Mienke Simon Thomas – Brief van de dag: Daan Roosegaarde is niet onze Messias

Vanwaar die woede over de behandeling van Daan Roosegaard door College Tour, vraagt designhistoricus Mienke Simon Thomas zich af. Een oud-redacteur van College Tour geeft het antwoord in de lezersbrieven van woensdag 24 februari:

Tot mijn stomme verbazing namen zowel de tv-recensent van de Volkskrant (http://www.volkskrant.nl/televisie/verdiende-daan-roosegaarde-karaktermoord-in-college-tour~a4249137/) als die van de NRC (http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/22/een-plaspauze-om-van-het-gezeik-af-te-zijn-1590979) het op voor Daan Roosegaarde, de ontwerper die afgelopen vrijdag tijdens de uitzending van College Tour verontwaardigd uit het beeld weg liep.

Dit naar aanleiding van een kritische vraag over zijn aandeel in de ontwikkeling van de zogeheten smogtoren. Blijkbaar verblindde hun weerzin tegen Twan Huys het vermogen van de recensent om hier toch onmiskenbaar Daan Roosegaarde voor het oog van de natie door de mand te zien vallen.

Sinds wanneer mogen er geen kritische vragen gesteld worden? Tot dat moment was de uitzending al een aaneenschakeling van vrijblijvende vragen en vooral tenenkrommende antwoorden. Na het filmpje van TU-hoogleraar Bob Ursem, die zijn aandeel in de ontwikkeling van de smogtoren opeiste, moest Roosegaarde met zijn billen bloot: een vaag en ontwijkend antwoord was nu echt niet meer mogelijk.

Maar helaas, de beledigde kunstenaar was niet langer van ‘dat gezeik’ gediend en vluchtte in de coulissen van zijn eigen studio-theater. Jammer, jammer, want eindelijk leek het moment gekomen waarop duidelijk zou moeten worden dat deze alom bewierookte kunstenaar van het jaar toch echt niet onze Messias is.

Dat – alle poëzie van zijn creatieve ontwerpen ten spijt – hij werkelijk niet in staat is om ons hiermee van de ondergang te redden. Het had hem gesierd dat toe te geven. En hij had hiermee een voorbeeld kunnen zijn voor alle andere, de publiciteit zoekende, social designers van het moment. Hooggestemde idealen zijn te prijzen, maar zelfkennis en bescheidenheid niet minder.

Mienke Simon Thomas, designhistoricus, Leiden

De Volkskrant, 24 februari 2016, 02:00

http://www.volkskrant.nl/opinie/daan-roosegaarde-is-niet-onze-messias~a4250439/

1 Comment

  1. Wat me opvalt is de hoge zuurgraad van de commentaren. Blijkbaar raakt Roosengaard bij de minder begaafde collegaatjes een gevoelige snaar…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image