Museum Rijswijk – HERMAN BROOD: DE TENTOONSTELLING

3 april tot en met 16 mei

In 2016 zou Herman Brood 70 jaar zijn geworden. Ter ere van deze nooit gehaalde leeftijd schreef zijn goede vriend Bart Chabot de theaterproduktie Chez Brood, een eerbetoon aan een unieke, creatieve geest. Museum Rijswijk voegt er een dimensie aan toe met een groots opgezette tentoonstelling van zijn schilderijen en werken op papier: HERMAN BROOD – DE TENTOONSTELLING.
Herman Brood werd op 5 november 1946 in Zwolle geboren. Hij was een multi-talent: zanger, schilder, dichter, acteur en auteur. Uit zijn werk spreekt een gedrevenheid die hij op een unieke manier wist om te zetten in vorm en kleur. De grote belangstelling voor dit werk betekende voor Brood een geweldige stimulans. Net als tijdens de optredens met zijn band is de wisselwerking met het publiek een aanmoediging en een bron van inspiratie tegelijk. Brood werkte altijd vol passie. In hoog tempo gaat hij met penselen, verf en spuitbussen aan de slag; met enkele trefzekere lijnen, details zijn overbodig, creëert hij een rake voorstelling. De talloze indrukken en ervaringen die hij in zijn roerige leven verzamelde kwamen terug in zijn kunst. Herman Brood kiest altijd voor een tastbaar beeld. Door de slogans die hij op zijn werken aanbracht, doen ze denken aan striptekeningen. Zijn tekeningen, schilderijen en zeefdrukken laten zien waar het bij deze kunstenaar allemaal om draaide: muziek, relaties, ontspanning en liefde.
Gedurende de laatste 15 jaar van zijn leven werkte Herman Brood elke drie weken bij IQ Kunstuitleen in Zwolle. Hij was te gast bij zijn vriend Ivo de Lange. In die periode vervaardigde hij meer dan 600 schilderijen en signeerde hij ruim 50 oplages zeefdrukken. De tentoonstelling in Museum Rijswijk is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met IQ Kunst in Zwolle.
Tijdens de tentoonstelling is ook de documentaire KUNST…BEGIN DRRR NIET AN te zien. Aan de hand van nooit eerder vertoonde privé opnamen geeft filmmaker Gwen Jansen een intieme kijk in de drijfveren en kwaliteiten van Herman Brood als autonoom beeldend kunstenaar.

HERMAN BROOD – DE TENTOONSTELLING is te zien van 3 april tot en met 16 mei.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag 11-17 uur (gesloten op Koningsdag en Eerste Pinksterdag)

Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk
070-3903617
http://www.museumrijswijk.nl