Historia Net | Mette Iversen – De Duistere Kant van de Diamant

Cecil Rhodes (foto Library and Archives Canada)

Oorlog
Handel
Vikingen
Misdaad
Archeologie
Rome
Dagelijks Leven
Religie
Cultuur
NEEM EEN ABONNEMENT
De Nieuws Brief

De Duistere Kant van de Diamant

In Slechts 22 Jaar zet de Brit Cecil Rhodes het Mijn Bedrijf De Beers op, dat de Diamant Handel Vol Ledig Beheerst. Het Succes is Gebaseerd op Dreigementen, Geheime Prijs Af Spraken en Onder Betaalde Werk Nemers.

Als een Spinnen Web hangen Honderden Touwen Kris Kras door Elkaar in de Mijn van De Beers, Diep in Zuid Afrika. Aarde en Stenen uit de Bodem van de Mijn worden in Manden Om Hoog Getrokken aan de Touwen.

Elk Moment kan een Touw Knappen en kan Één van de Mijn Werkers 50 Meter Daar Onder een Mand op zijn Hoofd krijgen, met Verlamming of de Dood als Gevolg.

In de Mijn Gangen staan Duizenden Arbeiders te Zwoegen. Met Houwelen, Boren en Scheppen Graven ze de Bodem uit op Zoek naar Diamanten.

De Op Brengst van de Kostbare Stenen belandt Zelden bij de Mijn Werkers Zelf. Dank zij de Grootste Diamanten Vondst ter Wereld is een Nieuw Bedrijf zich tot een Gigant aan het Ontwikkelen.

Dat Bedrijf heet De Beers, en het Schuwt Geen Middel om Zo Veel Mogelijk Winst te maken.

Van 1880 tot 1902 koopt het Stelsel Matig Grond van Arme Mijn Eigenaren, Bedreigt het Concurrenten en wordt het Steen Rijk dank zij een Wereld Wijd Monopolie op Diamanten.

’s Werelds op Twee na Grootste Diamant is Net Gevonden in Botswana, Bekijk hem Hier.

Botswana Unearths World’s Third Largest Diamond

Published 17 jun 2021

Reuters

A 1,098 Carat Diamond believed to Be the Third Largest Gem Quality Stone Ever to be Mined, has Been Discovered in Botswana, According to A Joint Venture between Anglo American’s De Beers and the Government.

Subscribe http://smarturl.it/reuterssubscribe

Reuters brings you the Latest Business, Finance and Breaking News Video from around the Globe. Our Reputation for Accuracy and Impartiality is Unparalleled.

Get the Latest News on http://reuters.com/
Follow Reuters on Facebook https://www.facebook.com/Reuters/
Follow Reuters on Twitter https://twitter.com/Reuters
Follow Reuters on Instagram https://www.instagram.com/reuters/?hl=en

#News #Reuters

Reacties
https://youtu.be/14EKHw9UY4k?si=yXtk087Jw-B-QamH

Ster van Afrika trekt Geluk Zoekers

Het Diamanten Avontuur begon in 1866, toen een Boeren Zoon een Glimmende Steen vond bij de Oranje Rivier, 300 Kilometer het Zuid Afrikaanse Binnen Land in.

De Steen Klomp wisselde een Paar Keer voor een Klein Bedrag van Eigenaar, tot een Expert oordeelde, dat het om een Diamant van 21,25 Karaat ging.

De Eerste Geluk Zoekers stroomden Met Één toe, en Toen Drie Jaar Later de Ster van Afrika, een Diamant van 82 Karaat, uit de Bodem bij de Oranje Rivier werdGgehaald, waren de Houwelen en Scheppen Niet Meer Aan te Slepen. Iedereen wilde Rijk worden.

Binnen Tien Jaar Verdubbelde de Witte Bevolking en Ver Drie Voudigden de Export In Komsten van Zuid Afrika.

Diamantopgraving, illustratie.

Onder het Toe Ziend Oog van Witte Op Zichters kamden Zwarte Arbeiders de Aarde Uit op Diamanten (foto Edward Gooch Collection Stringer | Getty Images)

Bij de Oranje Rivier lag de Boerderij van Johannes Nicolaas De Beer. Hij was een Vroom Christen en moest Niets van de Hebberige Johannes Nicolaas De Beers hebben.

Met zijn Broer Diederik Arnoldus vond hij Wel is Waar Diamanten op het Land, maar ze wilden Zich Niet door de Diamant Koorts laten Mee Slepen.

De Broers verkochten Dan Ook hun Grond. Johannes kreeg 6.000 Guinea, Minder dan de Helft van de Prijs van de Ster van Afrika.

Toen bleek, dat de Diamanten voor het Op Rapen lagen op het Vroegere Land van De Beer, kreeg hij Spijt van de Verkoop, want hij besefte, dat hij Ook Wel Zes Miljoen Guinea voor de Grond had Kunnen Krijgen.

Vanaf 1880 kocht de Engels Man Cecil Rhodes de Ene na de Andere Kavel van de Vroegere Boerderij van De Beer.

De Diamant Prijzen waren In Gestort, om dat er Zo Veel Edel Stenen werden Gevonden in Zuid Afrika. dat er Elk Jaar een Halve Ton Diamanten op de Markt kwam.

Diamanten

Granger Pol (foto “Shutterstock)

De BeersHand Boek voor Wereld Heerschappij: Kam de Hele Bodem Uit

Zuid Afrika had het Grootste Aan Tal Diamanten ter Wereld, maar het was een Hele Klus om de Kleine, Kostbare Edel Stenen Op te Sporen. In de Jaren 1880 werd Al het Werk met de Hand Gedaan.

Mijn Werkers Hakten de Poreuze Grond Los, Schepten de Aarde in Grote Manden en Hesen het Materiaal naar de Opper Vlakte, waar Andere Arbeiders het Met Schoppen en Knuppels Verpulverden.

Het Poeder werd met een Kam Gekamd, onder het Strenge Oog van een Op Zichter.

Deze Methode was Niet Bijster Efficiënt, en de Mijn Eigenaren Liepen dan Ook Veel Diamanten Mis, door dat ze Niet Gevonden werden, of door Mijn Werkers Gestolen werden.

De Beers trad Hier Tegen Op door zijn Zwarte Arbeiders Naakt te Laten Werken en In Wendig te Onder Zoeken voor ze naar Huis Mochten Gaan.

Witte Arbeiders Weigerden zo’n Behandeling te Onder Gaan.

De Eerst Zo Zeldzame Stenen werden Nu Geprijsd als Half Edel Stenen als Topaas of Turkoois.

Veel Mijn Eigenaren konden het Hoofd Niet boven Water Houden, maar de 27 Jarige Rhodes zag zijn Kans Schoon en Richtte een Bedrijf op, dat hij naar de Ex Grond Eigenaren Noemde, De Beers Mining Company Limited.

Het Geld om Kavels te Kopen had hij Verdiend door IJs Blokken te Verkopen aan Over Verhitte Mijn Werkers en door Water uit Over Stroomde Mijn Gangen te Pompen.

Stukje bij Beetje wist Rhodes de Hele De Beer Mijn te Verwerven.

Tijd Lijn De Diamant Koorts woedt

1869

50.000 Mijn Werkers komen naar Zuid Afrika na een Diamant Vondst.

1880

Cecil Rhodes koopt Grond van de Gebroeders De Beer om Diamanten te Zoeken.

Jaren 1880

Vanwege Dalende Diamant Prijzen gaan Veel Zuid Afrikaanse Mijn Eigenaren Failliet.

1888

Rhodes en zijn Concurrenten vormen De Beers Consolidated Mines.

1902

Als Cecil Rhodes sterft, heeft De Beers 90 Procent van de Diamant Productie in  Handen.

Jaren 1930

Diamant Vondsten in Australië en West Afrika bedreigen De Beers.

Jaren 1940

Slimme Marketing levert De Beers Veel Succes op in de VS.

Jaren 1950

De Beers krijgt een Monopolie op Russische Diamanten.

2011

Het Concern Anglo American PLC bezit 85 Procent van De Beers.

2021

Het bedrijf Debswana, dat van De Beers is, vindt de op Twee na Grootste Diamant in Botswana. In 2015 wordt de op Één na Grootste Diamant Gevonden in het Zelfde Land.

’s Werelds Grootste Diamant werd in 1905 gevonden in Zuid Afrika.

Rhodes jat briljant idee

Rhodes vocht Voort Durend Prijs Oorlogen met zijn Concurrenten uit, waar van Vele Veel Groter en Rijker waren dan zijn Eigen Bedrijf De Beers.

Toen de Politicus JX Merriman in 1886 met een Interessant Voor Stel naar Cecil Rhodes kwam, was Deze Dan Ook Één en Al Oor. Merriman wilde Alle bedrijven, die in de Zuid Afrikaanse JX Merriman Opereerden, Samen Voegen.

Al een Paar Weken Later liet Rhodes Pagina Grote Advertenties in de Kranten Zetten, waar hij het Voor Deel van Één Groot Diamant Bedrijf benadrukte. Het zou voor Vaste, Hoge Prijzen Zorgen.

Rhodes nam Zelf Alle Credits voor het Idee. Merriman was Boos en Te Leur Gesteld, en noemde Cecil Rhodes ‘Een Listig Mannetje’ en Iemand. die hij Liever als Vijand dan als Vriend had, want Dan Wist je Wat je Aan hem Had.

Ring met diamant

Diamond Ring (foto The Advertising Archives | Shutterstock)

De BeersHand Boek voor Wereld Heerschappij: Sluit je Mensen Op

Mijn Werkers kregen Vier Keer Zo Weinig Betaald als hun Witte Collega’s.

De Beers gooide het Dan Ook op een Akkoordje met de Politie. Alle Zwarten, die wegens Land Loperij werden Gearresteerd, werden in Kampen van De Beers Op Gesloten en moesten een Contract van 6 of 12 Maanden Tekenen.

Ze werkten de Hele Dag in de Mijn en mochten het Kamp Niet Uit voor het Contract was Verlopen.

Rhodes ging Soms Nog Gewiekster te Werk. Toen hij op een Bepaald Goment zonder Geld zat, Verkocht hij een Grote Kist met Diamanten aan zijn Aarts Rivaal, Barney Barnato.

De Twee Onder Tekenden een Contract, en Barnato Verkneukelde Zich Al bij de Gedachte de Markt met deze Diamanten te Over Spoelen en Rhodes Zo buiten Spel te Zetten.

Maar Toen deze zijn Arm Uit Strekte om Barnato de Hand te Schudden, Stootte hij de Kist Om Ver.

Het leek een Ongeluk, en deze Truc gaf hem Zes Weken de Tijd om zijn Eigen Diamanten voor een Woeker Prijs in de Markt te Zetten, Zo Lang zouden de Mede Werkers van Barnato Er Over Doen om de Inhoud van de Kist bij Elkaar te Rapen en op Nieuw te Sorteren.

De grote diamant van de maharadja

Granger | Polfoto | Shuterstock)

Voordat de Mijn Bouw in Zuid Afrika begon, waren Diamanten Uiterst Zeld Zaam. De Wereld Productie was Slechts een Paar Kilo per Jaar, en de Prijs was Navenant. Alleen Koningen konden zich de Edel Steen Veroorloven, die uit Rivieren in India en Brazilië kwam. Zo bezat Sayajirao, van 1875 tot 1939 Maharadja van de Indiase Staat Baroda, een Diamant van 262 Karaat (Gewicht 52 Gram).

De BeersHand Boek voor Wereld Heerschappij: Verpletter de Concurrentie

Als Andere Mijnen of Grossiers hun Diamanten Niet via De Beers wilden Verkopen, hadden ze de Poppen aan het Dansen.

Één van de Methoden, die De Beers hanteerde was het Over Spoelen van de Markt met Precies het Type Diamant, dat de Concurrent Ook Verkocht.

Daardoor kelderde de Prijs en kon de Concurrent Wel In Pakken. De Beers Zelf had Weinig Last van zo’n Prijs Daling, want het Bedrijf verkocht Aller Lei Soorten Diamanten.

In 1888 Slaagde het Plan van Rhodes en Verenigden de Vier Grootste Diamant Bedrijven van Zuid Afrika hun Krachten in De Beers Consolidated Mines.

Cecil Rhodes stond aan het Hoofd en Verrijkte Zich Zelf op Alle Mogelijke Manieren.

Om het Aan Bod van Diamanten Beter te Beheersen, riep Rhodes Nep Bedrijven in het Leven, Zo dat het Net Leek als of de Vrije Markt de Prijs bepaalde. Maar achter de Schermen hield Rhodes de Prijzen Kunst Matig Hoog.

Zakte de Prijs van een Bepaald Type Diamant Te Veel, dan verkocht hij Dit Eenvoudig Weg een Tijdje Niet. Dan werd het van Zelf Weer een Exclusief en Kostbaar Artikel, waar de Consument Grif voor wilde Betalen.

Diamantreclame, fragment, jaren 1940.

Dank Zij een Reclame Campagne werden Diamanten de Edel Stenen van de Liefde. De vraag rees de pan uit (foto The Advertising Archives & Shutterstock)

De BeersHand Boek voor Wereld Heerschappij: Maak de Steen tot een Symbool van de Liefde

Diamanten Wed IJverden met Robijnen, Smaragden en Andere Edel Stenen om de Gunst van de Consument.

Toen er in de 20e Eeuw Steeds Meer Reclame kwam, lanceerde De Beers een Campagne, die Diamanten tot Iets Bij Zonders maakte.

In 1947 bedacht het Amerikaanse Reclame Bureau NW Ayer een Pakkende Slogan voor De Beers. A Diamond is Forever, een Diamant is voor Al Tijd.

Deze Slag Zin ging van Foto’s van verlovings Ringen Vergezeld, en Al Snel konden Amerikaanse Vrijers Niet Meer Aan Komen met Iets Anders dan een Diamant, want de Liefde moest Eeuwig duren.

In 1999 werd A Diamond is Forever Verkozen tot de Beste Reclame Slogan van de Eeuw.

Het Monopolie van De Beers kostte ook Arbeids Plaatsen, want Rhodes gaf  Duizenden Mijn Werkers de Bons om de Kosten te Drukken.

De Arbeiders Pikten Dit Niet en Marcheerden naar het Hoofd Kantoor van De Beers in Kimberley. Ze Verbrandden een Pop, die Rhodes Voor Stelde, en Één van de Organisatoren hield een Vurig Betoog

De Vlammen zullen de Laatste Resten van Cecil Rhodes Nu Verteren, Generaal van de Fusies en Koning van de Diamanten. Drie Werf Hoera voor het Gewillige Werk Tuig van In Haligheid. Moge God hem Verteren.’

Voortaan werd Rhodes door een Flink Politie Escorte bewaakt als hij naar de Mijn Steden van Zuid Afrika reisde.

Hij kreeg de Toorn van de Winkeliers in die Steden over zich heen toen hij Alle Zwarte Mijn Werkers van De Beers in Grote Kampen achter Prikkel Draad liet Op Sluiten.

Ze mochten Alleen Nog Daar en in de Mijnen Komen, en Voedsel en Andere Voor Raden moesten ze in Winkels van De Beers achter het Hek Kopen.

A Diamond is Forever’, Bekijk een Reclame van De Beers uit de Jaren 90.

De Beers A Diamond is Forever Commercial (1997)

Published 18 mrt 2011

RetroCommercial.com

Visit http://www.retrocommercial.comto

Watch All of my Commercials

Reacties
https://youtu.be/8pU6WQXkiOU?si=qOanFO6IfZaMoo9b

De Beers regeert Zuid Afrika

In 1890 beheerste De Beers 90 Procent van de Wereld Wijde Diamant Productie, waar door het Bedrijf Ook Politieke Macht kreeg.

Maar Toen er een Jaar Later een Grote Diamant Vondst werd Gedaan in Zuid Afrika, dreigde de Prijs te Kelderen. De Beers wilde de Mijn Kopen, maar Werkloze Mijn Werkers eisten het Eerste Recht op de Koop.

De Premier stelde een Commissie in, die moest Onder Zoeken met Welke Koper het Land het Best Af was.

De Commissie raadde De Beers aan, en dat was Geen Grote Verrassing, want de Premier van Zuid Afrika heette Cecil Rhodes.

Historia Net, 11 oktober, 2021

https://historianet.nl/maatschappij/handel/de-duistere-kant-van-de-diamant

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mette+Iversen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Historia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Historia+Net
https://robscholtemuseum.nl/?s=Reuters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cecil+Rhodes
https://robscholtemuseum.nl/?s=IJs+Blok+Handel
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Beers
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Beers+Consolidated+Mines
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Beers+Mining+Company+Limited
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Bedrijf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Handel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Monopolie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Prijs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Koning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Type
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Vonst
https://robscholtemuseum.nl/?s=JX+Merriman
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Xavier+Merriman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Barney+Barnato
https://robscholtemuseum.nl/?s=Johannes+Nicolaas+de+Beer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diederik+Arnoldus+de+Beer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gebroeders+De+Beer
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Beer+Mijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamant+Mijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mijn+Bouw
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mijn+Gang
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mijn+Werker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwarte+Arbeider
https://robscholtemuseum.nl/?s=Witte+Arbeider
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwarte+Bevolking
https://robscholtemuseum.nl/?s=Witte+Bevolking
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zo+Veel+Mogelijk+Winst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Grootste+Diamant
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ster+van+Afrika
https://robscholtemuseum.nl/?s=NW+Ayer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Francis+Wayland+Ayer
https://robscholtemuseum.nl/?s=NW+Ayer+&+Son
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oranje+Rivier
https://robscholtemuseum.nl/?s=Botswana
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zuid+Afrika
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afrika
https://robscholtemuseum.nl/?s=Duistere+Kant+Diamant
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamond+is+Forever
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diamonds+are+Forever