Merlin Mulder – Brandstof uit zeewier in Petten: eerste rit een succes

Petten – Brandstof gemaakt uit zeewier komt steeds dichterbij. Een auto heeft de eerste kilometers op zeewier brandstof gereden. Met dank aan onderzoek in Petten.

Het gaat om een Europees project, MacroFuels genoemd, waarbij onderzoeksinstituut TNO betrokken is. TNO onderzoeker en zeewier expert Jaap van Hal is erg enthousiast over de resultaten. “We zijn er al sinds 2014 mee bezig, dus dit is heel goed nieuws.”

Het afgelopen jaar is er tien kilo bio-ethanol en acht kilo bio-butanol uit zeewier gemaakt, waarmee een personenauto 80 kilometer door Denemarken gereden heeft. Het gaat om bio-brandstof, dat is gemengd met fossiele brandstof. Zo is E10 en B10 brandstof gemaakt.

Van Hal: “Er is gekeken, of de zeewier brandstof hetzelfde werkt als reguliere brandstoffen. Ook is gekeken naar verbruik en de werking op bijvoorbeeld de motor. De tests laten zien, dat zeewier brandstof hetzelfde werkt. Dat betekent, dat deze brandstof in de toekomst gebruikt kan worden voor personenauto’s, maar zeewier brandstof wordt ook interessant voor de luchtvaart of de scheepvaart.” Een belangrijke stap in de transitie naar duurzamere economie, aldus Van Hal.

In Petten is een speciaal zeewier laboratorium, waar Van Hal coördinator is, waar gekeken wordt naar allerlei mogelijkheden van dit plantje. Hier is ook de grondstof ontwikkeld, die voor de biobrandstoffen is gebruikt. Van Hal: “Er kan veel meer met de plant dan voorheen werd gedacht.’’

De komende tijd wordt het proces om brandstof uit zeewier te maken verder geoptimaliseerd. Deze bio brandstof heeft als voordeel, dat er geen fossiele grondstoffen voor gebruikt worden. Van Hal: “Zeewier groeit snel en is gemakkelijk te kweken. Het is een bron, die in die zin duurzaam is, het raakt niet op.

Behalve onderzoek naar bio brandstof, is zeewier mogelijk een goede grondstof voor verf. Ook verwacht de onderzoeker van zeewier als textiel nog interessante ontwikkelingen.

Helderse Courant, 14 november 2019, 16:34

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191113_27590938/brandstof-uit-zeewier-uit-petten-eerste-rit-een-succes

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=zeewier
https://robscholtemuseum.nl/?s=Petten