Micha Kat – Lees mee met vluchteling Micha Kat (71): David McKittrick & David McVea | Making Sense of the Troubles

Op 18 april 2019 werd in Derry – de tweede stad van Noord-Ierland na Belfast, waar ik sinds kort woon – een jonge journaliste doodgeschoten. ‘Journalist Lyra McKee was full of hope – about her new home in Derry, about her love for her partner Sara, and about the future.“Here’s to better times ahead and saying goodbye to bombs and bullets once and for all,” she wrote on her Twitter feed in recent months,’ zo begint een artikel op de site van de Irish Times. Het fatale incident vond plaats toen de politie – dat zijn dus de ‘Engelsen’, de protestanten – in een Katholiek  (Ierse) wijk op zoek was naar wapens, omdat ze bang waren, dat het ‘verzet’ rond de Paasdagen aanslagen zou gaan plegen. In januari ontplofte een autobom bij de rechtbank in Derry, waarbij geen slachtoffers vielen. McKee (29) was recent verhuisd van Belfast naar Derry om bij haar nieuwe liefde te gaan wonen en was niet aan het werk toen ze werd getroffen: ze was een accidental victim van een lid van de ‘New IRA,’ die met extreem geweld reageerde op de zoekactie van de politie: er werden rond de 50 brandbommen gegooid, twee auto’s in de fik gestoken en rond 23 uur opende een gunman het vuur; McKee stond naast een politieauto en werd dodelijk getroffen. ‘She tweeted a picture of the disturbances shortly before she was killed, with the caption: “Derry tonight. Absolute madness.”’ aldus het artikel in de Irish Times.

De dood van McKee sloeg om meerdere redenen in als een bom. Enkele maanden na de autobom wordt een escalatie spiraal zichtbaar, die gezien de extreem bloedige geschiedenis van de ‘Troubles’ het ergste doet vrezen: alle wonden van vroeger zijn nog vers. Daarnaast is alles wat in Derry gebeurt historisch uiterst beladen wegens ‘Bloody Sunday’ (wereldberoemd geworden door het lied van U2), de dag in 1972 toen in deze stad 14 veelal zeer jonge demonstranten door de ‘Engelse bezetter’ werden doodgeschoten. Maar de grootste reden tot vrees is de chaotische situatie rond Brexit en de onvoorspelbare gevolgen daarvan voor met name Noord-Ierland, dat overtuigend heeft gestemd pro EU. Algemeen wordt aangenomen, dat de IRA een ‘harde grens’ met Ierland niet zal accepteren en zal teruggrijpen naar het geweld van vroeger – al ziet het er nu naar uit dat die ‘harde grens’ verder weg is dan ooit, omdat Brexit niet tot stand lijkt komen. De ‘Troubles’ is de naam voor de burgeroorlog in Noord-Ierland tussen 1968 en 1998 tussen de Katholieke ‘nationalisten’ – die aansluiting willen bij Ierland met als ‘leger’ de IRA – en de protestante ‘loyalisten,’ die de status als deel van het Verenigd Koninkrijk verdedigen met onder meer hun UVF en UDA. Hierbij vielen rond de 3700 doden en meer dan 40.000 gewonden, de meeste door gruwelijke bomaanslagen op cafés, concerten en restaurants en via autobommen. Kenmerkend voor de Troubles is, dat de meeste slachtoffers volstrekt vreedzame en onschuldige burgers waren, zoals jonge moeders met kleine kinderen, brave werklui, die ’s middags een biertje aan het drinken waren in de pub of muzikanten op weg naar een optreden, zoals in 1975 toen UVF leden – ‘vermomd’ als Britse soldaten – vlak voor de grens met Ierland de bus aanhielden van de Miami Show Band (de ‘Beatles van Ierland’), destijds de populairste van de rond de 700 ‘cabaret bands’ op het eiland. Ze wilden een bom in het busje verstoppen onder de stoel van de chauffeur, maar deze kwam tijdens het plaatsen tot ontploffing, waarbij twee UVF’ers werden opgeblazen. Hierop opende de rest van de groep in paniek het vuur op de showband, waarbij drie leden werden geëxecuteerd. Recent is hierover op Netflix een film gereleased (ReMastered: The Miami Showband Massacre) waarbij een overlevend lid van de band op zoek gaat naar de waarheid rond de aanslag: hoe ‘high up’ ging het in de Engelse lines of command? Was de regering in Londen betrokken?

Ik woon nu bijna 6 jaar in Ierland, waarvan de laatste maanden in Belfast. Hier heb ik gelukkig nog niets gemerkt van de oplopende spanningen. Integendeel: de sfeer en de mensen zijn hier zo open en behulpzaam, dat vele andere buitenlanders hier ook residentie kiezen precies om die reden. Ik werk sinds een dikke maand in een charity shop als volunteer onder ‘lokale leiding’ en een betere, relaxtere en leukere sfeer heb ik niet eerder meegemaakt. Van de ‘Troubles’ heb ik alleen ‘sense kunnen maken’ via boeken, zoals dat waaraan deze aflevering is gewijd. Maar de lokale bevolking weet precies welke wijk en zelfs straat tot welke ‘groep’ behoort (mijn straat is Katholiek). Ik heb daar natuurlijk geen oog voor en ook geen belangstelling. Maar soms hoor en lees je gekke dingen. Mensen krijgen nog steeds ‘kogels door de knieën’ (‘kneecapping’) als ze iets ‘verkeerds’ doen – het gaat dan bijvoorbeeld om leden van een van de ‘legers,’ die ‘verraders’ zouden zijn, maar ook om burgers, die kinderen misbruiken of drugs smokkelen. Tijdens de troubles werden ‘zware gevallen’ afgestraft met kogels door de knieën, de enkels en de ellebogen: dit werd een ‘sixpack’ genoemd. Soms vinden ook rare moorden plaats, die duidelijk te maken hebben met de Troubles. Het wordt weleens een veenbrand genoemd, die elk moment weer kan oplaaien. De recente gebeurtenissen in Derry – voor de loyalisten ‘Londonderry’ – zijn een alarmerend teken aan de wand.

Bij mijn keuze voor Belfast als woonplaats speelde het mogelijke oplaaien van het geweld zeker een rol: je bent en blijft nu eenmaal journalist met een natuurlijke, niet te onderdrukken drang daar te zijn, waar ‘het gebeurt’. Maar aan de andere kant: ik ben nu 56 en heb al zo veel meegemaakt (vandaar deze serie), dat ik soms denk: als de hel hier werkelijk losbreekt, heb ik dan nog de wil en de stamina voor de frontlines? Ik ben tenslotte niet meer 29, zoals Lyra McKee.

Netflix – ReMastered: O Massacre da Miami Showband | Trailer Oficial Legendado [Brasil] [HD]

Gepubliceerd op 8 mrt. 2019

Sinopse: O assassinato de três membros da Miami Showband chocou a Irlanda em 1975. Agora, um sobrevivente parte em busca da verdade sobre o caso.

Estreia: 22 de Março.

Reacties:
https://youtu.be/GnS1lQr8RPw

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image