Martin Menger – Wonen in het nooit afgebouwde Scheringa Museum: Een Vleugje Cordoba in hartje Opmeer

De zuidelijke Gevelwand van het Complex (foto Marcel Rob)

Wonen in het nooit afgebouwde Scheringa Museum: Een Vleugje Cordoba in hartje Opmeer

Opmeer – De kans bestaat, dat na twaalf jaar Leegstand weer bouwvakkers aan de slag gaan in het leegstaande beoogde Scheringa Museum. Eigenaar SVE Group wil hier onder meer Zorg Appartementen en goedkopere Huurwoningen realiseren. Wonen in een Kunstdroom, een Vleugje Cordoba in hartje Opmeer.

De komst van meer dan honderd Huur en Koop Appartementen naar deze plek zal voor veel inwoners van het dorp als muziek in de oren klinken. Want eindelijk gaat er iets gebeuren. Plat gezegd is er na de teloorgang van de DSB Bank en daarmee de aspiraties van Eigenaar Dirk Scheringa voor een eigen Museum voor Realisme niets meer gebeurd. De enige Realiteit was, dat het enorme Gebouw nooit is afgebouwd.

De entree van het complex aan de Breedstraat (foto Marcel Rob)

Scheringa had al een enorme Collectie rond het Magisch Realisme opgebouwd. Hij schakelde Herman Zeinstra van het gerenommeerde Bureau Dok Architecten in. De bogen en de strepen in het metselwerk, die zouden zijn geïnspireerd op de Mezquita, de Kerk, die later Moskee werd en uiteindelijk de Kathedraal werd van de Spaanse stad Cordoba. Het gebouw staat op de Werelderfgoed Lijst van de UNESCO.

De jongensachtige vrolijkheid bij de Makelaar is begrijpelijk. Want een leegstaand, niet afgebouwd mega Museum weer zien te verkopen is

Hamvraag

Nadat de DSB Bank van het toneel verdween, werd het Project abrupt stilgelegd. De Bouwonderneming Midreth ontdekte, dat het Project een blok aan het been werd. Na het Faillissement bleef de grote Opmeerse Hamvraag: wat nu?

De geplande plek voor Jongerenhuisvesting (betaalbaar), Appartementen of Zorg Woningen (foto John Oud)

De gemeente zelf hield lang vast aan een Culturele of Maatschappelijke Bestemming. Zou het grote allesomvattende Nationaal Museum soms naar West Friesland kunnen komen? Want het benodigde mega gebouw stond al praktisch klaar. Er kwamen plannen om het Provinciaal Archeologisch Depot hier onder te brengen. Maar Opmeer verloor het van Castricum, waar het Huis van Hilde kwam.

Ga er maar aan staan: enorme zalen, een imposante entreehal waarvan sommige trappen niet eens zijn gestort, de rest is van beton. De vraag is of het Project bouwkundig gezien nog wel kan worden hergebruikt, zo lang het al heeft stilgestaan, onverwarmd. Zaal na zaal, lange gangen, grote ruimtes. Stof regeert in het gedroomde Rijk van het Magisch Realisme.

Restwaarde

Eind 2009 was er al 29 miljoen euro in de Bouw gestoken. Het enige dat ontbrak, was de afwerking van vloeren en wanden. Daarna kelderde de Restwaarde. Investeringsmaatschappij De Goede Steen in Stompetoren kocht het project in 2017 voor 1,1 miljoen euro, maar kwam niet verder met de eigen Plannen.

Groot en vooral leeg: het gedroomde Scheringa Museum in Opmeer (foto Martin Menger)

Sinds een jaar mag de SVO Group zich de Trotse Eigenaar noemen. Deze heeft nu een concreet Plan liggen om jongeren, ouderen en bewoners met Zorg een woonplek te geven binnen het uitgestrekte Complex.

Na de Inspraakronde komt er een Procedure voor een Vergunning. Het is nu nog onduidelijk of het om een Verbouwing gaat, of om een complete Sloop, gevolgd door Nieuwbouw. Tot die tijd is het Complex omgeven door hoge hekken. Wat het ook wordt: het komt vermoedelijk niet op de Werelderfgoed Lijst van de UNESCO.

Lees ook
’Betaalbare huurwoningen voor jongeren in Scheringa Museum’: Eigenaar kondigt grootse plannen aan in Centrum Opmeer
Leeg Scheringa Museum | Het Verdriet van Opmeer moet Paradepaardje worden

Helderse Courant,

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210601_7323251

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dirk+Scheringa
https://robscholtemuseum.nl/?s=Scheringa+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Museum+voor+Realisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Magisch+Realisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Herman+Zeinstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bureau+Dok+Architecten
https://robscholtemuseum.nl/?s=DSB+Bank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Midreth
https://robscholtemuseum.nl/?s=Investeringsmaatschappij+De+Goede+Steen
https://robscholtemuseum.nl/?s=SVE+Group
https://robscholtemuseum.nl/?s=Trotse+Eigenaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Culturele+Bestemming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maatschappelijke+Bestemming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nationaal+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Provinciaal+Archeologisch+Depot
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huis+van+Hilde
https://robscholtemuseum.nl/?s=Werelderfgoed+Lijst
https://robscholtemuseum.nl/?s=UNESCO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mezquita
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cordoba
https://robscholtemuseum.nl/?s=Opmeer