NH – Boete voor hondje op begraafplaats blijft overeind

Den Helder – De gemeente Den Helder houdt voet bij stuk. De forse boete die Lida van de Wint vorige week kreeg omdat ze haar hondje had meegenomen naar het graf van haar onlangs overleden man, blijft gewoon staan. Dat meldt DHA-mediapartner NH donderdag.

Van de Wint had donderdag een gesprek met de chef van de handhavers van de gemeente. Telefonisch vertelt ze aan NH dat dat nogal anders is verlopen dan ze had verwacht. De gemeente had eerder aangegeven dat de kwestie opnieuw zou worden bekeken, maar daar heeft de Helderse weduwe niks van gemerkt.

“Hij heeft uitgelegd dat het nu eenmaal het beleid is en dat ze me terecht hebben bekeurd. Ik zei nog dat ik vind dat ze rekening mogen houden met omstandigheden, maar dat haalde niets uit. Na een kwartiertje stond ik weer buiten. Ik heb nog geen bloemetje gekregen, helemaal niks.” Het gaat te ver om te zeggen dat ze woedend is door de hele gang van zaken. Maar de bloeddruk van de weduwe is door het akkefietje wel omhoog gegaan. “Ik had meer begrip verwacht.”

Zwaar in overtreding
Van de Wint kreeg de boete toen ze met haar hondje Chica over de begraafplaats liep en werd teruggefloten door twee handhavers. “Ze zeiden dat ik zwaar in overtreding was”, vertelde ze eerder al voor de camera van NH. Nadat ze haar op het verboden-voor-honden-bord hadden geattendeerd, erkende ze dat ze fout zat. Op mededogen kon ze echter niet rekenen: voor ze het wist stond ze met een boete van 140 euro in haar handen.

Lees ook: Beboete Helderse weduwe krijgt steun uit onverwachte hoek: “Sneue vertoning”
https://www.rtvnh.nl/nieuws/194550/rouwende-weduwe-krijgt-boete-voor-meenemen-hond-naar-begraafplaats-handhavers-waren-onmenselijk

Den Helder Actueel, 3 november 2016 – 15:58

Reacties:

Dick Berts
3 november 2016 at 16:18
Een bloedschande. Ten eerste is het al belachelijk dat honden -mits aangelijnd- niet worden toegelaten op de begraafplaats van hun baasje. Verder kan een bezoek aan het graf van je man zulke hevige emoties veroorzaken, dat je even geen oog hebt voor alle verbodsborden. Alle reden om het bij een waarschuwing te laten. Bovendien bestaat er ook nog zoiets als menselijkheid. Daar zijn deze handhavers en hun chef kennelijk TOTAAL van gespeend. Volstrekt hartloze lui. Te walgelijk voor woorden!!!!

Anton Hagen
3 november 2016 at 16:44
Ben het helemaal met u eens hr Bets.
Ik zal hier maar niet opschrijven hoe ik denk over de handhavers in Den Helder.
Dat komt mij anders waarschijnlijk op een behoorlijke boete te staan voor het beledigen van dit soort ambtenaren.

Rudolf
3 november 2016 at 17:00
Je zou zeggen dat die chef die handhavertjes zou kunnen corrigeren,maar integendeel. Wat een eikels zeg.

Nico
3 november 2016 at 17:44
Nu kan Koen Schuiling laten zien dat hij een burgemeester voor zijn inwoners is. Zet het recht. Deze mevrouw heeft toegegeven en wil betalen, maar inderdaad enig inlevingsvermogen is bij deze handhavers en hun baas niet aanwezig. Koen laat je van je goede kant zien en zoek deze mevrouw op met een bos bloemen en een gebakje bij de koffie.

Roodborstje
3 november 2016 at 17:45
Schandalig! Dit toont toch wel aan dat de Gemeente een stelletje pennenlikkers is, die geen oog hebben voor de burger als mens .Echt walgelijk. En als de Gemeente er zoveel waarde aan hecht dat de begraafplaats ‘netjes’ is ,zonder eventuele hondendrollen, dan mag de Gemeente eerst wel eens de hand in eigen boezem steken. Heeft de Gemeente wel eens echt ,met een heldere blik, gekeken naar de onderhoudstoestand van de begraafplaats? Elke keer als wij er komen schrikken wij weer van de slechte, verwaarloosde staat van de begraafplaats. Overal onkruid, tussen de bosjes(rondom de vuilnisbakken) ligt allemaal vuil, afval etc.Dit is ALTIJD zo en is echt geen uitzondering. De (katholieke) begraafplaats is zeer, zeer slecht onderhouden. Een beetje meer respect voor de overledenen en de nabestaanden zou op zijn plaats zijn.

Kees Jan
3 november 2016 at 19:38
Koen Schuiling u bent een schande voor deze stad! U bent als Burgemeester verantwoordelijk voor de ambtenaren van handhaving. U had deze mevrouw namens de gemeente excuses moeten aanbieden, en op zijn minst een bloemetje moeten geven.
.
Dit is de zoveelste schandvlek op uw blazoen, als verantwoordelijk portefeuillehouder Personeelszaken & handhaving!
.
De gemeenteraad is werkelijk te slap voor woorden. Stuk voor stuk laten de gemeenteraadsleden over zich heen lopen. Wij hebben als burgers gestemd om ons te laten vertegenwoordigen in de raad. Waarom zien wij daar niets van terug? Wie van u komt op voor zijn/haar burgers en in dit geval specifiek voor mevrouw Lida van de Wint.
.
De boete van mevrouw Lida van de Wint hoort op de agenda te staan van de eerst volgende gemeenteraadsvergadering. Welk gemeenteraadslid roept Burgemeester Schuiling tot de orde!Normaal is 3 maal scheepsrecht, in onze gemeente mag een Burgemeester of Wethouder wel 10x ongestraft de fout ingaan….. Gemeenteraad doe een keer waar je voor bent ingehuurd….

Dick Berts
3 november 2016 at 19:44
Amen….

Sigmund
3 november 2016 at 19:43
Niet betalen en gewoon laten vóórkomen.
Dit volstrekt buitenproportionele bedrag houdt bij geen enkele rechter

Hijneken
3 november 2016 at 20:20
Op welk rekeningnummer kunnen we overmaken? Vrij naar Prins Bernhard http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1760531/2003/02/28/Bernhard-houdt-woord-boete-is-betaald.dhtml

Jan Dop
3 november 2016 at 20:48
Ik ben bereid de boete van mevrouw v/d Wint te betalen omdat ik vind dat gemeente dit niet kan maken. De opstelling van de gemeente/handhavers lijkt nergens op. Ze moeten hun verstand gebruiken en in deze functie mag je toch meer empathie verwachten. Als je dat niet hebt dan ben je niet geschikt voor deze functie.

sukkels
3 november 2016 at 21:29
het zijn boa s bijzonder ongeschikte ambtenaren je geeft ze een jasje en een vechtpet en je heb de stads gestapo bevel ist bevel

Dick Berts
3 november 2016 at 21:31
Ontzettend aardig en ook moedig van je Jan, want ook jij hebt de gemeente wel eens nodig. Maar je stelt rechtvaardigheid boven je eigen belang. Het is niet voor niets dat je een gouden reputatie hebt in deze stad.

Hijneken
3 november 2016 at 22:58
Bedankt Jan! Jij weet als geen ander wat rouwen kan betekenen.

strandloper
4 november 2016 at 00:29
Een mooi gebaar van Jan Dop, die daarmee ook het respectloze gedrag van de handhavers bloot legt. Zelf heb ik ook kennis kunnen maken met hun lompe optreden. Mijn vrouw was bezig bij het graf van onze jongste zoon met plantjes en schoonmaken. Ik stond daarbij met een hoofd vol gedachten en gevoelens. Tot ik twee handhavers hoorde die te luidruchtig met elkaar spraken en er bij liepen alsof zij zich op eeen vakantiepark waanden. Zij liepen rechtstreeks naar ons om met een op afstand geroepen “goedenmiddag” zich olijk achter mij om wrongen om vooral te kunnen waarnemen wat wij daar uitspookten. Je wordt op zo’n moment uit je beleving en gedachtenwereld gerukt dat zijn sporen na laat. Dat zal bij mevrouw van de Wint ongetwijfeld ook het geval zijn geweest. Toen wij het bericht kregen, dat het monument was geplaatst ga je daar heen. Het is een moeilijke gang. Je bent er bang voor.
Het optreden van de handhavers is onacceptabel evenals de reactie van de chef handhaving. Er rest de gemeente nog twee zaken: 1. de boete van mevrouw van de Wint intrekken met excuus en 2. handhavers een training geven hoe zij zich dienen te gedragen op een begraafplaats.

Bodelo
4 november 2016 at 16:00
Ik hoop beste strandloper, dat de handhavers Uw reactie lezen en (vooral) er van leren.
Of dat mogelijk hun chef Uw verhaal onder ogen van de handhavers kan brengen. Een ieder kan fouten maken maar dom zijn zij die er niet van leren ………………….

Dick Berts
4 november 2016 at 01:43
Een van de meest ervaren juristen in mijn omgeving liet me desgevraagd weten, dat als alles formeel klopt aan deze boete -wat zeer de vraag is- de uitspraak van de rechter waarschijnlijk zal zijn: Schuldig zonder strafoplegging. Smiley. Ik hoop dan ook dat mevrouw Van de Wint het voor laat komen.

Fred
4 november 2016 at 07:44
Er valt niets voor te laten komen , daar de boete wordt betaald door Jan Dop . En dat weet jij ook Dick gezien je reactie van 3 Nov. 21.31 uur. Beetje Te .

Dick Berts
4 november 2016 at 10:03
Eigenlijk ben ik gek dat ik op dit soort onzin reacties reageer….. Het is uiteraard mevrouw van de Wint zelf die bepaalt of ze de zaak wil laten voorkomen of niet. Daar staat het uiterst sympathieke gebaar van Jan Dop geheel buiten. Zelf zou ik hier een rechterlijke uitsprak over willen hebben. Maar voor Fred telt kennelijk alleen geld en niet de rechtvaardigheid.

Fred
4 november 2016 at 11:50
Nee Dick, maar als de boete betaald wordt/is , komt er geen zaak. Tenzij Mevrouw er een principe zaak van maakt en de Gemeente civiel dagvaart in deze . Maar is dat het waard .Het kost nogal wat aan advocaat kosten en dagvaardingskosten en als mevrouw geen rechtsbijstand heeft zou dat aardig kunnen oplopen.

dirk
4 november 2016 at 05:21
ik vind de boete terrecht als zo,n hondje los loopt kan hij overal tussen komen en beeldjes omgooien.
afgelopen week kwam er al een mevrouw met een herdershond die nog even een dikke bolus draaide dus die ging ook op de bon goed werk van deze handhavers.

Hijneken
4 november 2016 at 08:28
9 v.d. 10 boetes zijn terecht Dirk, ik denk dat de discussie daar ook niet over gaat. De vraag is of je de boete in dit geval ook moet opleggen. Ieder geval daarna staat op zichzelf.

Zwaantje
4 november 2016 at 07:48
De Gemeente kan het wijzigen. Gewoon de regel; Honden aangelijnd.
Ik kom nogal eens op Moscowa bij Arnhem. Daar neem ik altijd mijn honden mee naar het graf van mijn ouders. Daar is de regel honden toegestaan mits aangelijnd.
Wie weet…

Joris
4 november 2016 at 08:21
Het moet niet zo ver komen, dat Den Helder zo op de kaart gezet wordt. Als handhavers zich gedragen als een super cop, dan zijn zij verkeerd bezig tevens ontgaat het de burger van Den Helder het nut en het waarom handhavers zijn aangesteld. Zij zijn o.a. vertegenwoordigers van de gemeente Den Helder op straat.

Jan Postma
4 november 2016 at 10:34
Laten de zogenaamde BOA’s beter controleren in de Spoorstraat en Keizerstraat omtrent het fietsen daarin wat verboden is voor iedereen, maar je ziet geen kop in die straten, misschien te druk voor hen. Nee dan liever op de begraafplaats, lekker rustig, hoeven ze niet zoveel te schrijven.

Dick Berts
4 november 2016 at 11:11
Dit lijkt een kleine zaak, maar dat is het niet meer. Een BOA die met zijn verkeerde been uit bed is gestapt en vervolgens in de fout gaat, dat is van alle tijden. Het probleem is niet zozeer de idiote en onmenselijke bekeuring, maar het onvermogen van ons systeem om deze harteloze daad te corrigeren. Dan is er echt wat aan de hand; Een doodziek systeem waarin gevoelloze mensen zoals burgemeester Schuiling boven komen drijven…..

Judge X
4 november 2016 at 13:35
Inderdaad Dick Berts,als je dit hebt gelezen …..
http://www.lokaalmiddelenbeleid.nl/alcohol/naleving-en-handhaving/team-handhaving-wie-zijn-ze-en-wat-doen-ze.html

….. dan beginnen de uit hun Melkertbaan gegroeide handhavers steeds meer hier op te lijken …..
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stasi

…..wat leidt tot Schuilings ‘eigen veiligheidsdienst’ :
http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/achtergrond/achtergrond/machteloze-semi-agenten.8821650.lynkx

Monique_K
4 november 2016 at 11:26
Dat er regels moeten zijn in een samenleving staat buiten kijf, maar als je in situaties als deze de regels laat prevaleren boven de (mede)menselijkheid, wat voor samenleving zijn wij dan geworden?

Judge X
4 november 2016 at 11:33
Er mogen geen honden meegenomen worden op de begraafplaats (prima!) en dat moet je dan ook niet doen.
Bij een boete van bijvoorbeeld € 20,00 laten de mensen het m.i. al voortaan wel uit hun hoofd,maar € 140,00 is hier volkomen buiten proportie.
Ter vergelijk:
Ik had laatst haast,lette niet goed op en kreeg daarvoor een parkeerboete met een bedrag van € 81,00 bestaande uit € 21,00 parkeerbelasting,plus een naheffing (wegens belastingontduiking) van € 60,00.
Echt blij was ik dus niet,maar het vehikel heeft er wel 9 uur gestaan.

Martin van Exter
4 november 2016 at 13:33
Geen hond die dit optreden van de boa’s (wurgslangen) begrijpt. Overigens, als honden niet toegelaten worden, zou dit toch ook voor de boa’s moeten gelden. Met excuses overigens aan de trouwe viervoeters. Boa’s zijn ronduit dom; daar heb je er immers twee voor nodig om viervoeter te zijn…

Mandy Seinstra
4 november 2016 at 18:40
BOA betekent buitengewoon opsporingsambtenaar, het is dus geen wurgslang. Deze verordeningen zijn vastgesteld. Boa’s behoren deze te handhaven. ongeacht wie de overtreding begaat. Zo niet ontstaat een precedent. Om deze reden zal de gemeente deze mevrouw niet tegemoet komen. Ook spelen de budgetten voor handhaving mee. Het is algemeen bekend, dat tegen het einde van het jaar, achter elke boom of flitspaal, een handhaver kan zitten. Controleer uw fietsverlichting. Ander punt is de hoogte van de boete. In een toch niet rijke gemeente als Den Helder, vind ik deze boete fors in tegenstelling tot het vergrijp. Bij het voorkomen bij de rechter, zou deze een corrigerend bedrag kunnen bepalen. De gemeenteraad zou zelf om herziening van al de boetes kunnen vragen door het te agenderen.Daarbij zou een amendement voor een aanlijngebod van honden kunnen worden meegenomen, zoals in andere gemeenten wel mogelijk is. Misschien een mooi gebaar voor de heer Vermooten.. De actie van heer Dop is sympathiek. maar ook iets te populistisch.

Hijneken
4 november 2016 at 19:06
Lieve Mandy, heb je wel eens gehoord van de term “geest der wet”? Dat betekent niet dat de wet er niet is maar dat je de wet juist toepast. Een wet is er niet om de wet maar om de mens. Zoals ik al eerder schreef, de boete is ongetwijfeld terecht, dat is namelijk waar wetshandhavers heel goed in zijn, de vraag is alleen of de geest der wet hier ook is gewogen. Ik vind van niet.

Fred
4 november 2016 at 20:24
Beste Heineken, je hebt het over de geest der wet. Maar , is een hondje meenemen naar een begraafplaats wel een wettelijk vergrijp ? Of is het meer een plaatselijke verordening ?

Judge X
4 november 2016 at 22:16
Mandy en Fred hebben gelijk Hijneken.
Het is een gemeenteverordening,met machtiging van de gemeentewet,door de gemeenteraad tot stand gekomen.
De handhavers hebben eigenlijk geen keus om wel of niet te handhaven,want misschien is hun collega van die dag wel een handhaver,met de opdracht om het handhaven van de de andere handhavers te handhaven; als er dus op enig moment bij een handhaver,een greintje menselijkheid komt boven drijven om een keertje niet te handhaven,loopt hij of zij de kans door de chef-handhaver niet langer te worden gehandhaafd. 😉
Lees dit volledige artikel maar eens:
http://www.lokaalmiddelenbeleid.nl/alcohol/naleving-en-handhaving/team-handhaving-wie-zijn-ze-en-wat-doen-ze.html

Judge X
4 november 2016 at 22:28
Het hele systeem van handhaving doet mij eigenlijk aan de voormalige DDR denken:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stasi

Mandy Seinstra
5 november 2016 at 02:23
Dit is grappig gesteld JudgeX, Komt wel overeen met de artikelen, die over het ambtelijk apparaat zijn verschenen. De “angstcultuur”. Volgens mij word deze bewust in stand gehouden. Of dit een gezonde ontwikkeling is, is vraag twee en valt buiten deze discussie op het artikel.
Anderzijds Boa’s zouden een omgangsvormen-cursus aangeboden kunnen worden. Het zou veel kou uit de lucht kunnen halen, waardoor deze stad niet weer negatief de Telegraaf haalt..

Henk
4 november 2016 at 23:51
Hallo Mandy,
Jij praat er over of je er veel van weet maar praat ook veel onzin. De gemeenten krijgen teenwoordig helemaal geen geld van de boetes. Dit gaat gewoon naar het rijk.
Verder staan de boetebedragen ook vast dus daar heeft de raad geen invloed op.

Kees Jan
5 november 2016 at 14:27
Henk, het is niet te hopen dat je ambtenaar of raadslid bent. Dat gaat de gemeente dan namelijk heel veel geld kosten.
.
Een BOA kan op 2 manieren een boete uitschrijven, het Proces Verbaal (strafbeschikking) of een bestuurlijke boete opleggen. Ook is er een onderscheid waar de boete voor is opgelegd. Het kan een overtreding van een wetsartikel zijn (PV/Strafbeschikking) of een overtreding van de APV – algemene plaatselijke verordening (Bestuurlijke boete)
.
Bestuurlijke boete
De Bestuurlijke Boete is een boete die zonder tussenkomst van de rechter aan een overtreder kan worden opgelegd. De gemeente hoeft voor dit soort zaken niet de politie in te schakelen. De politie blijft wel bevoegd ook tegen dit soort overtredingen op te treden, al ligt de prioriteit voor de handhaving (BOA) bij de gemeenten.
Bij gemeenten die kiezen voor de Bestuurlijke Boete vloeien de ontvangsten uit de boeten naar de gemeentekas. Daar staat tegenover dat zij zelf zorg moeten dragen voor onder meer het innen van de boete en dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de bezwaar- en beroepsprocedure.
.
Bestuurlijke strafbeschikking / Proces Verbaal
Bij de Bestuurlijke Strafbeschikking legt de gemeente namens en onder verantwoordelijkheid van het OM strafrechtelijke boetes op. De opbrengsten uit de boeten vloeien naar het Rijk en het innen van de boete gebeurt door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Henk
5 november 2016 at 08:06
Een waarschuwing was wellicht beter geweest. Alle begrip voor de emoties van die Mevrouw, maar wat als honden poepen en plassen op de begraafplaats? Wil dan de boze reaguurders nog wel eens horen.

Jane
5 november 2016 at 12:31
Het is al een hele tijd dat honden niet zijn toegestaan, bord staat er heel duidelijk. Dit is toen ingevoerd nadat bleek dat er vele hondendrollen op de graven en paden lagen. Het is jammer dat door mensen die te beroerd zijn eerst hun hond uit te laten en/of de drol op te ruimen, er geen honden meer worden toegestaan. Tuurlijk die BOA’s hadden wel even wat vriendelijker kunnen zijn maar of je nu verdriet hebt van een dierbare die pas overleden is of al een tijdje, dat bord staat er niet voor niks en wie weet hoe vaak mensen al een waarschuwing hebben gehad, eens stoppen die waarschuwingen ook en helaas is mevrouw daarvan de dupe.

http://denhelderactueel.nl/2016/11/boete-hondje-op-begraafplaats-blijft-overeind/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image