Museumhoeve Overslot – Nieuwsbrief: Tienduizendste bezoeker in Museumhoeve Overslot + Rondje Egmond – Welkom in Egmond aan den Hoef: Zo mooi is het Slotkwartier

Nieuwsbrief: Tienduizendste bezoeker in Museumhoeve Overslot

Veel eerder dan verwacht en ondanks alle opgelegde beperkingen heeft Museumhoeve Overslot dit jaar haar 10.000ste bezoeker mogen verwelkomen tijdens het schitterende concert van de formatie The Bullfight, die haar nieuwe CD en LP in de Museumhoeve presenteerden op zondag 3 december j.l.
Dhr. Cees Leeuwerink uit Amsterdam, een bezoeker, die regelmatig naar Egmond aan den Hoef komt om deze bijzondere concerten bij te wonen was de gelukkige.
Hij kreeg uit handen van voorzitter Fred Valkering een mooie fles Egmond bier en een bos bloemen.

Een van de redenen, dat de eerder door ons uitgesproken ambitie om dit aantal bezoekers te ontvangen nu al werkelijkheid is geworden, komt wellicht door de vele publiciteit, die er dit jaar rondom het Slotkwartier is geweest, en ook door de vele succesvolle evenementen, die dit jaar binnen dit gebied zijn georganiseerd door de actieve vrijwilligersorganisaties binnen het Slotkwartier, zoals onlangs nog de Fjoer toer, een druk bezocht open monumentenweekend en de Huys en Hof Tour tijdens het Hoever Dorpsfeest. Vele toeristen wisten ook dit jaar weer de Museumhoeve te vinden en van de schitterende collecties te genieten.
Ook scholen beginnen inmiddels de uitgebreide collectie naturalia, etnografica en antiquiteiten te ontdekken als lesmateriaal. De wekelijkse luisterconcerten op de zondagmiddagen waren meestal uitverkocht.

Als de Bergense gemeenteraad de ingediende plannen van de gemeentelijke initiatiefgroep goedkeurt, dan valt op termijn helaas definitief het doek voor Museumhoeve Overslot. Nooit meer naar de super mooie zondagmiddag concerten, nooit meer met de kleinkinderen naar het schelpenmuseum, je nooit meer verbazen in het unieke rariteitenkabinet met schatten van alle tijden en vanuit de hele wereld. We hopen, dat de gemeenteraadsleden op tijd beseffen wat een unieke schatkamer men binnen haar gemeentegrenzen heeft.

Museumhoeve Overslot is deze week alleen op zondag vrij toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur, en is te vinden aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef, tegenover de fundamenten van het slot.

Vriend worden?

U kunt ons steunen door vriend te worden van Museumhoeve Overslot door minimaal 10 € per persoon te doneren op Bankrekening:
NL67RABO0377834025
t.n.v. Stichting Hafre Productions,Vennewatersweg 19, 1935 AR Egmond-Binnen o.v.v. uw email adres

Agenda 2018

Zondag 7 januari
So Be It

Zaterdag 24 februari
Opening expositie 20 jaar Stichting Hafre in Museumhoeve Overslot 1998-2018

Zondag 25 februari
Moules Frites

Zondag 25 maart
HOEDafzetting Gilde der beHOEDers, the Tall, the Fat and the Ugly

Zondag 8 april
Burn Brigade Big Band

Zondag 15 april
TEX-A-GO

Zondag 22 april
Sommerhus en Joz Knoop

Zaterdag 28 april
Opening foto expositie Marga Reesel
The making of……..

Zondag 29 april 2018
Arthur Ebeling

Zondag 6 mei
Driewerf

Zondag 13 mei
Happy Accidents

Zondag 20 mei
Edouart

Zaterdag 9 juni
Kunstmarkt Hoever Dorpsfeest

Zondag 10 juni
Rommelmarkt Hoever Dorpsfeest

Vrijdag 30 juni 20.00-22.00
Poëzie en muziek op ’t slot met akoestische muziek

Zaterdag 7 juli 11.00-17.00
Overslot kunstmarkt met akoestische muziek

Zaterdag 21 juli 11.00-17.00
Overslot kunstmarkt Slotweg met akoestische muziek

Zaterdag 4 augustus 11.00-17.00
Overslot kunstmarkt Slotweg met akoestische muziek

Zondag 12 augustus 14.00-18.00
Zottegems bierfestival met akoestische muziek

Zaterdag 18 augustus 11.00-17.00
Overslot kunstmarkt Slotweg met akoestische muziek

Zondag 28 oktober
HOEDopzetting door het Gilde der beHOEDers

Mail aan Rob Scholte, 8 december 2017, 14:05

Museumhoeve Overslot
Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef

Van april t/m december op
Zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur

RONDLEIDINGEN EN EDUCATIE
Op aanvraag verzorgt museumhoeve Overslot rondleidingen met gids voor scholen of groepen tot 50 personen. Prijzen op aanvraag.

http://www.hoeve-overslot.nl/openingstijden/

http://www.hoeve-overslot.nl/

https://robscholtemuseum.nl/?s=overslot

Welkom in Egmond aan den Hoef: Zo mooi is het Slotkwartier

1
Welkom in Egmond aan den Hoef Zo mooi is het Slotkwartier! Tekst en Idee: Carla Kager Foto’s Frits van Eck (f.v.e.) en Carla Kager (z.n.) of anders vermeld. Overname alleen met toestemming: mail ~ Inzien/downloaden van http://historischegmond.nl, http://huysegmont.nl en http://www.postaanzee.nl/aktiviteiten/infoaanzee. In te zien op de leestafel van Huys Egmont en PostaanZee

2
Hier stond de grootste en schoonste burcht van Holland. Het Kasteel van Egmond was het stamslot van de heren en graven van Egmond, dat rond 1500 in grote welstand verkeerde. Het kasteel werd in 1573 door Hollandse geuzen verwoest, zodat de Spaanse vijand zich er niet kon vestigen. Meester Johan Kieviet inspireerde velen met zijn boek Het Slot op den Hoef, dat speelde rond 1200, toen Kwade Wouter de heer van Egmond was. Slotfundamenten. Slotweg. http://historischegmond.nl -> De Egmonden. Een brug biedt vrij toegang tot de fundamenten. Deze zijn in 1933 opgegraven en opgemetseld. In 2015 zijn de fundamenten deels gerestaureerd. Het rondeel. Zo kan het oudste deel van het Slot er hebben uitgezien na de Loonse oorlog van De boerenwoning was oorspronkelijk versterkt met palen, later vervangen door een muur met een omloop, een toren en een ophaalbrug. Illustratie Ulco Glimmerveen.

3
Historische dorpskern met rechts boven de slotfundamenten. lllustratie Bas van Nieuwburg. Historisch Slotkwartier. Ontvangsten en rondleidingen: http://www.rondleidingen-in-egmond.nl. Slotweg en omgeving. Fundamenten. Het Slotkwartier is een bijzondere historische locatie met daarin gelegen: de fundamenten van het voormalig kasteel, het Huys Egmont, Museumhoeve Overslot, Galerie de Kapberg, de Slotkapel en andere monumenten. Een bezoek is altijd de moeite waard, vooral in het weekend als de meeste gebouwen open zijn. Egmond aan den Hoef. Foto’s http://www.fritsvaneck.nl. Inwoners ca Het dorp dankt haar naam (kortweg de Hoef ) aan de versterkte hoeve van de eerste heren van Egmond. Hoge adel, voortgekomen uit de rentmeesters van de abdij. Deze heren werden steeds machtiger en de hoeve groeide uit tot een enorm groot kasteel: het Slot op den Hoef.

4
Kasteel van Egmond kort voor de verwoesting in 1573, Gilles de Saen rond 1600, foto Martijn Mulder. Welkom in het bezoekerscentrum t.o. de fundamenten van het kasteel. De vrijwilligers van Historisch Egmond nodigen jong en oud uit in het Huys Egmont: bezoek de exposities, lees, kijk, onderzoek, speel en geniet van onze geschiedenis! De ruimte met bovenstaande kasteelwand is te huur voor film, lezingen en ontvangsten tot ± 50 personen. Huys Egmont (2017) http://www.huysegmont.nl, http://www.historischegmond.nl, https://facebook.com/historischegmond, Slotweg 46 Za. en zo. en bij vlagvertoon, gratis toegang / vrijw. bijdrage. Ontvangst groepen / scholen. Lezingen / rondleidingen. Het oude Raadhuisje (1871) hoort bij het Huys Egmont. Hier is een expositie over het Slot op den Hoef en de heren en graven van Egmond. Die speelden een rol in de geschiedenis van de Nederlanden en daar buiten. Hoe was hun verwantschap aan vrijwel alle vorstenhuizen van Europa, waaronder ons koninklijk huis en Duitse adel? Egmond kenner Jos Hof bouwde een schaalmodel van het voormalig kasteel en bracht het met een deel van zijn historische collectie onder in het raadhuisje. Zijn grote held is Lamoraal, graaf van Egmont (foto). NB Egmond werd verschillend geschreven, de familienaam meestal met een t.

5
Atelier Bas van Nieuwburg, http://www.basvannieuwburg.nl en Facebook. Weg naar de Oude Veert 5. Zondagmiddag regelmatig open en bij vlagvertoon. Al in 1683 stond hier Hofstede Vredevelt met een koetshuis er naast met een klokkentorentje, het latere raadhuisje. Van de boomgaard rest nog een ommuurde tuin met een fraaie poort. Expositie: Beleef de Egmonden, tevens impressies van Noord-Hollandse landschappen en historisch erfgoed in schilderachtige oliepasteltekeningen. Sinds 1871 was op de plek van het Huys Egmont een schooltje, hier afgebeeld op een schoolplaat van Jetses. In 1959 werd een nieuw schooltje gebouwd. Historisch Egmond is gevestigd in het Huys Egmont. Het is een vrijwilligersorganisatie, een stichting met ± 950 donateurs. Die ontvangen drie maal per jaar het historisch tijdschrift Geestgronden: boekjes vol verhalen en foto’s van de drie Egmonden. Nieuwe abonnees (donatie 16,50 euro of meer) zijn uitgenodigd zich aan te melden in Huys Egmont of via tel., of mail: Overtollige Geestgronden en boeken over Egmond zijn welkom voor de Egmond bibliotheek. Huys Egmont

6
Fantasie-tekeningen Het Slot was reusachtig groot met als hoogste vluchttoren: de donjon van 28 m., zo hoog als de Sterflat in Egmond aan Zee. Het Muiderslot paste wel drie maal in het kasteel van Egmond! Na de verwoesting in 1573 zijn er van de ruïnes nog jaren lang fantasie afbeeldingen gemaakt, zoals deze. Ideetje voor kinderen in het Huys Egmont? Een nieuw kasteel? In de laatste decennia zijn er meerdere plannen geweest voor de herbouw van het kasteel, ook op basis van fantasie tekeningen. Maar dan ging het om een hotel of luxe appartementen. Wandeling rond de slotgracht (2017). Het Rondje van Roghman is een kleine beeldschone wandeling over een schelpenpad. Er staan vijf informatiepanelen met 17e eeuwse afbeeldingen van het voormalig kasteel door Roeland Roghman, gezien vanaf die plek. Hij was een leerling van Rembrandt en zijn tekeningen gelden als betrouwbaar. Ill. Martijn Mulder. Speurtocht (2017). Tommy, Anouk en de kat Funky nemen de familie met kinderen mee op deze ronde voor een leuke en leerzame speurtocht. Zoek de tien letters en los het raadsel op. Voor 1,50 euro te koop in het Huys Egmont.

7
Standbeeld Lamoraal Slotweg. Lamoraal van Egmont was de opperste legeraanvoerder van de koning van Spanje, ridder in de orde van het Gulden Vlies, gouverneur van Vlaanderen en Artois en hij was o.a. graaf van Egmond. Hij was rijk en machtig in de Raad van State samen met Willem van Oranje. Lamoraal durfde op te komen voor de noden van het onderdrukte volk. Ouverture Egmont. Lamoraals pogingen om te bemiddelen met Spanje kostten hem in 1568 in Brussel de kop. Goethe dichtte over dat drama en Beethoven componeerde de muziek, o.a. de beroemde Ouverture Egmont. Jan van Egmont (Jan III of Manke Jan ) was de grootvader van Lamoraal. Hij werd vanwege hoge verdiensten in 1486 door keizer Maximiliaan verheven tot eerste graaf van Egmond. De Heerlijkheid Egmond (van de Heeren) werd een graafschap. De Egmondermeer (1565). Molens. Het was Graaf Lamoraal, die ruim 450 jaar geleden het moerassige merengebied grenzend aan zijn kasteel liet inpolderen. Het Egmondermeer werd dé Egmondermeer. Het gebied is een lappen deken van polders met vroeger elk een eigen windmolen. Op de foto de Bosmolen uit 1565. Elektrische gemalen houden nu de waterstand op peil, maar in geval van nood kunnen enkele molens nog water weg pompen. Dijkjes. De smalle polderweggetjes zijn meestal lage oude dijkjes geweest. Het is er goed wandelen en fietsen. God schiep de wereld, behalve Holland, dat hebben de Hollanders zelf geschapen. René Descartes, Frans wiskundige en filosoof. Hij woonde in Egmond

8
Slotkapel. http://www.slotkapel.nl. Slotweg 19, Egmond aan den Hoef. De slotkapel is open tijdens godsdiensten, concerten en diverse evenementen. Open huis op 4 maandagen in de zomer. Rondleidingen Jos Hof: tel. Informatie gebruik kapel: tel. In 1229 bouwde Willem I, de Heer van Egmont, de eerste kapel, gewijd aan St. Catharina, de patrones van de adel. Jan met de Bellen (Jan II van Egmont) liet in 1430 de kapel afbreken en bouwde een grotere voor 6 kanunniken. Hij ligt in de kapel begraven. Bij de brand van het Slot in 1573 werd de kapel alleen beschadigd. Er volgde in 1634 een restauratie met bijzonder fraaie glas-in-loodramen. In de afgelopen eeuw hebben velen zich ingespannen om de slotkapel te behouden. Meer over de rijke historie zie http://www.slotkapel.nl. De Kapberg, http://www.galeriedekapberg.nl, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef. Gratis toegang, vrij., za. en zo. en op afspraak via tel. Na 15 december enige tijd gesloten. Januari: winteracademie, artist in situ: Kanunnikenhuisjes met rechts de Kapberg. Wrakhout. In de constructie van de Kapberg is wrakhout van schepen verwerkt. In vier sfeervolle ruimtes zijn elk jaar 8 exposities van hedendaagse kunst. De App Hoeverture Egmond. Dit is een muzikale wandeling door de historische dorpskern van Egmond aan den Hoef met de smartphone als gids.

9
Herberg aan den Hoef. Schoolstraat 31. In het voormalige Pension Bult (1637) woonden o.a. Florence Upton en Gari Melchers van de kunstkolonie. Het is nu een B&B. In de schilderachtige straatjes wonen ook nu nog kunstenaars. Morning Sunshine, rond 1900, Alice Blair Ring. Particulier bezit in de V.S. In Holland Gari Melchers 1887 Belmont, G.M home and Studio, Fredericksburg, Virginia, Easter Sunday, van de Amerikaanse schilder George Hitchcock, die met Gari Melchers de Egmondse kunstkolonie leidde. De kleding is door de schilder gekocht (fotograaf onbekend). Deze schilderijen zijn nu veel waard. Huis van Gari Melchers: Schoolstraat 8 (woonhuis) De Amerikanen Gari en Corinne Melchers woonden hier periodes. Het jaartal op de gevel klopt niet; Melchers kocht de gevelstenen bij een antiquair. In Virginia, U.S.A, is een Melchers Museum in het vroegere woonhuis van het paar: Belmont. Hier hangen Egmondse werken van de schilder.

10
Pakhuis De Hoop (1902). Julianaweg (dubbel woonhuis en atelier). De Hoop is in 17e eeuwse stijl gebouwd in opdracht van beurtschipper Kraakman, die het als woonhuis en pakhuis gebruikte. Egmond was rond 1900 populair bij buitenlandse schilders. Kraakman zag een kans en verhuurde hier ook atelierwoningen. Het pakhuis lag aan de schulpvaart, hier gedempt voor nieuwbouw. Het had Mallegat 415 als adres, want huizen waren nog niet per straat genummerd. Bij het huwelijk van Juliana en Bernhard werd het Mallegat (Molengat) in 1937 omgedoopt tot Julianaweg. De Eenhoorn. Weg naar de Oude Veert 2 (woonhuis). Het Fortuyn. Het huis aan de Hoever vaart was in 1670 een herberg en boerderij met de naam Het Fortuyn. Vanaf 1804 heette het De Eenhoorn. Waarschijnlijk was er geldnood en had bierbrouwer De Eenhoorn uit Alkmaar de zaak overgenomen van brouwer Het Fortuyn. Aanlegplaats voor kano’s. Bij het huis was een overslagplaats voor schelpen uit Egmond aan Zee, die per boot naar de kalkovens even verderop aan de vaart werden gebracht. Nu is iets noordelijker aan de Hoever Vaart een aanlegplaats voor kano’s.

11
Museumhoeve Overslot. 1555, http://www.hoeve-overslot.nl, Slotweg 42. Maart t/m dec, za. en zo. en als de vlag wappert, In de zomer vaker open. Toegang gratis / vrijwillige bijdrage. https://facebook.com/hoeve-overslot. Muziek op zondag Winterprogramma zie agenda. Rondleidingen met gids voor scholen en groepen tot 50 personen. De authentieke hoeve is een broeinest van kunst en cultuur met kunstexposities, kunsthistorie van de Egmondse School, een rariteitenkabinet met fossielen, mineralen, etnografica, naturalia en antiquiteiten en het schelpenkabinet. Bij goed weer is er een boeken ruilkast. Bij de gevel staat een buste van George Hitchcock. De hoeve heeft een sfeervol kleinkunst podium met een goede akoestiek en dat trekt ook goede muzikanten aan voor luisterconcerten op de zondagmiddag. Er is geen entreeprijs, wel gaat de pet rond voor de muzikanten. Schelpenkabinet Ecce Mare. In Museumhoeve Overslot. Vrijwillige bijdrage. Vier verzamelingen. Achterin de Museumhoeve is een gedeelte ingericht met schelpen van over de hele wereld. Vier verzamelingen van liefhebbers zijn hier op verrassend artistieke wijze bijeen gebracht.

12
HoeverKunstmarkt, http://hoeverkunstmarkt.nl, 2e zaterdag in juni. Kunst en cultuur in het oude dorpscentrum. Hoever Huis & Hof Tour. Kinderactiviteiten. Andrez, Egmondse kunstenaar. Hoever Dorpsfeest, http://www.hoeverdorpsfeest.nl, 2e zondag in juni. Marktkramen in het feestelijke dorp, presentaties van verenigingen, muziekpodium bij dorpshuis, kinderactiviteiten en meer. Monumentendagen: 2e weekend van September. Bij evenementen zijn meestal de Slotkapel, Huys Egmont, Museumhoeve Overslot en Galerie de Kapberg langer open. Evenementen agenda: http://www.egmond.nl. Fjoertoer, http://www.fjoertoer.nl. Laatste zaterdag van november: Historisch Egmond tovert met veel vrijwilligers uit de buurt het Slotkwartier om tot een feeëriek verlichte plek. Vroeg in de avond ook aantrekkelijk voor wie niet mee wandelt. Slotfestijn: http://www.historischegmond.nl. 2e zaterdag van september. Elk jaar komt een andere periode uit de rijke Egmondse geschiedenis tot leven. Kinderen doen naar hartenlust mee.

13
Foto Frans Tijssens. Foto Andrea Rijtema.

http://docplayer.nl/47321011-Welkom-in-egmond-aan-den-hoef.html

https://robscholtemuseum.nl/?s=slotkwartier