Mike Muller & Edwin Timmer – ’Bestuurders gaan boekje te buiten’ + Nina Rijnierse – Wat als provincie vergunning moet verstrekken? + NL Times – Iran using Dutch datacenter

Datacenters rukken op in het landschapsbeeld van de Noord Hollandse polder (foto Sem van der Wal)

Bestuurders in Noord Holland gaan boekje te buiten om datacentra te lokken

Hollands Kroon – Bestuurders lijken de hand te lichten met wet  en regelgeving om de komst van energie slurpende datacentra te bevorderen. Nemen techbedrijven de macht over in Hollands Kroon?

Bestuurders in Noord Holland gaan mogelijk hun boekje te buiten om datacentra te lokken, dat blijkt uit documenten en reacties van experts. De gemeente Hollands Kroon sloeg waarschuwingen in de wind, dat zij niet het bevoegd gezag is, om vergunningen aan internationale techgiganten te verlenen. Bovendien tracht ze voor toekomstige datacentra de plicht te omzeilen het milieueffect zorgvuldig te meten. Omwonenden reageren boos en onthutst. ,,Mensen voelen zich bedonderd.”

Metershoge hekken zijn opgericht rond de zoemende servers van techbedrijven als Google en Microsoft in de Noord Hollandse polder. Overal hangen camera’s. Wie niet bevoegd is, komt niet binnen. Als een medewerker van het Hoogheemraadschap een haperend gemaal controleert en foto’s wil maken, krijgt hij bewakers op zijn dak. Hem wordt verzekerd, dat hij een fikse boete tegemoet ziet. Verbouwereerd druipt hij af.

Vraagtekens

Maar bij de komst van de datacentra in de polder zijn de nodige vraagtekens te zetten, zo blijkt uit documenten. Juridische experts stellen, dat wat in de Noord Hollandse gemeente is gebeurd, zeer waarschijnlijk niet mag. „Ik denk niet, dat de gemeente Hollands Kroon het bevoegd gezag is voor de vergunningverlening’’, stelt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries. Interne documenten, waarin verder openlijk wordt gesproken over het ontwijken van milieuregels, bevestigen dat beeld. De Vries noemt het spreken over het omzeilen van milieuregels ’schimmig’.

De provincie Noord Holland bevestigt in een reactie, dat ze de landsadvocaat heeft ingeschakeld om de gang van zaken in Hollands Kroon te onderzoeken. Advocaten bekijken nu of de gemeente alsnog moet worden gecorrigeerd.

Pikant

De onthulling is pikant, omdat het gemeentebestuur van Hollands Kroon ijvert om vijf nieuwe mega datacentra te laten verrijzen. Deze centra ontpoppen zich als enorme energie slurpers. Een gemiddeld datacentrum gebruikt net zoveel energie als een middelgrote stad. Toch wil de gemeente het areaal met datacentra verdriedubbelen van zeventig naar 230 hectare, bedoeld voor nieuwe servers voor het wereldwijde internet.

Deels zijn het de gigantische windturbines in de polder, die de stroom opwekken voor de datacentra. De komst van het windpark werd eerst door het gemeentebestuur aan omwonenden verkocht als ’groene stroom voor huishoudens’. In werkelijkheid tappen de kolossale datacentra nu die groene stroom af, die wordt opgewekt dankzij de subsidies uit het Nederlandse klimaatbeleid.

Uit de geopenbaarde stukken volgt een ontluisterend beeld. Waar normaliter voor een bedrijf of burger strikte regelgeving geldt, spreken ambtenaren in de stukken over een ’rode loper beleid’ voor mega datacenters. De bevolking is jarenlang verteld dat de ’blokkendozen’ goed zouden zijn voor de werkgelegenheid, maar dat klopt niet. Een gemiddeld bedrijventerrein levert dertig tot veertig arbeidsplaatsen per hectare op, een datacentrum slechts 5,4 arbeidsplaatsen. Ook zou de restwarmte uit datacenters aan omliggende tuinbouwkassen worden geleverd. Dit is nooit gebeurd.

Initiatief

Voor de gemeente zijn de datacenters vooralsnog een financiële goudmijn. Dankzij geïnde leges en onroerende zaakbelasting waren bezuinigingen recent niet nodig. Uit de documenten blijkt, dat het gemeentebestuur daarom graag het initiatief houdt in het lokken van datacenters en het verlenen van vergunningen. Maar volgens experts kan de gemeente Hollands Kroon helemaal geen besluit nemen over de komst van techreuzen.

Het is zeer waarschijnlijk aan de provincie om te besluiten waar dergelijke installaties worden gepland en vergund”, zegt omgeving en milieurecht deskundige Laura van Moorsel van advocatenkantoor Kennedy van der Laan. „In andere gebieden, waar datacenters zijn geplaatst, zie je ook dat de provincie aan zet is”, zegt de advocaat. ,,Je zou zeer goed kunnen betogen dat de provincie die taak heeft, omdat het een bovenregionaal belang kent. Hier zie je dat de gemeente Hollands Kroon alle legeskosten int (dit loopt in de vele miljoenen, redactie) en zich profileert als gemeente waar dit geregeld kan worden. Maar daarmee zet ze andere gemeenten eigenlijk buitenspel.”

Gewaarschuwd

Uit de documenten blijkt, dat Hollands Kroon hiervoor al in 2018 werd gewaarschuwd. Op het gemeentehuis ontstond ’zeer grote paniek’ toen de advocaat van de ’Amerikaanse geldschieter’ zich op het standpunt stelde, dat alleen de provincie bevoegd gezag is.

Een tweede advocaat deelde zelfs die mening, blijkt uit de stukken, die volgens kritische raadsleden nooit met de gemeenteraad zijn gedeeld.

Toch hield het gemeentebestuur het initiatief liever bij zichzelf. Een overgave aan de provincie zou ’verstrekkende gevolgen voor ons als Hollands Kroon’ hebben. „Dit betekent zowel iets voor de rode loper, de snelheid bij de provincie is gewoon anders, leges worden misgelopen en we zijn niet meer in de lead.” Ook vreest men voor ’beeldvorming’. „Je zegt eigenlijk: we hebben het in het verleden niet goed gedaan.”

Wel bevoegd gezag

In een reactie blijft de gemeente Hollands Kroon bij het standpunt, dat zij wel het bevoegd gezag is, en daarom recht heeft op alle inkomsten. Onlangs is zelfs nog een vergunning voor een nieuw datacentrum verleend. „Ons standpunt is duidelijk”, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouders Theo Meskers (VVD) en Theo Groot (CDA). „Maar uiteraard zijn we hierover in gesprek met de provincie. Om voor de toekomst duidelijk te krijgen hoe dit nu precies zit. We streven samen naar duidelijkheid.”

Over het omzeilen van milieuregels, zoals in de stukken staat, reageert de gemeente als volgt. „Of een MER Procedure (het milieubelang volwaardig laten meewegen bij de voorbereiding en vaststelling van plannen en besluiten, redactie) nodig is, hangt af van het project en de locatie van het project. Er is door de gemeente Hollands Kroon zorgvuldig afgewogen of er een MER Procedure nodig was, en dat bleek niet zo te zijn.”

Helderse Courant, 15 februari 2021 om 07:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210214_93154833

Wat zijn consequenties voor datacenter Hollands Kroon als blijkt, dat provincie vergunning moet verstrekken?

Dat willen PvdA, GroenLinks en SP wel eens weten

Een datacenter in Middenmeer (foto Marc Moussault)

Middenmeer – GroenLinks, PvdA en SP stellen vragen aan het provinciebestuur over de aanleg van datacentra in Noord Holland Noord. Dat gebeurt nadat deze week uit documenten en reacties van experts bleek dat bestuurders mogelijk hun boekje te buiten gaan om datacentra te lokken.

Bij de komst van datacentra in de polder zijn de nodige vraagtekens te zetten, zo blijkt uit documenten. Juridische experts stelden maandag dat wat in Hollands Kroon is gebeurd, zeer waarschijnlijk niet mag. GroenLinks, PvdA en SP stellen naar aanleiding van de berichtgeving in het Noordhollands Dagblad, De Telegraaf en het NRC vragen aan het provinciebestuur over deze kwestie.

De partijen vragen het provinciebestuur onder meer wat de consequenties voor het project in Hollands Kroon zijn als uit verder onderzoek zou blijken dat omgevingsvergunningen voor dit type projecten niet door gemeenten, maar door de provincie moeten worden verstrekt.
Zienswijze

Ook vragen de partijen zich af wat de gevolgen zijn voor andere eventuele datacenter projecten in Noord-Holland en of de procedure die nu gevolgd is, financiële consequenties heeft voor de provincie. GroenLinks, PvdA en SP verwijzen ook naar de zienswijze die de provincie in november vorig jaar heeft gegeven over het datacentra-initiatief. ,,Hoe is de provincie daarover mee in overleg met gemeente? Heeft dit tot aanpassingen geleid? En hoe gaat dit nu verder?”

Helderse Courant, 19 februari 2021, 14:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210219_67025073

Iran using Dutch datacenter for espionage: Report

Data center
Datacenter
(foto gregory21 | DepositPhotos)
Security company Bitdefender and radio program Argos identified a server in a data center near Haarlem that they believe is being used by Iran to spy on political opponents, Rik Delhaas of Argos said to NOS.

The program tracked the server down after a tip from an Iranian man living in the Netherlands, and thanks to a file received by an Iranian dissident on chat app Telegram. “Fortunately he did not open it and his computer was not infected,” Delhaas said.

Argos asked Bitdefender to investigate the file. The security company discovered that the Iranian regime was trying to break into computers and phones in countries like the Netherlands, Germany, Sweden and India, according to Argos. The software used was previously linked to the Iranian regime by security experts.

The server involved is a command and control server. People who spread malware use these types of servers to control infected computers, to steal data for example, according to NOS. Based on internet traffic, Bitdefender traced the server to the vicinity of Haarlem.

The American company that rents the servers immediately stopped cooperation with the party behind this server, after Argos informed it of their findings.

NLTimes, Thursday, February 18, 2021

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image