Mokums Typisch Amsterdam – Hammerstein en Spong uit elkaar

Naar het zich laat aanzien begint Oscar Hammerstein, strafpleiter te Amsterdam, een eigen praktijk. Hij deelde een kantoor met Gerard Spong onder de naam Spong Advocaten.

Gerard Spong & Oscar Hammerstein (foto Mokums)

Gerard Spong & Oscar Hammerstein (foto Mokums)

Spong en Hammerstein

De breuk tussen Spong en Hammerstein komt niet onverwachts, te meer Spong zich door een student liet verleiden een procedure aanhangig te maken tegen Geert Wilders. Dat levert Wilders veel publiciteit op en dus aandacht van potentiële kiezers.
Hammerstein staat te boek als Fortuynist. Pim Fortuyn en Geert Wilders snoepten voor een groot deel uit dezelfde gedachtegoed pot.

Afgelopen week gaf Gerard Spong geheel tegen de beroepsethiek in ongezouten kritiek op Bram Moszkowicz en Wilders. Waarschijnlijk liepen op het kantoor van Spong Advocaten de spanningen tussen beide heren de volgende dag hoog op.
Het haantjesgedrag van Hammerstein en Spong kan niet anders uitgelegd worden, dan dat ze een fors afwijkende visie hebben over het te voeren beleid op kantoor, hoe je omgaat met de media en reageert op lopende zaken van collega’s.

Hammerstein zal het kantoor verlaten en voor zichzelf beginnen. Hij is 57 jaar, Spong 65. Beide heren doen zelf geen uitspraken over hun conflict, behalve dan dat er een ruzie is, die onoplosbaar lijkt. Het is en blijft dus giswerk wat er precies gebeurd is.

De Telegraaf bracht dit bericht op zaterdag 12 februari 2011 naar buiten waarna de advocaten het bericht niet wilde ontkennen.

Oscar Hammerstein, was getekend, advocaat

Hammerstein werd geboren in 1954 en studeerde burgerlijk recht, hij werd later strafpleiter. Zijn praktijk werd op 1 januari 1991 overgenomen door Boekel de Néree. Deze maatschap zette Hammerstein in 1994 aan de kant.
Directe aanleiding was de detentie van Hammerstein, omdat hij volgens justitie te innig zou omgaan met zijn klanten, die te boek stonden als criminelen. Alle aantijgingen werden later ingetrokken, maar toen was het leed al geleden.

Hammerstein had bij Boekel al eerder de wind tegen toen zijn vroegere kompaan Salomonson met wie hij de door Boekel overgenomen maatschap dreef, in opspraak kwam. Overigens eveneens ten onrechte.

Aanslag?

In hetzelfde jaar, dat Hammerstein zes weken vast zit en uiteindelijk gerehabiliteerd wordt, vinden er in de onderwereld van Amsterdam een aantal zaken plaats, die onrust geven. In november wordt er een aanslag gepleegd op Rob Scholte (http://www.mokums.nl/bomaanslag_robscholte.html), die wellicht bestemd zou zijn geweest voor Oscar Hammerstein, omdat die in de buurt werkt waar Scholte woont. Beiden hebben ook nagenoeg dezelfde auto en zelfs het kenteken begint met dezelfde letters.

Er is nooit een dader gevonden, dus is er ook niet met zekerheid vast te stellen voor wie de aanslag nou bedoeld was.

Spong advocaten

In 2000 treed Hammerstein toe tot de maatschap van Gerard Spong (http://www.mokums.nl/gerard-spong.html). Twee jaar later, na de moord op Pim Fortuyn, klaagt het kantoor diverse media en politici aan voor de veronderstelde demonisering van de Spong Advocaten vermoordde politicus. Oscar Hammerstein was ooit lid van de LPF, de politieke beweging rondom Pim Fortuyn.
Dit leid allemaal tot niets, maar levert het kantoor wel veel publiciteit op. Beide heren laten zich graag zien op televisie en verdedigen tal van ‘zware’ jongens.

Eveneens in 2002 klaagt het kantoor Nina Brink en de ABN/AMRO aan vanwege de desastreus verlopen beursgang van World Online. Deze zaak sleept zich op het moment van schrijven (februari 2011) nog voort.

Weetje

In 1989 hoort Hammerstein, dat hij besmet is met het HIV virus. Sindsdien is hij verslaafd aan de fitness school, want hij wil bewijzen, dat je nog jaren mee kan, ook al heb je een ziekte, die vroeg of laat je dood zal worden.

Spong advocaten over Hammerstein

Hij (Hammerstein dus) heeft een opzienbarende carrière in de advocatuur gemaakt. Na achtereenvolgens aan prominente advocatenkantoren verbonden te zijn geweest, vestigde hij zich als zelfstandig advocaat. Hammerstein heeft vele opzienbarende civiele zaken behandeld en maakte tevens naam als strafrechtadvocaat.
Hammerstein en Spong schuwen de media niet en worden zowel bij het Openbaar Ministerie als hun tegenstanders gevreesd voor hun onconventionele aanpak.”

Februari 2011: einde samenwerking Spong en Hammerstein

Heineken heeft een goede vriend van mij vermoord!

Dat Hammerstein niet vies van harde bewoordingen is, bewees hij in 2010 toen zijn goede vriend, de groot bezitter van horeca vastgoed, Sjoerd Kooistra, overleed.
Hammerstein was direct naar de woning gekomen, nadat hij was ingelicht over de dood van zijn vriend, waarvoor hij ook optrad als advocaat. Kooistra had veel schulden bij Heineken, die naar verluidt geen verder uitstel dulden. Later werd bekend, dat Kooistra een dubbelleven leidde, hij was getrouwd (met een man overigens) en onderhield daarnaast een relatie met een veel jongere man.

Er bleek later veel geld te zijn verdwenen, maar hoe dit precies in elkaar zit weet ik niet. Hammerstein onthield zich na kennis te hebben genomen van de latere feiten van verder commentaar.

Op 21 februari komt er naar buiten, dat er beslag is gelegd op de tegoeden, het huis en de auto van Oscar Hammerstein door Rini Schreijenberg, onder andere de manager van Frans Bauer. In een zaak tussen Sony en Schreijenberg trad Hammerstein op als advocaat, maar liet daarbij enkele steken vallen.
In een procedure tegen Oscar werd Rini Schreijenberg een voorschot toegekend van acht ton op een nog nader vast te stellen schadevergoeding. Die kan oplopen tot zeven miljoen euro. Hammerstein bestrijd de vordering en spant een kort geding aan om de beslagen weer op te heffen.
Ook dit zal Gerard Spong (hij hoorde hier vorige week over, waarna de spreekwoordelijke bom op het kantoor van Spong advocaten ontplofte) Hammerstein niet in dank afnemen.

Mokums Typisch Amsterdams, datum onbekend

http://www.mokums.nl/hammerstein.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=B%C3%A9n%C3%A9dicte+Ficq
https://robscholtemuseum.nl/?s=Frits+Salomonson
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gerard+Spong