Martijn Haas – Bibikov for President: politiek, poëzie en performance 1981-1982

Mike (von) Bibikov raast in het najaar van 1981 door Amsterdam met een politiek programma, dat louter lijkt te zijn gebaseerd op catchy slogans. Bibikov is een gewezen reclamemaker met een goed gevoel voor de oneliner. Met zijn politieke partij De Reagering, zijn snerpende stemgeluid en eeuwig zwaaiend met zijn plastic speelgoedpistooltje, doet hij denken aan een dictatoriaal figuur, die lijkt te zijn weggelopen uit een Zuid Amerikaanse propagandafilm.

Bibikov is een bezienswaardigheid bij concerten, optredens en vredesdemonstraties, waar hij vaak ongevraagd luidruchtig zijn verhaal komt doen. In zijn gevolg bevinden zich hoofdstedelijke kunstenaars en studenten, die zich – gevoed door de malaise van het no future tijdperk – hebben afgekeerd van de reguliere politiek. Met Bibikov en De Reagering kunnen zij zich uitleven in een groot Gesamtkunstwerk, waarbij de afbeelding van hun leider wordt weergegeven in een eindeloze hoeveelheid posters, partijteksten, leaflets en schilderijen.

De climax van de De Reagering vindt plaats, wanneer de betrokkenen, met Bibikov als boegbeeld, meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 1982. Kosten noch moeite worden gespaard om hun ideale politicus voor het voetlicht te krijgen. Zal het hem lukken genoeg stemmen te vergaren om in de gemeenteraad te worden opgenomen?

Bibikov for President biedt een prachtig tijdsbeeld, waarin niet alleen de Amsterdamse kunstenaars mentaliteit van de vroege jaren tachtig aan bod komt, maar waarin ook een beeld wordt geschetst van de lokale politiek van die dagen, waar de Do It Yourself gedachte overheerste.

Overamstel Uitgevers, 15 feb. 2012 – 200 pagina’s

https://books.google.nl/books?id=FarYmkKNST4C

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Martijn+Haas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mike+von+Bibikov

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image