Museum de Fundatie – RONALD A. WESTERHUIS + Size does matter + Making of Stepping Stones + 1tubeonline – SIZE DOES MATTER

RONALD A. WESTERHUIS: SIZE DOES MATTER

Ronald A. Westerhuis maakt enorme sculpturen van roestvrij staal. Hij is de ontwerper van het Nationaal Monument MH17, dat vorig jaar is onthuld in het herdenkingsbos bij Vijfhuizen. Van 16 juni t/m 2 september 2018 is in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis een groot overzicht te zien van deze belangrijke hedendaagse kunstenaar.

Ronald A. Westerhuis (Tiel 1971) raakte als lasser in de offshore gefascineerd door het materiaal roestvrij staal. Sindsdien maakt hij imposante sculpturen, die worden getoond en verkocht van Shanghai tot Miami. De onverwoestbaarheid, de zware structuur en koude uitstraling van rvs lenen zich perfect voor zijn sculpturen. De kunstenaar gelooft niet in grenzen of vooropgestelde regels. Hij werkt vanuit zijn studio’s in Zwolle en Shanghai daarom het liefst op gigantisch formaat. Daarmee zijn de beelden ware landmarks. Ontwerpen voor beelden van 60 meter hoog zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. “Het beeld zelf wordt niet beter als het groter wordt, de impact van het beeld wel”, aldus Westerhuis. Door delen van het staal te polijsten creëert hij spiegelende oppervlaktes die landschap, wolkenlucht en toeschouwer onderdeel laten zijn van het werk.

De internationale carrière van Ronald A. Westerhuis begon in 2003, toen hij de vlam ontwierp voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In 2011 maakte de beeldhouwer in opdracht van Lowlands en de Fundatie RAWSOME!, een 4 meter brede bol met holle spiegels. Voor de Wereldtentoonstelling in 2015 vervaardigde hij een beeld in samenwerking met Daniel Libeskind en in 2020 mag hij Nederland vertegenwoordigen bij de Wereldtentoonstelling in Dubai. De aansprekende en prijswinnende sculpturen van Westerhuis gaan de hele wereld over en zijn te vinden bij galerieën en particuliere verzamelaars zoals prins Albert van Monaco.

Op de tentoonstelling Size does Matter is een keuze uit zijn beelden te zien. Van compacte werken en wandschalen in de Wolk van de Fundatie Zwolle tot het 9,5 meter hoge Stepping Stones, dat voor het museum op de Blijmarkt geplaatst wordt. Filmmateriaal en tekeningen geven inzicht in het maakproces. In de tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis is een presentatie van zijn design, zoals meubels, tafels en andere toegepaste kunstobjecten.

Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst is een gelijknamige tentoonstellingscatalogus verschenen, daar te bestellen.

https://www.museumdefundatie.nl/nl/ronald-a-westerhuis/

Ronald A. Westerhuis: Size does matter

Gepubliceerd op 18 jul. 2018

Tot 2 september te zien in Museum de Fundatie, Zwolle

Reacties:
https://youtu.be/KGPjEx5Px-A

Making of Stepping Stones

Gepubliceerd op 30 jul. 2018

Reacties:
https://youtu.be/NwghtTwOSMs

RONALD A WESTERHUIS | SIZE DOES MATTER | 16 JUNI T/M 2 SEPT MUSEUM DE FUNDATIE

Gepubliceerd op 13 jun. 2018

Ronald A. Westerhuis
Fundatie
Size does mater

Reacties:
https://youtu.be/Zp0e5cwV8d4

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ronald+Westerhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Keuning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+de+Fundatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=landmark
https://robscholtemuseum.nl/?s=MH17