Matthie Bergman – Taqa traject meer gasopslag + Arie Booy – Meer gas Noordzee + Rien Floris – ‘NAM moet meten’ + Niemand voelt aardbeving + ENSOC – Warder beeft, gaswinning oorzaak?

Taqa traject in voor meer gasopslag

Alkmaarse Courant, 5 juni 2018

Alkmaarse Courant, 5 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meer gas uit Noordzee

Helderse Courant, 5 juni 2018

Helderse Courant, 5 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

‘NAM moet meten’

Noordhollands Dagblad, 6 juni 2018

Noordhollands Dagblad, 6 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

Niemand in Warder voelt aardbeving

Noordhollands Dagblad, 6 juni 2018

Noordhollands Dagblad, 6 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

Warder beeft, gaswinning oorzaak?

In het Noord-Hollandse dorp Warder vond deze week een aardbeving plaats met een magnitude van 2,5 op de schaal van Richter. Waarschijnlijk is de beving veroorzaakt door gaswinning in het nabijgelegen Middelie, meldt het KNMI.

Niet alleen Groningen, ook Noord-Holland krijgt te maken met aardbevingen, die worden veroorzaakt door gaswinning. In het Noord-Hollandse dorp Warder vond in de nacht van maandag 4 juni op dinsdag 5 juni om 01.00 uur een beving plaats met een magnitude van 2,5 op de schaal van Richter, op een diepte van 3 kilometer. Naar alle waarschijnlijkheid is de beving veroorzaakt door gaswinning, meldt het KNMI (https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/aardbeving-in-noord-hollandse-warder). Het dichtstbijzijnde gasveld is het Middelie veld. Eerder vond in het dorp Kwadijk bij Purmerend een beving plaats, op 1 december 1989 met magnitude 2,7.

De inwoners van Warder hebben de beving nauwelijks in de gaten gehad, meldt NH Nieuws (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/225848/Ook-Noord-Holland-geteisterd-door-aardbeving-vanwege-gaswinning-Hierbij-kan-al-schade-ontstaan). “Om een uur ging het horloge af van mijn man, maar voor de rest heb ik niks gemerkt”, vertelt een van hen. “Ik was nog moe van de kermis, dus ik ben niet wakker geworden”, zegt een ander. Janny Broodkorst (63) was nog wakker, toen de aardbeving plaatsvond. “Ik had net mijn derde fles wijn leeg toen het gebeurde. Ineens voelde ik een licht trillinkje. Godzijdank zat ik doodstil, anders had ik de aardbeving gemist”, aldus de geschrokken Warderse tegenover Nieuwspaal.nl (https://nieuwspaal.nl/noord-holland-geschokt-door-aardbeving/), dat meldt, dat de slachtoffers een claim zullen indienen bij minister Wiebes.

‘Zeer kleine kans op aardbeving’

Het gasveld Middelie loopt grofweg van Avenhorn tot Middelie en ligt grotendeels in de gemeente Beemster. Uit het veld wordt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gas gewonnen. Het veld onder de Beemster is een relatief klein veld, dat oorspronkelijk zo’n 11 miljard m³ gas bevatte. Ter vergelijking: het Groninger gasveld bevatte oorspronkelijk 2.800 miljard m³ gas. In 2015 en 2017 werden twee extra boortorens in het gebied geplaatst, en twee extra putten geboord. Volgens de NAM is de kans, dat gaswinning uit een klein gasveld een aardbeving veroorzaakt ‘zeer klein’.

“Bij een beving van deze kracht kan al de eerste schade ontstaan,” zegt Läslo Evers van het KNMI tegenover NH Nieuws (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/225806/Seismoloog-Relatie-tussen-aardbeving-Warder-en-gasvelden-onderzoeken). Hij stelt, dat gaswinning waarschijnlijk de oorzaak is van de beving in Warder, maar dat nader onderzoek nodig is om de oorzaak vast te stellen. “In Noord-Holland kennen we geen natuurlijke bevingen”, vertelt hij. Bovendien zou de diepte van de beving ongeveer gelijk zijn aan de diepte waar gaswinning plaatsvindt. “Dat zijn allemaal aanwijzingen, dat gaswinning ermee te maken heeft, maar we gaan verder onderzoeken, of er een relatie tot gasvelden is.”

Opvallend verschijnsel

De beving in Warder was niet zo zwaar als de meeste aardbevingen in Groningen, maar het verschijnsel was wel opvallend. Volgens Evers kunnen bevingen vanaf een kracht van 1,8 à 1,9 op de schaal van Richter worden gevoeld. Toch heeft hij niet de indruk, dat de beving in Warder door veel mensen is opgemerkt. “Want anders zie je op sociale media wel berichten verschijnen.” De beving in Warder was relatief ondiep, waardoor deze merkbaar was, maar er wonen relatief weinig mensen in het gebied. Daarvan lag een groot deel op het moment van de beving te slapen, meldt NH Nieuws.

De NAM is van plan om de gaswinning in het Middelie veld weer in productie te nemen. VVD-raadslid Dorèthy van Raaij van gemeente Edam-Volendam maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor de inwoners en hun huizen. Ze verzocht de NAM om een nulmeting te doen in de omliggende dorpen Hobrede, Beets, Middelie, Warder en Oosthuizen. De NAM wil echter geen metingen doen, omdat volgens het bedrijf ‘de relatie tussen schade aan een opstal en gaswinning als oorzaak over een lange periode heel moeilijk is aan te tonen’, zo meldt Van Raaij in het Noordhollands Dagblad (https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/grote-zorgen-na-aardbeving-bij-gasveld-middelie).

Expert waarschuwt: ‘Pas op!’

Energie en milieu expert Gerrit Wigger waarschuwde al enkele dagen voor de beving in Warder op Twitter (https://twitter.com/w1con/status/1003024688728150016) voor bevingen rondom het Middelieveld: “NAM is voornemens om het Middelieveld weer in bedrijf te nemen. Lekkage van grondwater langs de buitenkant van de put naar het reservoir heeft gezorgd voor verhoging van de reservoir druk. Hierdoor kan de NAM weer gas produceren, maar het mijnbouwschade blijft niet te vermijden! Pas op!” Volgens Wigger leidt verhoging van de druk tot erosie van het reservoir, waardoor de kans op aardbevingen toeneemt.

ENSOC, 07-06-2018

https://www.ensoc.nl/nieuwsarchief/branchenieuws/warder-beeft-gaswinning-oorzaak-/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=aardgas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hilda+Groeneveld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Groningen
https://robscholtemuseum.nl/maaike-wind-hier-zijn-ze-dan-die-geheime-stukken-uit-1963-over-de-gaswinning-in-groningen/
https://robscholtemuseum.nl/hans-de-booij-tommy-uit-appingedam/