Monique Trijsburg – Ruwe bolster naakt bij bronzen bolder als ludieke actie tegen taboe

Den Helder – “Vuile viezerik!”, riep een fietsende vrouw zondagochtend op de Beatrixstraat in Den Helder even na negen uur. Het moet voor deze dame in het voorbijgaan een vreemde gewaarwording zijn geweest: een man met ontbloot lichaam achter de bronzen bolder in het stadshart.

Die mevrouw begrijpt waarschijnlijk niet helemaal, dat het hier om kunst gaat”, zegt fotograaf Roos Beltman (38) uit Den Helder lachend. Ze is het brein achter de ludieke actie.

Ruim twee jaar duurde het, voordat de fotograaf eindelijk een manlijk model wist te strikken om zich bloot te geven voor haar camera.

Ik heb een fascinatie voor naakt in landschap, natuur en publieke ruimtes. Wanneer je naakt bent, ben je kwetsbaar en puur. En dan zo’n stoere man, met tatoeages bij dit robuuste, echt Helderse icoon. Prachtig!”, stelt Beltman.

Zij wil het taboe op openbaar naakt doorbreken door haar werk. Beltman fotografeerde al eerder naakte vrouwen in de natuur .

Schaamtegevoel

S. de Boer (43) uit Den Helder mocht zondagochtend de kou trotseren bij een temperatuur van min 1. “Waarom ik dit doe? Ik ken geen schaamtegevoel”, zegt hij, terwijl hij zijn schouders optrekt, een paar minuten voor hij uit een warme auto stapt, die enkele meters bij de bronzen bolder staat geparkeerd.

Dit is toch leuk? Ben trots op Den Helder en dus ook op de bolder”, stelt De Boer. Hij is schipper en dát maakt de actie bij het maritieme icoon voor hem nog net wat specialer.

Snel

Klokslag negen uur neemt de fotograaf de posities door met de schipper, die op dat moment zijn kleding nog aanheeft. “We moeten wel snel zijn. We willen geen onrust veroorzaken en daarbij is het ook nog eens ontzettend koud.”

De fotograaf voegt de daad bij het woord. Op het moment suprême beweegt ze zich vliegensvlug van de ene zijde van de bolster naar de andere. Zittend en zelfs liggend op haar buik weet ze met kordate opdrachten haar model in de juiste houding te krijgen.

Binnen vijf minuten heeft ze voldoende materiaal en kan de schipper zich opwarmen in de nabij geparkeerde auto.

Nieuwsgierig

Net op tijd, bij de taxistandplaats staan ze al te kijken”, zegt de fotograaf, terwijl enkele bewoners boven de Hema ook al zichtbaar nieuwsgierig voor het raam staan.

Naaktlopen mag natuurlijk bij wet niet, maar daarentegen kan niemand bewijzen, dat hij ook daadwerkelijk helemaal naakt was. En zeg nou zelf: een ruwe bolster bij de bolder, dat is mooi toch?

Helderse Courant, 20 januari 2018, 15:14

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190120_73265069/ruwe-bolster-naakt-bij-bronzen-bolder-als-ludieke-actie-tegen-taboe

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=bolder
https://robscholtemuseum.nl/?s=naakt
https://robscholtemuseum.nl/?s=nude

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image