Michiel Snik – ’Verhoging lasten DH gering’ + Wim Albers – Plastic scheiden + Mike Deutekom – Pasje + Martijn Gijsbertsen – ‘Zwerfie’ + Brian Wijker – Winkelgebieden + Marjolein Elfring – Inzamelen?

’Verhoging lasten voor burgers Den Helder gering’

De lastenverzwaring voor burgers is in Den Helder het komend jaar zeer gering, zo benadrukt wethouder financiën Odd Wagner. Volgens de wethouder gaat een gemiddeld huishouden in 2018 negen euro meer betalen.

Wagner reageert daarmee op de commotie rond de verhoging van afvalstoffen heffing voor eenpersoonshuishoudens met 20 euro, terwijl meerpersoonshuishoudens 29 euro meer moeten gaan betalen. Eerder had de gemeente gemeld, dat burgers door het scheiden van afval een verhoging van de kosten ’beheersbaar’ kunnen houden.

Scheiden

“Het scheiden van afval drukt wel degelijk de kosten, want er is nu minder restafval wat moet worden afgevoerd”, zegt Wagner. “Als er minder zou worden gescheiden, zouden de kosten voor 2018 hoger zijn. Maar ook is afgesproken, dat het ophalen van afval kostendekkend moet zijn. Dat is nu niet het geval, maar het verschil hebben we steeds bijgepast uit het egalisatiefonds.” Dat fonds is echter leeg, meldt de wethouder. “Dus je moet het nu wel in rekening gaan brengen om het ophalen kosten dekkend te houden. Maar tegelijk daalt in 2018 de rioolheffing en ook de OZB houden we laag. Tegelijk moet je ieder jaar weer indexeren, want alles wordt immers duurder. Maar als je, dat allemaal tegen elkaar weg streept en onder de streep kijkt, dan praat je over een heel jaar over negen euro, wat een gemiddeld gezin meer moet gaan betalen aan gemeentelijke lasten. Dat is dus een zeer geringe verhoging, vind ik.’’

Noordhollands Dagblad, 16 november 2017, 22:15

Reacties:

Adelheid Dekker · Sociale Academie
Hoi meneer Wagner. Mijn fonds is ook leeg dus waar kan ik rekening neerleggen?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/verhoging-lasten-voor-burgers-den-helder-gering

Plastic scheiden

Alkmaarse Courant, 14 november 2017

Alkmaarse Courant, 14 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Pasje

Mike Deutekom - Pasje, Schager Courant, 18 november 2017

Schager Courant, 18 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

‘Zwerfie’ houdt buurt schoon

Schager Courant, 18 november 2017

Schager Courant, 18 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Winkelgebieden Den Helder scoren goed op hygiëne

De inwoners van Den Helder zijn tevreden over de algemene hygiëne in de winkelgebieden.

Dat is de conclusie van NederlandSchoon, dat Den Helder na onderzoek als rapportcijfer een acceptabele zeven (7,07) gaf.

Daarmee eindigt de marinestad als 27e van de in totaal 52 deelnemende gemeenten, van wie de verschillen in beoordelingen, maar nipt uit elkaar liggen. Zo heeft de slechtst scorende gemeente Hoorn een 6,58 als eindscore gekregen. De schoonste, de gemeente Zaanstad, finishte op 7,27.

Centrum

Het centrum van Den Helder is met een 7,26 het schoonste winkelgebied van de stad. Daarna volgen de Duinpassage (7,14), De Schooten (6,97) en tot slot de Marsdiepstraat (6,92).

“We zijn in het voorjaar begonnen met het uitdelen van enquêtes”, zegt Dorien Bosselaar namens NederlandSchoon. “Toen hebben we minstens veertig mensen in de winkelgebieden twintig vragen voorgelegd. Over onder andere graffiti, de inrichting van het straatmeubilair en veiligheid. Maar dus ook over de vraag, of de binnenstad er schoon en netjes uitziet”, aldus Bosselaar. Uit de enquêtes kwam naar voren, dat de algemene beleving van de Helderse consument positief is. Zo vindt men, dat er weinig onkruid is en dat er amper sporen van vandalisme zijn te bespeuren. Ook zijn er genoeg afvalbakken en worden de winkeliers betrokken genoemd. Opvallend: er is volgens de ondervraagden weinig leegstand. Een onafhankelijke jury heeft Den Helder ook goed beoordeeld. Projectleider Anne van Santen: “Veel gemeenten hebben altijd wel één of twee slecht scorende winkelgebieden. Maar in Den Helder kreeg het laagst gewaardeerde winkelgebied alsnog een keurige 6,9.”

Noordhollands Dagblad, 21 november 2017, 18:25

Reacties:

Paul Jansen · Werkt bij Mastermate
Gek he als er haast geen publiek komt
21 november 2017 21:34

Mirjam Tanis · Lichtbaak
Nu de afvalbakken in Julianadorp nog terug
22 november 2017 1:36

Hellen van der Gragt · HOGWARDS
Nu de natuurgebieden nog :(
22 november 2017 6:45

Fred Kwast · Werkt bij Gepensioneerd
Zijn veertig personen die ondervraagt zijn , representatief voor vier winkel gebieden ? Weinig leegstand ? wat voor bril hebben de ondervraagden opgehad ? Zijn de parkeergarages ( openbare toiletten )ook meegenomen in het onderzoek ? Kortom , een waarschijnlijk flink prijzig ‘”onderzoek”” waar de gemeentes alleen de voor hun interessante gegevens uit publiceren. Als centrum bewoner beleef ik , dat wat in het onderzoek staat wel even heel anders. Weinig leegstand ? Dan zijn ze de Koningstraat en het laatste gedeelte van de Spoorstraat voorbij gelopen zeker en hebben ze de voor leegstand gecamoufleerde etalages niet gezien of overgeslagen.
22 november 2017 10:05

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/winkelgebieden-den-helder-scoren-goed-op-hygiene

Heeft plastic inzamelen zin?

Helderse Courant 22 november 2017

Helderse Courant, 22 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

PDF:
Rekenkamercommissie Den Helder – Onderzoek naar de opvolging van de aanbevelingen van het onderzoek naar HVC

https://robscholtemuseum.nl/?s=afval