Maud Oortwijn – Felicita Oostdam (9) werd op 24 november 1994 in Den Haag vermoord

Felicita Oostdam (9) is 3.377 dagen oud geworden. Die ochtend, 24 november 1994, vertrok zij zo gezegd vanuit haar ouderlijke woning in Bezuidenhout richting school. Volgens de berichten is ze daar nooit aangekomen.

Op 24 november 1994 werd zij vermoord gevonden op een Volkstuinencomplex. Zij lag op een pad bij het talud van de spoorlijn, op het traject tussen Den Haag Laan van NOI en Leiden. Omdat haar broek en slipje op de enkels lagen, vermoedde men direct seksueel misbruik. Er was echter geen sprake van verkrachting. Felicita is met messteken (onder andere in het hart) om het leven gebracht. De dader had flink op haar ingehakt.

De ouders alarmeerden de politie, toen hun dochtertje niet thuiskwam na school. Enkele uren daarvoor was zij al gevonden door een tuinder in Volkstuinencomplex Loolaan in Bezuidenhout. Een enorme politiemacht met honden kamde direct de gehele omgeving uit. Helaas vonden die geen spoor. Dat laatste zegt veel.

Een 36 jarige plantsoenmedewerker uit Leidschendam is ervoor veroordeeld, hoewel deze ontkende en er relatief weinig fysieke sporen waren. Harke J was een bekende van de politie.

Het is mij onduidelijk waarom de politie aanvankelijk niet wilde zeggen, of zij al dan niet op school was aangekomen die ochtend (bron De Telegraaf, 25 november 1994). Ook is de route naar haar school onduidelijk.

Het is een oude moordzaak en ik kan online niet heel veel informatie vinden. Ik behandel deze zaak, omdat ik het een vreemd verhaal vind. Bovendien stond het krantenartikel in De Telegraaf pal naast de aanslag op Rob Scholte op 24 november 1994. Harke J (Leidschendam) was die ochtend op de fiets. Volgens het verhaal zou hij haar achterop de fiets hebben meegenomen. Dan fiets je dus als (voormalig) zedendelinquent door je eigen gemeente met een ontvoerd kind achterop. Niet erg slim, want de pakkans is groot. Samen zou je dan fietsen naar een pad op een Volkstuinencomplex. Je fietst helemaal door tot bij de spoorlijn. Daar misbruik je haar en hakt er vervolgens flink op los met een mes, hoewel direct naast je een spoorlijn loopt. Ze is gevonden aan het talud. Om de vijf of 10 minuten rijdt er een trein langs. Doodgaan duurt wel even langer dan 10 seconden. Vanaf het moment, dat iemand begint te steken tot het moment, dat de dood intreedt, kan zo 10 minuten duren. Het lijkt me geen logische keuze, als Harke zijnde.

PS
Op 23 november, de dag voor zij in de ochtend zou worden gevonden, is de Katholieke feestdag van Felicitas van Rome. Deze christelijke vrouw zou ergens in het begin van onze jaartelling samen met haar zeven zonen ter dood zijn gebracht, omdat zij weigerde van haar christelijke geloof af te stappen. Omdat de naam niet een veelvoorkomende naam is, zou dit mogelijk geen toeval kunnen zijn. De zeven martelaren (zo gezegd haar zonen) worden gevierd op 10 juli op de kalender van de RK kerk. Felicitas is op 23 november begraven op de begraafplaats van Maximus. De zeven andere martelaren zijn elders begraven. Zij is in het verleden ook herdacht op 25 januari.

PPS
Er zijn meer meisjes vermoord gevonden onderaan een trein talud. Ook Anne de Ruyter de Wildt is gevonden onderaan een trein talud bij het Station Groningen Noord. Mijns inziens is de meest eenvoudig wijze om een lichaam te dumpen onderaan een talud: vanuit een trein zelf. Dit zou verklaren waarom er geen bewijs is gevonden door de honden ter plekke (bij Felicita Oostdam). Weet ik dit zeker? Nee, maar ik zie Harke J dit niet zo snel in zijn eentje doen.

De Bovenkamer, Posted on 27 February, 2016

Reacties

Maruja says
27 February, 2016 at 19:06
De zaak Felicita is zeker vreemd. Ik ken die hele omgeving op mijn duimpje, heb er mijn hele jeugd gelopen en gefietst. Ook het Volkstuinencomplex ken ik als geen ander: mijn ouders hadden daar een volkstuin. Het is een heel lang eind fietsen met een waarschijnlijk onwillig kind achterop. Bij de volkstuinen was het ook ’s morgens druk. Er was dag en nacht actie op het zeer verzorgde complex. Tegen dit complex aan zat ook een grote plantenkweker, die met zijn gezin daar woonde. Er zaten destijds een bedrijf (transport?) en een dierenpension tegen het spoor aan bij het tunneltje. Ook deze mensen woonden bij hun bedrijf. Dus echt onopvallend dingen doen lijkt me geen optie in die tijd op die plek. Een kind, dat doodgestoken wordt, schreeuwt moord en brand. Bezuidenhout was en is nog steeds vergelijkbaar met een dorp. Iedereen kent iedereen.
Over het spoor rijden normale treinen en Sprinters. Je hebt zeer goed zicht op het hele genoemde gebied tijdens de rit.
Opnieuw was heel Bezuidenhout in de stress. Het Haagse bos, met de aparte Homo en Pedo ontmoetingsplaats vlak bij Bezuidenhoutseweg en Huis ten Bosch was destijds zeer druk bezocht, klaarlichte dag en nacht. Hondje uitlaten in het bos was niet prettig meer. En de sociale controle werd aangescherpt.
In Bezuidenhout heb je veel basisscholen. Elk kind woonde zodanig dicht bij school dat het al jong zelfstandig naar school kon.
De zaak Felicita was dan ook een ongelooflijk drama met veel impact.

maudoortwijn says
27 February, 2016 at 19:27
Goed om dit inzicht te krijgen. Ik kon het me al niet voorstellen, dat het gegaan is, zoals ze willen dat wij geloven. Iemand heeft vermoedelijk haar lichaam hier gedumpt. Het klinkt niet logisch.

maudoortwijn says
27 February, 2016 at 19:52
Weet je de exacte plek waar ze gevonden is in dat Volkstuinencomplex. Sowieso aan het spoor, maar waar? Bij de fietstunnel van het IJsclubpad?

Maruja says
28 February, 2016 at 02:34
Dat is lastig te zeggen, want het is daar meerdere malen heraangelegd, veranderd, gewijzigd et cetera. Heel vroeger (zeg jaren 1970 – 1980) bestond het IJsclubpad niet eens. Dat heette Loolaan, net als het Volkstuincomplex. Waar er eigenlijk ook twee van waren; een heel luxe complex met allemaal gelijke blokhutten en bloementuinen vlakbij de molen, en het minder sjieke deel met veel moestuinen en eigen bouwsels, die onderling verschilden langs de Laan van Noord Oost Indië, doorlopend naar de Schenkkade en een stukje Voorburg.
Als je over die Loolaan fietste richting Bezuidenhout, langs het spoor passeerde je een tunneltje en kwam je bij de molen. Uiteindelijk liep dat dood. Ik kan niet vinden in welk jaar dit doorgetrokken is en het IJsclubpad is aangelegd voor het eerst.
Sorry.

Maruja says
27 February, 2016 at 23:34
Klopt, IJsclubweg, talud.
Ik heb hier een artikel, waar veel in staat.
http://www.digibron.nl/search/detail/012de565761972d4fad9bd80/eis-voor-levenslang-oogst-applaus

maudoortwijn says
28 February, 2016 at 10:35

Eis voor levenslang oogst applaus

Verdachte J voor moord op 8 jarig meisje door publiek al veroordeeld

Is de 8 jarige Felicita Oostdam vermoord door verdachte H.J. of niet? Voordat de rechtbank over krap twee weken uitspraak doet, is J door het publiek al veroordeeld. Toen de officier van justitie gisteren bij de rechtbank in Den Haag een levenslange gevangenisstraf tegen hem eiste, klonk er applaus vanaf de tribune.

Er ging een schok door Den Haag toen Felicita Oostdam op 24 november vorig jaar door een tuinder levenloos werd gevonden op het Volkstuinencomplex bij de Spoordijk in Bezuidenhout. Het meisje was met messteken om het leven gebracht. Haar onderlichaam was ontkleed.

Vriendinnetjes van Felicita zeggen haar die morgen voor schooltijd te hebben gezien achterop de fiets bij een man, gekleed in een donkerblauwe jas. De moeder van een van de meisjes verklaart, dat de man reed op een kleine, roze damesfiets. Ook een voorbijganger heeft de man gezien. Hij laat bij de politie een compositietekening maken. De videocamera van een nabijgelegen Esso station registreert een fietser met achterop een klein persoon. Aan de fiets hangen donker gekleurde fietstassen met een witte streep.

Intussen is de politie in de archieven gedoken en gestuit op de moord op de 7 jarige Maitrie Koeldiep in 1980. Het meisje werd in de Haagse duinen met een snoeischaar van het leven beroofd. De dader, H.J., wordt door de rechtbank veroordeeld tot TBR, maar komt binnen een paar jaar vrij, omdat zijn broer zegt de moord te hebben gepleegd. Dat blijkt later niet waar te zijn, maar Justitie krijgt J dan niet meer achter de tralies.

Jas

Politiemannen, die gaan kijken bij het huis van de inmiddels 36 jarige Leidschendammer H.J. ,,schrikken” van de gelijkenis met de opgemaakte compositietekening. De dochter van J. blijkt in het bezit van een roze mountainbike, die haar vader wel eens gebruikt. Het meisje brengt reclamefolders rond en gebruikt daarbij fietstassen met als opdruk witte blokken. Bij zijn aanhouding doet J moeilijk met een donkerblauwe jas. Hij verhangt ‘m en trekt een daaronder hangend veelkleurig jack aan.

De werkloze timmerman J. ontkent de moord op Felicita. Ook tijdens de zitting gisteren bij de Haagse rechtbank beweerde hij bij hoog en bij laag ,,helemaal niets met de zaak te maken te hebben”. Rechtbankpresidente mr. E Timmermans hield J voor, dat er toch wel opmerkelijke overeenkomsten waren tussen de moord op Felicita en de moord in 1980 waarvoor J is veroordeeld. Beide meisjes werden gedood door messteken in de hartstreek, beide waren deels ontkleed maar niet seksueel misbruikt en in de omgeving van beide lichamen werden afgerukte takken gevonden.

In het water bij het Volkstuinencomplex is een mes gevonden, dat sprekend lijkt op het zakmes, dat H.J. in zijn bezit had, maar dat hij eind november was ,,kwijtgeraakt”. Op het wapen zijn bovendien textielvezels aangetroffen, die volgens het gerechtelijk laboratorium mogelijk van twee jassen van J afkomstig zijn.

Bandopname

Een belangrijke rol tijdens de zitting speelde een bandopname, die is gemaakt van een verhoor in december. De rechtbank beluisterde de band gisteren achter gesloten deuren. Tijdens de openbare zitting werden gegevens van die opname besproken, waaruit bleek dat J vroeger, toen hij in Australië woonde, seksueel is vernederd. Er zouden vrouwen of meisjes zijn geweest, die hem als kind hadden gedwongen zich in de bosjes te ontkleden.

Tijdens het verhoor zei J ,,Ik probeer het te verdringen, maar dat lukt niet altijd. Dan gaat het fout. Dan gebeuren er dingen, die ik nooit had willen doen. Dingen, waarvan ik ook helemaal niet besef, dat ik ze gedaan heb. Dan zie ik de beelden. Normaal heb ik niks tegen kinderen, maar als ik die beelden zie, wil ik hen pijn doen, kwetsen”.

J meent een alibi te hebben, omdat hij die morgen bij het kantoor van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid een formulier voor zijn uitkering ging halen. In de agenda van het kind stond op 24 november iets merkwaardigs: ,,Ome Har”. Die ochtend had Felicita”s moeder nog gewaarschuwd niet met vreemde mannen mee te gaan. Het meisje reageerde verbaasd en zei: ,,Hoe weet jij dat nou?

Levensgevaarlijk

Bij bepaling van de hoogte van de te eisen straf heeft officier van justitie mr. M Schelfhout er rekening mee gehouden dat J eerder is veroordeeld wegens de moord op een jong meisje. Ze noemde de man ,,letterlijk levensgevaarlijk” voor de maatschappij.

De advocate van de verdachte mr. G Later, bepleitte vrijspraak, omdat haar cliënt, zegt dat hij onschuldig is. Er zou geen enkel deugdelijk bewijs zijn en citaten waren uit hun verband gerukt. De raadsvrouw laakte de procesvoering. Ze wees erop dat de verdachte soms 10,5 uur achter elkaar was verhoord door rechercheurs. Later hekelde het gedrag van de buurtbewoners. ,,Bij mij is een bommelding binnengekomen. Deze man is al veroordeeld, voordat zijn schuld is bewezen”.

Bij aanvang van de zitting werd voor het Paleis van Justitie in Den Haag gedemonstreerd door tientallen vrouwen. Zij hielden een spandoek voor zich met daarop de tekst: ,,Wij willen worden gehoord, geen derde kindermoord. De rechtbank doet uitspraak op 6 april.

maudoortwijn.wordpress.com, 27 februari 2016

Reacties

Maruja says:
28 February, 2016 at 22:31
Punt is, dat er word gesteld wordt ,dat het meisje gevonden is aan het talud van het spoor. Tussen het spoor en de Volkstuinen, die omheind zijn, ligt | lag Loolaan. Tussen voorheen Loolaan en de Volkstuinen zat dus een hek en ook nog een sloot. Dat betekent in mijn beleving, dat het meisje niet OP het Volkstuincomplex gevonden. Het mes in de sloot, dat snap ik dan weer wel.
Er kloppen dus dingen niet.
Als het zo is dat voorheen Loolaan nu IJsclubpad heet, dan is het logisch, dat die uitkomt op IJsclubweg. Een weg, die grenst aan een woonwijk. En wel al bestond.

maudoortwijn says
28 February, 2016 at 22:35
Ze is niet op de Loolaan gevonden, maar op een pad bij het spoor, dat gelegen is op het Volkstuinencomplex Loolaan”.

Maruja says
28 February, 2016 at 23:19
ja maar ik lees ook: ’talud onder aan het spoor’.
De tuintjes liggen niet tegen dat talud. Tussen de tuinen en het talud loopt een pad en weg, en een hek en een sloot. En hoe juist dat pad heet, dat vraag ik me nu af. Vroeger dus Loolaan. Die loopt evenwijdig aan het spoor.
Snap je nog?

maudoortwijn says
29 February, 2016 at 09:58
Ja, er loopt een Loolaan langs het spoor, maar die is nu onderbroken een stukje. In feite kan je niet én op het Volkstuinencomplex liggen én tegelijk op het talud. Het is één van twee, want er zit minstens 10 meter tussen.
https://www.google.nl/maps/place/Loolaan,+Den+Haag/@52.0816296,4.3455635,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47c5b7a7068d83ff:0x5efe512f831d3b6f

Maruja says
29 February, 2016 at 10:34
Precies! Dat bedoel ik. In feite kan ze dan ook alleen gevonden zijn op het stukje talud, waar IJsclubpad begint.

maudoortwijn says:
29 February, 2016 at 11:18
Vandaar mijn vraag. Als er politieonderzoek ter plekke is geweest, moeten heel veel treinreizigers een wit tentje hebben zien staan.

maudoortwijn says
29 February, 2016 at 10:05
Maruja, weet jij iemand, die je kan vragen, waar zij exact gevonden is? Iemand uit Den Haag bijvoorbeeld?

The Brewer says
29 February, 2016 at 20:51
Lots of people in The Hague know. One wonders why they don’t talk or “have forgotten” about it :-) Those modest Dutch salaries somehow seem to trouble people’s memories ;-)

Maruja says
1 March, 2016 at 12:02
De mensen, die ik ken, weten het niet. Zijn ook allemaal inmiddels oude mensen, die tuinierden daar. De mensen, waar The Brewer op doelt zitten niet in mijn netwerk.

maudoortwijn says
1 March, 2016 at 13:00
Een bejaard lid van de tuinierdersclub? Er moet over gepraat zijn destijds. Het is belangrijk, om te kijken of het aannemelijk is, dat ze met een fiets vanuit het Volkstuinencomplex kwam, of dat dumpen vanuit een goederentrein geloofwaardiger is.

The Brewer says
28 February, 2016 at 23:37
We all love the Loo :-) The Loo & The Needle ;-) https://en.wikipedia.org/wiki/De_Naald,_Apeldoorn

Vogeltje wat zing je laat says
2 March, 2016 at 23:15
Heeft iemand ooit een interview met de ouders van Felicita gezien? Wat voor mensen zijn dat?

Maruja says
3 March, 2016 at 00:39
Goede vraag! Ik kan het niet vinden.

https://maudoortwijn.wordpress.com/2016/02/27/FelicitaOostdam-9-werd-op-24november1994-in-DenHaag-vermoord/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maud+Oortwijn

2 Comments

  1. Felicita was vroeger een vriendinnetje van mij. Wat mijn moeder mij heeft verteld is dat zij al lange tijd bekend was met Harke J, hij bracht haar vaak naar school. Daardoor vertrouwde ze hem en is ze zo makkelijk ook toen meegegaan op de fiets.
    Waar ze precies gevonden is weet ik niet, maar al sinds kleins af aan hoor ik over dat het bij het pad van de molen was.

  2. Desiree ouwendijj 14 november 2019 op 09:35

    Wat een slechte informatie over deze vreselijke moord, ten eerste is ze gevonden op het volkstuincomplex, heeft totaal niks met de treinen te maken. Dat ligt een heel stuk er van af. De fietstunnel zit er ook een stuk vanaf. En het is helemaal niet ver van af haar huis naar de vindplek. En ze is niet onwillig mee gegaan, hij had haar al paar keer ontmoet en haar vertrouwen gewonnen. Met het verhaal, dat ze naar konijntjes gingen kijken, ging ze mee. Waar de ingang is van volkstuincomplex is ze gevonden, dat was vanaf de weg niet te zien en ook niet vanaf de treinrails. De ingang is tegenover de Juliana van Stolberglaan. Ik ben een bewoner, en mijn dochter zat op de school, waar Felicita op zat.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.