NH Nieuws | Anne Klijnstra – Oproep burgemeester Bergen: “Plaats blushelikopter in Den Helder”

Bergen – Er moet een blushelikopter worden gestationeerd in Den Helder. Die oproep doet Hetty Hafkamp, de burgemeester van Bergen. Zij maakte als burgemeester meerdere grote natuurbranden mee in haar gemeente en vindt een blushelikopter een onmisbaar instrument om te helpen bij het blussen.

Hoe eerder een blushelikopter kan worden ingezet, des te beter het is“, zegt de Bergense burgemeester Hetty Hafkamp. In het duingebied in haar gemeente woedden tussen 2009 en 2011 meer dan honderd grote en kleine natuurbranden (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/186581/Vijf-jaar-na-branden-Schoorlse-duinen-Het-wordt-steeds-groener). Toen al wilde ze. dat er een blusheli op het vliegveld van Den Helder gestationeerd werd. Dat lukte niet.

Ik ben toen tot en met de minister geweest om dat te bespreken. Het is een kwestie van geen geld, geen materieel, geen mensen. Dus zijn we nog steeds aangewezen op Gilze-Rijen.” Hafkamp is desalniettemin heel blij, dat de Chinook gisteren direct is ingezet door defensie bij de brand in Heemskerk (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/228069/Duinbrand-bij-Heemskerk-dit-zijn-de-feiten).

Noodzaak aangetoond

Ik denk, dat de noodzaak opnieuw is aangetoond, dat een blushelikopter hier in de buurt nodig is. Wat mij betreft ga ik toch weer aan de bel trekken bij Defensie. Ook voor mijn collega burgemeesters en buurgemeenten.”

De Schager burgemeester Marjan van Kampen steunt Hafkamp: “Het is een slim idee. We moeten het als Veiligheidsregio vragen aan Defensie. ‘Ja’ hebben we en ‘nee’ kunnen we krijgen!“, probeert Van Kampen de situatie positief te benaderen.

Geen tijdwinst

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord laat weten, dat een blushelikopter in Den Helder geen tijdwinst oplevert (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/228136/Geen-paniek-bij-de-brandweer-ook-bij-twee-branden-voldoende-inzet). Burgemeester Koen Schuiling van Den Helder gaat er vanuit, dat de Veiligheidsregio weet wat er moet gebeuren en vertrouwt op hun inschattingsvermogen. “Als zij vinden, dat het niet nodig is om een Chinook naar Den Helder te halen, dan steun ik dat“, aldus Schuiling.

Lees ook:
Brandweer blust grote duinbrand in Heemskerk: ook luchtmachthelikopter ingezet
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/228068/Brandweer-blust-grote-duinbrand-in-Heemskerk-ook-luchtmachthelikopter-ingezet
Geen paniek bij de brandweer: ook bij twee branden voldoende inzet
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/228136/Geen-paniek-bij-de-brandweer-ook-bij-twee-branden-voldoende-inzet

NH Nieuws, 17 juli 2018, 21.00 uur, Aangepast 17 juli 2018, 23.03 uur

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/228166/oproep-burgemeester-bergen-plaats-blushelikopter-in-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=brand
https://robscholtemuseum.nl/?s=natuurbrand
https://robscholtemuseum.nl/?s=bosbrand
https://robscholtemuseum.nl/?s=duinbrand
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schoorlse+Duinen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Veiligheidsregio+Noord-Holland+Noord
https://robscholtemuseum.nl/?s=vliegveld+Den+Helder