Mokums Typisch Amsterdams – Criminele dame + Jiskefet – Peter R. de Vries & Charly da Silva + Peter R. de Vries – Reactie van Charly da Silva op Jiskefet

Criminele Dame

La Bella Bettien, zo werd deze criminele dame ook wel genoemd, meer gangbaar was ‘La Mona‘. Zij werd in Haarlem geboren op 24 november 1951. De link, die zij met Amsterdam heeft, is, dat zij voor de Bruinsma groep geld heeft witgewassen, maar haar invloed in de onderwereld is veel groter geweest dan dat. Het mysterieuze aan haar is, dat zij een andere identiteit aan heeft kunnen nemen en voorgoed verdwenen lijkt.

Bettien is een eenvoudig, maar mooi, meisje, dat uit een katholiek arbeidersgezin komt en opgegroeid is in een Haarlemse wijk. Zij weet uiteindelijk de Colombiaanse drugsmaffia binnen te dringen, maar kiest uiteindelijk eieren voor haar geld en verraadt alles en iedereen.

Bettien heeft geen gemakkelijke jeugd in een gebroken gezin en met pesterijen op school. Ook heeft ze een huidprobleem, ze is dan 18 jaar en een dokter raadt haar aan eens lekker op vakantie te gaan naar een warm land. Dat wordt Spanje en na enkele weken, nadat zij uit Torremolinos terug in Nederland is, beginnen de huidproblemen weer, waarop ze terugkeert naar Spanje, ditmaal naar Marbella.

Daar komt zij als mooie dame al snel in aanraking met de rijken der aarde, die hier huizen hebben, maar ook criminelen vertoeven graag in deze mondaine badplaats. Zij organiseert feesten voor hen, waar bekende en minder bekende (maar niet minder beruchte) mensen komen, waaronder een Colombiaanse drugshandelaar, waarop ze tot over haar oren verliefd wordt.

Deze Fernando Rojas luist haar erin door haar te laten arresteren door agenten, nadat er bij haar cocaïne is gevonden, die afkomstig is van Rojas. Hij ‘regelt,’ dat ze vrijkomt en weer bij hem kan komen wonen in Spanje. In 1985 ontmoet ze zo een drugsbaron van het Colombiaanse Cali kartel. Enkele jaren later stelt Charly da Silva haar voor aan Klaas Bruinsma.

De dominee is zeer geïnteresseerd in haar Colombiaanse contacten, hij maakt een denkfout, hij stuurt Charly met haar mee, maar de twee liggen elkaar totaal niet. Charly weet van de moordopdracht, die Bruinsma heeft gegeven om iemand in Marbella uit de weg te ruimen en wil nu, dat Klaas dezelfde mannen gebruikt om Bettien om te leggen, dat gaat niet door, omdat daar vanuit Colombia een stokje wordt gestoken.

Wat er daarna gebeurd is mij niet helder, de deal tussen Bruinsma en de Colombianen van het Cali kartel komt op losse schroeven te staan en Klaas Bruinsma wordt op 27 juni 1991 voor de deur van het Hilton hotel in Amsterdam doodgeschoten.

Bettien blijft in het vizier van de recherche, die haar op dat moment al tijden afluistert, toch weet zij uit handen van de politie te blijven, wel wordt er een groot drugstransport vanuit Colombia onderschept, naar verluidt na verraad. In Italië wordt de gezochte Bettien opgepakt. Zij geeft veel informatie, waarop grote drugsbazen voor jaren worden opgesloten.

Vanaf 1995 is La Bella Bettien vrij en zal nooit meer gezien worden.

Mokums Typisch Amsterdams, datum onbekend

http://www.mokums.nl/bettien_martens.html

Peter R. de Vries & Charly da Silva

Gepubliceerd op 7 dec. 2013

https://www.facebook.com/JiskefetTV

Reacties
https://youtu.be/QFdYREs97uw

Reactie van Charly da Silva op Jiskefet

Gepubliceerd op 5 nov. 2012

Reactie van Charly da Silva op Jiskefet, 2003

Volledige U it Zending
https://www.youtube.com/watch?v=UdD_WLC-rmk

Reacties
https://youtu.be/YvTFCy8PVJg

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mokums+Typisch+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bella+Bettien
https://robscholtemuseum.nl/?s=Charly+da+Silva
https://robscholtemuseum.nl/?s=Klaas+Bruinsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Torremolinos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jiskefet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+R.+de+Vries