Michiel Snik – Doek dreigt te vallen voor Rob Scholte Museum + Rob Scholte Museum lijkt niet te redden voor Den Helder + Rob Scholte: Wij gaan gewoon door

Rob Scholte moet zijn museum in het oude postkantoor in Den Helder eind juni leeg en schoon opleveren. Dat heeft hij te horen gekregen van de gemeente, zo schrijft hij op zijn website. De gemeente bevestigt dat op 1 april het huurcontract wordt opgezet, maar dat over de gevolgen daarvan nog met de gebruikers wordt gesproken.

Scholte en de gemeente Den Helder liggen al jaren met elkaar overhoop over het gebruik van het beeldbepalende oude postkantoor bij het station. Verschillende partijen hebben al bemiddeld in het conflict, maar tot nu toe zonder resultaat. In juni vorig jaar besloot de gemeente dat het geen zin meer had verder te praten met Scholte.

,,Daarbij is ook besloten dat de huur in april 2017 zou stoppen’’, zegt gemeentewoordvoerder Remko van de Belt. ,,Aan de gebruikers van het voormalige postkantoor is dat toen ook schriftelijk gemeld.’’

Het college heeft nu besloten de huur ook daadwerkelijk per 1 april op te zeggen. Naast Scholte zitten in het oude postkantoor ook drie andere kunstenaars en de musicalvereniging Showboat. Ook voor hen wordt de huurovereenkomst stopgezet.

,,De brief waarin de gebruikersovereenkomst wordt opgezegd is nog niet verstuurd’’, meldt Van de Belt. Wat precies in de brief staat wil hij niet zeggen. Maar de opmerking van Scholte dat hij na beëindigen van de huur binnen drie maanden het pand moet verlaten is volgens Van de Belt ’wel gebruikelijk’.

PvdA-raadslid Andries Pruiksma heeft nog geprobeerd het museum te redden, maar zijn voorstel is door de gemeente deze week afgewezen.

NHD, 21 maart 2017, 17:55

Reacties:

Jell Muskee · Woonbegeleider SGLVG bij Esdégé-Reigersdaal
Vlak gooien alles, en Rob een mooi plekkie geven op Willemsoord

Fred Kwast
Nu eens zien, waar de stadspartij staat, voorwat betreft de sloop en eventuele nieuwbouw stadhuis. Want reken maar , dat het college onder aanvoering van doordrammer Kuipers dit met een rotvaart weer op de agenda zet.

Tjitske Biersteker · Hogeschool ijsselland
Op naar de volgende lang slepende kwestie. Het postkantoor staat op de gemeentelijke afstoot nota. Dat betekent dat de zittende huurder eerste recht van koop heeft. Hierover is voldoende jurisprudentie.
Daarnaast is het tijdstip wel heel ongelukkig gekozen. Alles wordt uit de kast gehaald om het stationsplein voor Sail op te knappen.En dan moet Rob Scholte er voor eind juni uit. Dat is een verhuizing van jewelste die pal rond Sail moet plaatsvinden. Wat je ook van zijn kunst vindt, het Rob Scholte museum heeft in binnen- en buitenland een goede naam en wordt druk bezocht. Wat had daar een mooie samenwerking uit kunnen ontstaan met Sail activiteiten. Maar nee, een college op ramkoers: allemaal grote ego’s en lange tenen. Dat draait alleen maar op verliezers uit.

Zwaantje de Nooij · Alleta Jacobs
Te triest voor woorden.

Frans Seegers · Utrecht (stad)
Jell , das een mooi plan, er is ruimte genoeg op Willemsoord, en dan een mooie ruimte ter beschikking geven met een huur wat iedereen zou moeten betalen, we willen allemaal wel voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.dus scholte zal wel in beroep gaan.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Wat een lafbekken, dit college: niet eens het lef hebben (lef? gewone, normale openheid naar de samenleving) om pers en publiek in te lichten over die eerdere aankondiging naar de gebruikers. Dit is een Doordramcollege van de Doofpot. En dan niet de NS durven aanpakken, die alle stations renoveert in Noordholland behalve dat van Den Helder. Hup, 400 fietsen ernaast plannen, ook al zIt er een fietsenkelder voor 300 fietsen in. En de bezwaarprocedure stationslocatie loopt nog. En waar is nu college-partij Stadspartij, die superpositief de inspraakavond in het postkantoor/museum bijwoonde??? Bijwagentje van meelopers in de fanfare van Kuijpers Vastgoed, Schuiling, en Kos, die ook zoveel toezegde.
En wat een dubbele agenda en achterkamertjespolitiek: Ik citeer Wethouder Kuipers, een paar maanden geleden op LOS-radio: “Ja natuurlijk mag Scholte het kopen, en we zullen hem niet het vel over de oren halen met een marktconforme prijs.” Aha, en de prijs dan, die noem je dan toch, als ervaren vastgoedman? Nee, die heeft hij nooit op tafel gelegd. Achterbaks.
“Wilt u mijn auto kopen?” “Ja, ziet er goed uit. Wat moet ie kosten?” “Tja, dat kan ik nog niet zeggen…. heeft u interesse?” “Ja, maar het hangt van de prijs af, wat is die?” “Nou… eh… dat hoort u nog wel, kan ik nog niet zeggen.” Soap continued.

William Tilder
Voor een hoop ROEST heeft de gemeente wel begrip

Fred Kwast
Ja maar dat is een bruggenbouwer , bruggen ,waar de koningin over gelopen heeft, en waar zij op bezoek is geweest . Die kan je toch niet zomaar in de hoek zetten ?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/doek-dreigt-te-vallen-voor-rob-scholte-museum

Rob Scholte Museum lijkt niet te redden voor Den Helder

Zeven maanden heeft PvdA-raadslid Andries Pruiksma geprobeerd Rob Scholte en de gemeente tot elkaar te brengen om het museum in het voormalige postkantoor te behouden. ,,Maar het beademen van een dood paard heeft geen zin’’, concludeert Pruiksma. ,,Het is doodzonde dat we dit museum niet voor Den Helder kunnen redden.’’

Pruiksma heeft zich intensief beziggehouden met het museum en veel gesprekken gevoerd met de betrokken partijen. Volgens het PvdA-raadslid, dat overigens benadrukt de onderhandelingen zonder enige politieke kleur te hebben gevoerd, kan niet Scholte of de gemeente als schuldige worden aangewezen over de stukgelopen onderhandelingen. ,,Beide partijen zijn overtuigd van hun eigen gelijk. Ik snap de onvrede bij de gemeente over de opstelling van Scholte. En ook de kritiek van Scholte op de gemeente. Maar ik kom op voor mijn stad, niet voor de ego’s van beide partijen.’’

Bemiddelen

Pruiksma nam in juni vorig jaar de bemiddelende rol op zich nadat de laatste onderhandelingen tussen de gemeente en Scholte waren mislukt. De gemeenteraad had vooraf gesteld dat die poging als de laatste moest worden gezien. Mochten die onderhandelingen mislukken, dan zou in april van dit jaar de huur worden opgezegd en het pand verkocht. De huurders zouden dan het pand moeten verlaten.

,,Dat Pruiksma alsnog pogingen heeft ondernomen de zaak te redden, is mooi’’, zegt gemeentewoordvoerder Remko van de Belt. ,,Maar hij is niet namens ons op pad gestuurd en wij zien hem ook niet als echte onderhandelaar. Zijn pogingen en laatste voorstel hebben wij voor kennisgeving aangenomen. Wij voeren nu uit wat we in juni vorig jaar hebben afgesproken en waar eerder de gemeenteraad toe heeft besloten.’’

Wat Pruiksma precies als laatste deze week heeft voorgesteld aan wethouder Lolke Kuipers, wil het raadslid niet zeggen. ,,Maar ik denk dat het een levensvatbaar voorstel was. De gemeente heeft het echter afgewezen, daarmee ben ik uitgepraat. Hoe het nu verder moet? Ik vrees dat de loopgravenoorlog nog even doorgaat, waarbij vaststaat dat deze alleen verliezers kent.’’

NHD, 21 maart 2017, 17: 53

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/rob-scholte-museum-lijkt-niet-te-redden-voor-den-helder

Rob Scholte: Wij gaan gewoon door

Rob Scholte wil niet reageren op de plannen van de gemeente de overeenkomst met hem op 1 april te stoppen waarna hij het voormalige postkantoor moet verlaten. Hij verwijst naar zijn website waarop hij een ’stappenplan’ heeft gezet om tot een oplossing te komen.

Scholte meldt in dat plan dat hij het oude postkantoor gedurende twintig jaar gratis van de gemeente wil huren om als museum te gebruiken. Alle claims op de gemeente en het actief promoten van zijn open brief tegen de gemeente laat de kunstenaar daarop varen. Verder moet de gemeente instemmen met een dienstwoning, detailhandel, drukkerij, lijstenmakerij en horeca uit te baten en educatie te plegen. De overheid moet verder garant staan voor het leveren van veilige en goedgekeurde installaties.

En de gemeente moet de overeenkomsten met de andere gebruikers in het voormalige postkantoor opzeggen, eist Scholte.

Als de gemeente het huurcontract per 1 april opzegt, wil dat niet zeggen dat Scholte daadwerkelijk van plan is het pand binnen drie maanden leeg op te leveren, zo meldt hij op zijn website. ’We laten ons niet afleiden en gaan gewoon door. De voorbereidingen voor de feestelijke opening van het gehele 3000 m2 grote Rob Scholte Museum, incluis uitbreiding, zijn al enige maanden in volle gang en staan gepland voor 21 juni 2017.’

NHD, 21 maart 2017, 17:57

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/rob-scholte-wij-gaan-gewoon-door

1 Comment

 1. Laten we eerlijk zijn,
  Zo willen we allemaal wel een groot gebouw onder onze hoede nemen, even kijken wat de heer scholte wil ……..
  Scholte wil het oude postkantoor gedurende TWINTIG JAAR gratis van de gemeente wil huren om als museum te gebruiken.
  Verder moet de gemeente instemmen met een dienstwoning, detailhandel, drukkerij, lijstenmakerij en horeca uit te baten en educatie te plegen.
  De overheid moet verder garant staan voor het leveren van veilige en goedgekeurde installaties.
  En de gemeente moet de overeenkomsten met de andere gebruikers in het voormalige postkantoor opzeggen, eist Scholte.
  dUS 20 JAAR EEN GRATIS PAND MET EEN WOONHUIS ERBIJ, HET PAND MOET DOOR DE GEMEENTE INGERICHT GAAN WORDEN ALS DETAILHANDEL – ALS CAFE EN ALLES WAT DE HEER SCHOLTE WIL.
  VERDER MOETEN ALLE ANDERE MEDE GEBRUIKERS ERUIT !!!!!
  Ik heb een winkel en wil ook wel een gratis groot pand en dan moet de gemeente het pand inrichten zoals ik het wil.
  WAT DENKT SCHOLTE WEL NIET , LAAT HEM ERGENS ANDERS NAAR TOE GAAN EN GEWOON EEN PAND LATEN HUREN. MOET IEDEREEN!!!!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.