Maud Oortwijn – Vele Messteken op 24 november 1997: Henk Opentij & Mary Run

De op 24 november 1997 vermoorde Henk Opentij (foto demuren.wordpress.com)

Vele Messteken op 24 november 1997: Henk Opentij & Mary Run

Er is in deze moordzaak uitzonderlijk veel geweld gebruikt.
Net als hier https://demuren.wordpress.com/2015/11/29/onopgeloste-moordzaken-met-vele-messteken/.
24 november is de dag, die je niet vergeten mag. Maar waarom?

Bron Peter R de Vries
http://web.archive.org/web/20100510010715/http://www.peterrdevries.nl/dossier/henkopentij/

Op maandagavond 24 november 1997 worden in een woning aan de Noorderbreedte 141 in Amsterdam Noord de lichamen van de 79 jarige Henk Opentij en zijn 73 jarige vriendin Mary Run gevonden. De woning is van Henk. Mary is zijn buurvrouw. Zij zijn sinds 1989 samen. Mogelijk hebben ze er al vier of vijf dagen gelegen, zo valt af te leiden uit de post, die uit de brievenbus van Opentij puilt. Op tafel ligt de krant van woensdag 19 november (1911).

De twee slachtoffers zijn op gruwelijke wijze vermoord. Henk heeft alleen in zijn borststreek al ongeveer dertig steekwonden. Verder zijn bij de twee de kelen doorgesneden. De dader of daders moeten vreselijk te keer zijn gegaan, want het bloed zit zelfs tegen het plafond. Gezien de verwondingen denkt de politie, dat er ook gebruik is gemaakt van een hamer.

Henk ligt tussen een kast en een stoel, half op zijn buik gedraaid. Een witte rubber handschoen is onder zijn zij gepropt. Voor zijn gruwelijke daad heeft de dader een serie messen gebruikt uit de keuken van het slachtoffer Opentij. Die messen zijn vervolgens onder het bloed en sommigen verbogen, keurig op een rijtje op de eettafel gelegd. Het zijn er vier. Een vijfde mes ligt op de grond.

Mary Run ligt tussen de keukendeur en de eettafel. Vanuit de keuken zijn meters plastic afdekfolie uitgerold en rond haar hoofd gedrapeerd. Het lijkt op of is een Omega teken. Mary’s gezicht is deels bedekt met een theedoek. Over haar lichaam ligt bovendien een eind elektriciteitssnoer. Uit de woning is niets gestolen. Alleen Opentij’s horloge (een Seiko van plus minus 700 gulden) mist. Het doorzichtige plastic op de grond boven haar nek, doet vaag denken aan de moord op Corina Bolhaar in Amsterdam, waar ook plastic rond de nek is gevonden.

Mary Run is net gescheiden als ze in 1989 een relatie krijgt met Henk. Ze heeft uit haar huwelijk een dochter, Sylvia, die op haar beurt twee kinderen heeft. Mary en haar dochter Sylvia leven in onmin en door allerlei ruzies heeft Mary haar dochter uiteindelijk onterfd ten gunste van haar twee kleinkinderen. Het gaat om nogal wat geld, want Mary bezit vier huizen in Amsterdam.

Peter R de Vries – (14) De moord op Henk Opentij en Mary Run, 6 december 2009 (Nederlands gesproken)

Gepubliceerd op 24 mei 2012

Reacties
https://youtu.be/Rh-1tF8VACM

Vanwege de vermissing van het horloge vermoed ik, dat het een emotionele moord op Henk Opentij zou kunnen zijn. Dit leek geen roofmoord en hij is met meer dan 30 messteken alleen al in de hartstreek!) om het leven gebracht. De kelen zijn doorgesneden en daarbij is ook nog eens met geweld een hamer gebruikt. Dat is veel geweld en bovendien met meerdere moordwapens. Waarom zou je? Waarom zou je contant geld laten liggen, dat voorhanden was?

In de woning treffen rechercheurs vier of vijf messen keurig op een rijtje aan. Het zijn messen uit de woning van de slachtoffers. Hiermee zijn de twee letterlijk afgeslacht. Dat is ongebruikelijk. De daders zijn dus binnengekomen, zonder wapens? Zij hebben de tijd gehad om messen uit de keuken te pakken, zonder dat de slachtoffers iets deden (niet eens iets omgestoten).

Beide lichamen zijn verplaatst nadien. In beide gevallen ligt het kunstgebit naast het lichaam, maar niet in de buurt van de mond. Hoewel er sprake is van excessief geweld, lijkt de woning verder onaangeroerd. Alles ligt keurig netjes recht. Er wordt niets vermist, behalve de Seiko.

De krant van woensdag 19 november ligt op tafel. Alles suggereert, dat zij vroeg in de ochtend (dus die dag) zouden zijn vermoord. Ik heb mijn twijfels, want dat is typisch iets wat je in scene kan zetten. De woning is op de begane grond. Zij zijn gevonden op 24 november.

Uiteindelijk zijn voor deze twee moorden twee jongemannen veroordeeld. Het zou gaan om een uit de hand gelopen roofoverval. Melvin R en Miquel K worden veroordeeld tot 15 jaar cel. Ik vind het een vreemd verhaal en hou daarom ook hier nadrukkelijk alle opties nog open. Let ook op het detail, dat het visitekaartje ligt in het bloedspoor, waar Mary Run gesleept is naar de woonkamer, maar dat dit visitekaartje er niet verfrommeld of bebloed uitziet. Het zal waarschijnlijk nadien daar zijn neergelegd? Het ligt bovendien naast het kunstgebit. De gehele setting doet eerder denken aan een lustmoord, door daders, die de tijd genomen hebben, om symbolen en dwaalsporen achter te laten, dan een uit de hand gelopen roofmoord.

PS
Op 24 november 1994 werd Rob Scholte opgeblazen in Amsterdam. Op diezelfde dag werd Felicita Oostdam vermoord gevonden langs een spoorlijn in Den Haag. Ook Felicita werd met meerdere messteken in de hartstreek om het leven gebracht.

PPS
De moord op Henk en Mary doet ook denken aan de moord op Anton van Tienhoven op 24 of 25 november 2004 in Amstelveen. Hij werd gevonden in de keuken, gedood met 82 steken met een schroevendraaier (of een vergelijkbaar voorwerp)! Enkele dagen na Anton van Tienhoven, overleed zijn beste vriend Fred Zijp, die in dezelfde straat woonde. Ook Mary Run was de buurvrouw van Henk Opentij, met wie hij al jaren lang een relatie had. Als drie weken na de moord een andere buurvrouw de politie opbelt, omdat ze iets gezien heeft in de woning ten tijde van de moord, sterft zij aan een herseninfarct, nog vóór de politie haar getuigenis kan opnemen (ja, ja).

PPPS
Peter R de Vries refereert aan de Legende van Kleobis en Biton (580 voor Christus), die als dank voor al hun harde werk voor hun moeder, die priester is voor Hera, in hun slaap, in de Tempel van Hera, de dood vinden. Hierdoor verkrijgen zij eeuwige roem, wat uitgelegd wordt als dank. Het zou de hoogste eer voor een mens zijn om zo te sterven en onsterfelijk te worden. Het politiedossier heet namelijk ook Kleobis. Dat vind ik opvallend. Het is niet een naam, waar je verwacht, dat een politierechercheur mee aankomt. Net als in de zaak van Lydie Knap (politiezaak met codenaam Brancusi), wordt gekozen voor een bijzondere naam, die beide refereren aan beeldhouwwerken. Dit kan iets te betekenen hebben, omdat er in het geval van Opentij vermoedelijk ook een hamer is gebruikt. In de zaak van Lydie Knap, op 9 februari 1994, was er sprake van een onbekende getuige: een timmerman.

PPPPS
Wat verder opvallend is aan deze zaak, is wat de dochter aangeeft. Zij zijn niet alleen als verdachte gezien door de politie, maar hun gehele kennissenkring heeft hen in isolement geplaatst. Dat gebeurt zelden in deze mate.

PPPPPS
In februari 1998, enkele maanden na de moorden, verscheen de krant Nieuws van de Dag voor de laatste keer. Het was een Amsterdamse “goedkope” uitgave van De Telegraaf.

PPPPPPS
Een caterpillar is een rups, wat een larve van een vlinder is. Vlinders zijn een occult symbool. De drie kruisen op het profiel van caterpillar zijn ook een occult symbool (zie Wapen van Amsterdam). Ook cat (kat) en pillar (pilaar) zijn occulte symbolen.

NOOT
Er zijn nu meerdere vergelijkbare moordzaken met vele messteken gerelateerd aan de datum van 24 november. Dat is gewoon bizar.

De Bovenkamer, Het kan ook anders, 2 April, 2016

https://demuren.wordpress.com/2016/04/02/vele-messteken-op-24-november-1997-henk-opentij-en-mary-run/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maud+Oortwijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=24+november

1 Comment

  1. Je maakt aan het einde een opmerkelijk punt wat ik ook nog steeds erg raar vind. Beide slachtoffers lagen uitgebreid en opzichtig in de woonkamer. Hoewel het op de begaande grond is, zijn er twee grote ramen waarbij je gemakkelijk naar binnen kan kijken als je er langs loopt, duurt het nog ruim vijf dagen totdat ze worden gevonden en nota bene toevallig, omdat de buren de post opmerkelijk veel vinden. Ook heb ik nooit kunnen begrijpen hoe beide daders van toen 19 jaar oud, twee simpele neefjes, die een sleutel in een deur hadden gevonden, zoiets kunnen doen bij twee buurtgenoten en vervolgens (als het aan hen had gelegen) werkelijk een dood normaal dubbelleventje lijden. Melvin woonde werkelijk verderop bij het echtpaar en is dus blijkbaar na de moord op z’n dode gemak (hoogst waarschijnlijk besmeurt met bloed) naar huis gegaan (lees: waar zijn hier ouders van deze jongens??). Genoeg bizarre dingen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.