Martijn van Nieuwenhuyzen, Director Chief Curator De Pont Museum Tilburg – Mooi nieuws!

John Halvemaan (1949 – 2019)

Eén van de werken uit de Halvemaan collectie (foto LinkedIn)

Voormalig restaurant Halvemaan, Van Leijenberglaan 320 te Amsterdam, nu restaurant Gijsbrecht (foto Vastgoedberichten)

Mooi nieuws!

Mooi nieuws! Esther #Halvemaan, de weduwe van de Amsterdamse top chef John Halvemaan (1949 – 2019) doet deze maand een schenking aan het De Pont museum in Tilburg. Het gaat om kunstwerken uit de verzameling, die de muren van het legendarische Restaurant Halvemaan (1989-2018) in Amsterdam Buitenveldert sierden. De Schenking John en Esther Halvemaan omvat een schilderij van Robert Zandvliet, een schildering op paneel van Toon Verhoef en een monumentale litho van Marien Schouten.
Esther Halvemaan “Wij voelen ons verwant met De Pont en hebben het museum altijd met veel plezier bezocht. Ik ben blij dat de werken die de kunstenaars speciaal voor ons restaurant gemaakt hebben nu een passende nieuwe omgeving krijgen. John zou dit ook fantastisch hebben gevonden.”
Zalm met rode biet, kreeft met vanille en steak tartaar met oesters. John Halvemaan kookte al geruime tijd de Michelin sterren van de hemel, toen hij in 1989 samen met zijn vrouw een  eigen restaurant in Amsterdam opende.
Hij werd geroemd om zijn eigenzinnige stijl en creatieve experimenteerdrift. Met zijn onconventionele combinaties was hij zijn tijd ver vooruit en legde hij de basis voor de Nederlandse gastronomie. In kunstenaars, zei hij later, herkende hij een creatieve geest, hun manier van werken voedde zijn ideeën.

LinkedIn, 12 december 2020

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6741743671714160640/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martijn+van+Nieuwenhuyzen
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Pont+Tilburg
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Halvemaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Esther+Halvemaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robert+Zandvliet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Toon+Verhoef
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marien+Schouten