Elisa van der Molen
Vandalisme is dus geen efficiënte manier om je mening duidelijk te maken, dat is helder. Denken de vandalen er even aan dat als de gemeente de reparatiekosten betaalt, dit dus uit jullie portemonnee komt?

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208705/Vernield-Egmonds-kunstpaard-na-reparatie-terug-naar-oude-stek-Ik-ben-verbijsterd