NH – De Jutter naar het Stadspark + Ronald den Boer – Nep jutter krijgt wél plekje in grasveld Stationsplein

De Jutter naar het Stadspark

Den Helder – Het veelbesproken standbeeld De Jutter krijg tóch opnieuw een plekje in het centrum van Den Helder. Het bronzen beeld stond voorheen in de binnenstad, maar werd verwijderd vanwege een renovatie. Tot woede en verdriet van veel Heldenaren werd het na de renovatie echter niet teruggezet.

Er werd direct een actie opgezet om het beeld op de originele plek terug te krijgen. Initiatiefnemers Willem Hoekzema, Elly Doolaard-Kroon en Cees Rondèl zijn ongelofelijk blij met het resultaat. “Het is echt een symbool van de stad. Als er bijvoorbeeld iets te vieren is, dan krijgt iemand altijd een ‘juttertje’ mee naar huis. Je gaat toch ook niet Manneke Pis in Brussel opeens op een afgelegen plek zetten waar niemand hem kan zien?”, vertelt Elly Doolaard-Kroon.

Vanaf half september krijgt het beeld een plekje in het Stadspark.

Den Helder Actueel, 10 augustus 2017 – 08:22

Reacties:

Stefan
10 augustus 2017 at 08:48
Goede plek in het zicht van het station.

Fred
10 augustus 2017 at 10:06
Oh Ja ? weet jij dan waar !! in het stadspark het beeld komt te staan ? Voor het zelfde geld zetten zij hem in het gedeelte waar het oude politieburo heeft gestaan.

Stefan
10 augustus 2017 at 10:37
Er staat te lezen in het zicht van de station. Niet gelijk zo negatief Fred.Positief zou de insteek moeten zijn! Daar wordt je veel blijer van. En gaat je gezicht ook gelijk van stralen. hahahah

Ad
10 augustus 2017 at 11:59
Gelukkig maar. Een mooie plaats voor dit kunstwerk. Nu maar hopen dat iedereen, en zijn kinderen en kleinkinderen maar zo lang mogelijk kunnen genieten. 😉

Hendrikje
10 augustus 2017 at 12:07
In het centrum is niet bij het oude politieburo. Ben erg blij dat het weer terug komt.

Fred
10 augustus 2017 at 13:41
De Prins Hendriklaan, daar waar het politieburo , de Brandweer etc, hebben gestaan en wat nu stadspark wordt aangelegd, is wel degelijk een deel van het centrum. Dat loopt door tot en met het Koningsplein.

Glijn
10 augustus 2017 at 12:55
Hij mag natuurlijk niet te dicht bij het Rob Scholte museum.
En er naar kijken al helemaal niet.
Naar de schouwburg turen ook niet.
Zal nog een hele klus worden.
Ook niet op de plaats waar de schouwburg weer terug geplaatst wordt.
Roland en Lolke gaan nu een warmte offensief beginnen.
Ja natuurlijk en vooral NIET over de schouwburg praten.
Een beetje zielige foto van Lolke in Helderse Krant Roland.

Fred
10 augustus 2017 at 13:49
Even voor Bodelo , Lees het stukje hierboven eens goed !! dan lees je , dat jullie, direct een aktie zijn begonnen om de Jutter op de origineleplaats !!! terug te krijgen. En dat nog wel met naam en toenaam.

Bodelo
10 augustus 2017 at 16:37
Dat klopt Fred, maar het hoofddoel is dat de Jutter terug komt. En dat is gelukt. Voor het overige hebben wij er vrede mee.

Glijn
10 augustus 2017 at 16:08
De Jutter moet eerst gerestaureerd worden.
Er zitten allemaal scheurtjes in.
Hij heeft zich n.l. te barsten gelachen toen ze de schouwburg gingen verplaatsen.

Hijneken
11 augustus 2017 at 09:27
Dat is dan weer een hele leuke grap! 😉

scherpe ogen en oren
11 augustus 2017 at 08:50
Blij dat de Jutter weer terugkomt in de binnenstad.DAAR WAAR HIJ HOORT!!!! Het zou toch niet waar zijn dat het college tot nog meer inkeer komt! Of is het zo dat de verkiezingen al zijn begonnen en er stemmen gewonnen moeten worden door de zittende partijen. Ik ben heel benieuwd of onze wethouder Kuiper het tegenover gestelde doet met de coffeeshops. Dus weghalen en houden uit onze binnenstad nu deze een metamorfose ondergaat. Julianadorp een eigen coffeeshop misschien en een op Willemsoord en het probleem is opgelost! Ook nog eens extra huurinkomsten voor Willemsoord!!!

Hijneken
11 augustus 2017 at 09:26
Ik dacht aan een wietshop, het begrip coffeeshop wordt namelijk ten onrechte gebruikt, op de Razende Bol, of iets daarnaast.

Fred
12 augustus 2017 at 23:14
Razendebol ? Texel wil geen coffeeshop op zijn grondgebied.

George
12 augustus 2017 at 22:31
Beetje jammer dat we door de redactie voor heldenaren worden “uitgescholden”

Hijneken
14 augustus 2017 at 09:57
Er klopt meer niet. “De Jutter krijg tóch opnieuw…” moet natuurlijk zijn: “De Jutter krijgt tóch opnieuw…”

Ronald Boutkan
14 augustus 2017 at 10:07
Mee eens! Het is geen excuus (nou ja, beetje dan) maar dit is er bij het overnemen van het bericht van NH ingeslopen. Ik ben zelf al jaren iemand die te pas en te onpas mensen meldt dat we Jutters of Nieuwediepers zijn en niet het foeilelijke en verzonnen Heldernaren en al helemaal geen Heldenaren (inderdaad, elders in het land). Bericht is aangepast en zal NH op de vingers tikken 🙂

Hijneken
14 augustus 2017 at 10:20
Haha, dat siert je Ronald, met een glimlach!

Fred
13 augustus 2017 at 14:13
Gelijk George . Heldenaren zijn inwoners uit Helden.

http://www.denhelderactueel.nl/2017/08/jutter-naar-stadspark/

Nep jutter krijgt wél plekje in grasveld Stationsplein

Den Helder – Het echte beeld krijgt een plekje in het Stadspark tegenover het station, zo maakte wethouder Lolke Kuipers afgelopen week bekend. Dat weerhield voorzitter Cees Rondèl en bestuurslid Ramon Boonstra van de stichting Afgestoft er niet van, zaterdag aan het eind van de middag, een levensgrote afbeelding van De Jutter demonstratief in het grasveld tegenover vishandel Boon te plaatsen. De plek op het Stationsplein, die volgens veel Nieuwediepers de enige juiste is voor het echte beeld.

Afgestoft beijverde zich de afgelopen weken voor behoud van De Jutter voor de binnenstad. Boonstra had met wat huisvlijt een houten Jutter gemaakt, een tekst er onder vermeldde, dat De Jutter in 1995 door de Helderse Ondernemers Vereniging was aangeboden aan de bevolking. Aanvankelijk zou de houten nep Jutter in de grond worden gezet, maar uiteindelijk werd gekozen voor bevestiging aan een anti hondenpoepbord.

De actie maakte deel uit van het druk bezochte tuinfeest dat Afgestoft zaterdagmiddag hield in de sfeervolle tuin bij de Petrus en Pauluskerk. (Amateur)kunstenaars, musici, en maatschappelijke organisaties presenteerden zich daar in een historische entourage.

Noordhollands Dagblad, 19 augustus, 19:19

Reacties:

Frits Jukbeen
leuke foto

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/nep-jutter-krijgt-wel-plekje-grasveld-stationsplein