Michiel Snik – Metselaars trots op werk bij Stationsplein

Metselaar Sjon Pronk (51) uit Warmenhuizen recht zijn rug even en kijk glimlachend naar zijn werk. ,,Het wordt prachtig. Dit zie je toch zelden meer.’’

Samen met zijn collega Jan Strooper (58) uit Tuitjenhorn is Pronk verantwoordelijk voor het metselen van een zogenoemde rollaag van 560 meter bij het Stationsplein. Dit is de gladde bovenkant van de muurtjes die de perkjes begrenzen. De metselaars van De Bruyn Bouw uit Heerhugowaard werken gemiddeld samen iets meer dan twintig meter per dag aan rollaag weg.

De gebruikte stenen zijn extra hard gebakken en kunnen tegen een stootje. ,,Het is niet de bedoeling dat eroverheen wordt gelopen, maar de kans dat dat wel gebeurt is aanwezig. Daar kunnen deze stenen tegen’’, zegt Strooper.

De beide metselaars genieten zichtbaar van hun klus. ,,Iets speciaals metselen is altijd mooi. Er zijn weinig vakmensen meer die dit werk kunnen. Jammer eigenlijk, want je zet op deze manier je handtekening neer als afronding van een bijzonder project’’, vindt Pronk.

Het werk bij het station moet op 1 juni klaar zijn, dan worden nog de laatste puntjes op de ’i’ gezet. Op 16 juni wordt het Stationsplein officieel geopend. Alleen het deel tussen het Station en het Rob Scholte Museum is dan nog niet af.

NHD, 8 mei 2017, 17:17

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/metselaars-trots-op-werk-bij-stationsplein

3 Comments

  1. Wat tegenwoordig speciaal metselwerk heet….. Maar Sjon Pronk mag inderdaad trots zijn, dat hij nog net geen metselrobot is;

    http://www.cobouw.nl/artikel/1156246-australische-robot-metselt-duizend-bakstenen-uur

  2. Wie met LEGO kan bouwen doet dit met de ogen dicht.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.