Matthie Bergman – Inventarisatie recreatiewoningen Bergen + AC – Onrust plan hotel Oranje Nassau groter + NOS Nieuwsuur – De Onderstroom: jarenlang procederen tegen de gemeente

Inventarisatie recreatiewoningen in Bergen begonnen

Alkmaarse Courant, 31 oktober 2017

Alkmaarse Courant, 31 oktober 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Onrust rond plan Oranje Nassau groter

Alkmaarse Courant, 14 november 2017

Alkmaarse Courant, 14 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

De Onderstroom in Bergen: jarenlang procederen tegen de gemeente

Hoe moeilijk is het om je recht te halen als je een conflict hebt met de gemeente? Ieder jaar worden duizenden juridische geschillen uitgevochten tussen burgers en de overheid. Die rechtszaken duren soms jaren en leiden tot veel onbegrip en frustratie.

Ook de familie Muelink heeft inmiddels een hele stapel juridische dossiers. Ze procederen al jaren tegen de gemeente Bergen om een illegale recreatiewoning achter hun huis weg te krijgen. Ze winnen iedere zaak, maar de gemeente geeft niet toe.

Anders dan burgers, mogen overheden uitspraken van de Raad van State wel negeren. De gemeente wil recreatie in het gebied juist toestaan, en het bestemmingsplan zo veranderen, dat deze en andere recreatiewoningen niet meer illegaal zijn. Daarom houdt de gemeente voet bij stuk.

Hoe ongelijk is de strijd als je in conflict komt met de gemeente?

Ook Ingrid Schouw is verwikkeld in een juridische strijd, die al twee jaar duurt. Het heeft haar tienduizenden euro’s gekost.

Schouw woont al elf jaar boven haar manege om dag en nacht op de paarden te kunnen letten. Maar, omdat er geen woonbestemming is, wil de gemeente niet dat ze daar permanent woont.

Burgers en bestuurders lijnrecht tegenover elkaar

Burgerparticipatie klinkt mooi, maar het leidt in de praktijk tot veel conflicten. Want burgers mogen dan wel meepraten, maar wordt er ook echt naar ze geluisterd? In de gemeente Bergen zijn de verhoudingen totaal verziekt (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2202339-burgerparticipatie-leidt-in-de-praktijk-tot-conflicten.html): burgers en bestuurders staan lijnrecht tegenover elkaar.

Zo stemde de gemeenteraad van Bergen over een omstreden nieuw plan voor het centrum. ‘Mooi Bergen’ wordt het genoemd, het plan om het dorp van een nieuwe entree te voorzien met onder meer een Aldi supermarkt. De tegenstanders van het plan hebben geen enkel vertrouwen op een goede afloop en verzetten zich.

Oproep

In Bergen in de provincie Noord-Holland is het mooi wonen, zo vlak aan de kust. Toch spelen ook hier problemen. Een deel draait daarbij om de kloof: de afstand, die burgers soms voelen ten opzichte van hun bestuurders, of de kloof tussen burgers onderling.

Jan Eikelboom is twee weken in de gemeente Bergen. Een aantal verhalen heeft hij al op de radar, maar hij is ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Woon je in Bergen en heb je een verhaal voor Jan? Mail dan naar onderstroom@nieuwsuur.nl.

NOS, Ma 16 oktober, 11:46, aangepast op Ma 6 november, 14:51

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2198258-de-onderstroom-in-bergen-jarenlang-procederen-tegen-de-gemeente.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image