Museum De Fundatie – Rob Scholte’s Embroidery Show in Zwolle, zaterdag 30 april t/m zondag 18 september 2016

In het werk van Rob Scholte (Amsterdam, 1958) is en blijft copyright een steeds terugkerend thema. Ook in zijn ‘Embroidery Show’ die vanaf 30 april in Zwolle te zien is. Tien jaar geleden begint Scholte, terug in Nederland na jarenlang verblijf in het buitenland, met zijn Embroidery-reeks. Hij koopt alle bij kringlopen en kofferbak-markten aanwezige borduurwerken op en weigert in zijn woorden ‘de ongeïnteresseerde domheid te geloven, waarmee Nederland ten faveure van Ikea-prints afstand neemt van de traditionele, met de hand gemaakte, borduurwerken, die door de moeders, de groot-, de overgroot – en betovergrootmoeders (soms ook mannen) van ons land anoniem, met zoveel liefde en geduld in de hen overblijvende krappe uurtjes, steek voor steek, zijn vervaardigd’.

‘Het resultaat van lange weken, maanden en jaren noeste arbeid wordt door erfgenamen voor slechts een euro van de hand gedaan’. Net als bij de Oorlogsprenten van Jan Sluijters en de Intarsia-serie (hout-inleg) die hij als onderdeel van de tentoonstelling ‘Silk cut’ in 2011 in Kasteel Nijenhuis toonde, verklaart Scholte het ook hier tot zijn missie de Embroidery de waardering te geven, die zij verdienen. Scholte is Scholte niet als hij het hierbij zou laten. Hij besluit de borduurwerken vervolgens om te draaien en de achterkant met de vaak rafelige afwerking naar voren toe in te lijsten, te signeren en zo onveranderd te tonen. Zijn alom bekende zwierige handtekening geeft onmiddellijk een nieuwe waarde aan de Embroidery. In de Wolk op Museum De Fundatie toont Scholte een zeer groot aantal van deze werken. Thematisch en serieel gerangschikt stoffeert hij de twee verdiepingen van de uitbreiding met deze tot nu ongezien gebleven Nederlandse geschiedenis. Bekende meesters (Rembrandt, Vermeer, Fragonard, Millet e.a.) combineren zich met dieren, portretten en landschappen. Opmerkelijk zijn de Jachttaferelen, die een Engelse drijfjacht verbeelden of de eerder op de postume afscheidstentoonstelling van Jan Hoet in Oostende getoonde Zeegezichten.

http://www.museumdefundatie.nl/765-Rob_Scholtes_Embroidery_Show.html

2 Comments

  1. Kijk eens op google hoe Museum de Fundatie Zwolle internationaal op de kaart gezet heeft en besef dan wat er voor Den Helder kapot gemaakt wordt.

  2. loes vermeer-lagerveld. 29 januari 2016 op 10:38 PM

    Wat is het toch stuitend, dat men in Den Helder tot heden niet goed inziet, wat het Rob Scholte Museum voor Den Helder kan betekenen. De collectie van Jan Sluijters (zou in Den Helder worden geëxposeerd) is al naar de Fundatie in Zwolle gegaan en nu weer bovenstaand werk van Rob. Als vrijwilliger in het museum weet ik als geen ander dat belangstellenden uit het hele land naar het Rob Scholte museum komen. Helaas tot heden weinig inwoners van Den Helder. Aan deze situatie heeft de Helderse politiek een groot aandeel geleverd, daar men (lees: Schuiling) daar stelselmatig invloed op heeft uitgeoefend en dit nog steeds doet.Ik heb een enorme bewondering voor Rob dat hij doorzet, ondanks alle troubles. Maar de aanhouder wint, is mij gebleken. Denk aan onze succesvolle acties tot behoud van het gebouw waarin nu het Rob Scholte museum is gevestigd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*