N.J. van der Geest – Beting + Noordkop Nieuws – Transport Icoon naar Den Helder + L.O.S. – Straatwerk dubbele bolder begonnen + Sophie Kuitems – Tot in detail gepland

Beting

Helderse Courant, 25 augustus 2018

Helderse Courant, 25 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Transport Icoon naar Den Helder

Den Helder – De Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld werden in stukken gemaakt en vervoerd naar hun locatie. Ook de Dubbele Bolder, hét Maritiem Icoon voor Den Helder, is in stukken gemaakt, maar wordt in de nacht van aanstaande woensdag op donderdag in één geheel vanuit Noord-Brabant naar Den Helder vervoerd. Vanwege de afmetingen een ingewikkeld en bijzonder transport.

Woensdagavond 29 augustus vertrekt het convoi exceptionnel om ca. 22.00 uur vanuit Helmond op weg naar Den Helder. De route is tot op detail uitgestippeld, want het 6 meter hoge en 12 meter brede icoon moet onderweg uiteraard tunnels, bruggen en bochten kunnen trotseren. Naar verwachting komt de Dubbele Bolder donderdagochtend om 04.00 uur* aan nabij het stationsplein in Den Helder, waar twee hijskranen zullen helpen om het icoon uiteindelijk tussen 05.00 en 06.00 uur* op haar plaats te zetten.

Dubbele bolder

Met de Dubbele Bolder ontstaat een beeldmerk voor Den Helder. De symmetrische H-vorm van de dubbele bolder geeft de verbondenheid met de zee en de zeevaart aan. De vorm karakteriseert het nuchtere ‘met beide benen op de grond staan’ van de stoere maritieme stad en haar inwoners. De in reliëf aangebrachte teksten op de twee verticale kolommen verwijzen naar de indrukwekkende maritieme geschiedenis van de stad. Op 31 augustus om 14.30 uur worden de staanders met historische quotes onthuld. De onthulling van het Maritiem Icoon is tevens de aftrap voor het driedaagse feest van 10 jaar stedelijke vernieuwing.

De genoemde tijden zijn onder voorbehoud.

Noordkop Nieuws, 29 augustus 2018

https://noordkopnieuws.nl/transport-icoon-naar-den-helder/

Straatwerk dubbele bolder begonnen

Fundament Kolder bolder (foto L.O.S. Den Helder)

De werkzaamheden voor de plaatsing van de dubbele bolder op het stationsplein zijn begonnen. Woensdagmiddag tegen het middaguur waren de eerder dit jaar aangelegde fundamenten al blootgelegd.

De bolder is 6 meter hoog, 12 meter breed en weegt 7500 kilo. Als alles op rolletjes loopt dan wordt het kunstwerk morgen, donderdag 30 augustus geplaatst. Vrijdagmiddag 14.30 uur volgt de onthulling, wat meteen het begin is van de drie dagen durende festiviteiten rond ’10 jaar Stadshart op Koers’.

De dubbele bolder of beting is in de maritieme wereld een onderdeel van een sleepboot waaraan de sleeptros wordt bevestigd. Als kunstwerk verwijst de bolder naar de verbondenheid van Den Helder met de zee en scheepvaart. Op de twee staanders zijn historische citaten aangebracht die die binding een extra accent geven.

Het kunstwerk is ontworpen door beeldend kunstenaar Marc Ruygrok, stedenbouwkundige Edzo Bindels en lichtontwerper Juliette Nielsen. De bolder is brons gegoten door de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in Asten. De opdrachtgever is de stadsontwikkelaar Zeestad.

L.O.S. Den Helder, 29 augustus 2018

https://losdenhelder.nl/straatwerk-dubbele-bolder-begonnen/

Tot in detail gepland geplande ’bolder-operatie’

Een minutieus geplande operatie is het geweest; het transport van de veelbesproken beting, het nieuwe boegbeeld van de stad Den Helder.

Gisteravond laat, rond tien uur, is het gevaarte in het Noord-Brabantse Helmond in beweging gekomen richting Den Helder. Het kunstwerk van zes meter hoog en twaalf meter breed is -als alles volgens plan is verlopen- vanmorgen tussen vijf en zes uur in de marinestad gearriveerd.

Het uitzonderlijke transport trok direct bij vertrek al veel bekijks en dat moet onderweg niet anders zijn geweest.

De Dubbele Bolder, zoals het kunstwerk heet, is in verschillende stukken vervaardigd en in Helmond tot een geheel gemaakt. In één stuk wordt het stadsbeeldmerk over de weg naar het noorden vervoerd. En dus moest het convoi exceptionnel onderweg ook door tunnels, over bruggen en door bochten. Twee hijskranen stonden vanmorgen in alle vroegte klaar om de gigantische symmetrische H-vorm op zijn plek te hijsen.

Het kunstwerk heeft de tongen van de Nieuwediepers de afgelopen weken losgemaakt. Marc Ruygroks werk is geprezen en verafschuwd.

Helderse Courant, 30 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=kolder+bolder

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image