Martijn Gijsbertsen – Topambtenaar weg + Wethouder laat hoofd niet hangen + Politiek HK verrast vertrek + Dreiging data lek reden tegenvaller + Volgend explosief in mijnenveld

Topambtenaar weg

Schager Courant, 12 oktober 2017

Schager Courant, 12 oktober 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Wethouder laat hoofd niet hangen

Schager Courant, 13 oktober 2107

Schager Courant, 13 oktober 2107

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Politiek in Hollands Kroon is verrast en verbaasd over vertrek topambtenaren

Verrast en verbaasd. Dat zijn de meeste fractievoorzitters van politieke partijen in Hollands Kroon over het plotselinge vertrek van twee topambtenaren in twee dagen tijd.

“Het is vreemd, dat het college onlangs, na een verbale draai om de oren (over budgetoverschrijdingen en het laat of slecht informeren van de gemeenteraad, red.), zijn volledige vertrouwen uitspreekt in het ambtenarenapparaat en kort daarna omdraait”, stelt Dorien Sybenga van oppositiepartij Progressief Hollands Kroon.

Opheldering

Dat vraagt volgens haar om opheldering. “Sowieso wordt het budgetrecht van de raad aangetast, er zit iets behoorlijk scheef. Ik kan niet ontkennen, dat het een rommeltje is. Wanneer wij onjuist worden geïnformeerd, is dat een politieke doodzonde.”

“Afscheid nemen van mensen is nooit leuk”, stelt voorman Jan Swaag van coalitiepartij VVD.

“Wanneer dingen niet lopen, zoals je wilt, is het nemen van maatregelen juist goed. Tegelijkertijd moet de raad van elke overschrijding van budgetten worden geïnformeerd, al is het maar een euro.”

Pinpas

Lada leider Henk van Gameren (ook coalitie) meent dat ’niet alles vlekkeloos verloopt’ en burgemeester en wethouders meer grip op de zaak moeten krijgen.

“Het kan niet zo zijn, dat ambtenaren onbeperkt een pinpas in hun zak hebben en er onvoldoende controle wordt uitgeoefend op wat daarmee gebeurt”, zegt hij.

“Zelfs de accountant heeft in het verleden regelmatig stevige opmerkingen gemaakt. Wij hebben in bedekte termen meermaals gewaarschuwd. Er gebeuren nog dingen waarbij ik mijn wenkbrauwen frons.”

Aderlating

Van Gameren noemt het vertrek van de gemeentesecretaris Arthur Creemers en de concern controller ’een aderlating’.

“Veel andere vakbekwame ambtenaren hebben de weg naar buiten al gevonden. Als er fouten zijn gemaakt, moet je ingrijpen. Ambtelijk worden daar nu consequenties aan verbonden, je kunt ook nagaan, of er nalatigheden van dit college zijn geweest. Nee, politieke gevolgen sluit ik niet uit.”

PvdA fractieleidster Sylvia Buczynski (oppositie) heeft grote zorgen en krijgt de indruk, dat de gemeenteraad ’keer op keer voor verrassingen komt te staan’.

Ze wil weten, hoe de vork in de steel zit, maar houdt haar kaarten voorlopig voor de borst. Net als D66 collega Liesbeth Vlietstra en Jan Eichhorn (GroenLinks).

Spiegel

Elaine Vlaming van het CDA, eveneens coalitiepartner, meent, dat burgemeester en wethouders ’zeker in de spiegel moeten kijken’.

“Vertrouwen is goed, de controle kan een stuk beter en de informatiestromen moeten optimaal zijn. Er worden in ieder geval stappen gezet om zaken beter te stroomlijnen.”

Jip Pankras van coalitiepartij Senioren Hollands Kroon noemt optreden ’een goede zaak, hoe vervelend en pijnlijk het soms ook is’.

Fouten

“Iedereen had alerter mogen zijn, er bovenop moeten zitten. Als achteraf blijkt dat er grove fouten zijn gemaakt, kan dat niet zonder gevolgen blijven.”

Johan Paul de Groot (ChristenUnie) denkt, dat de kwestie door de ontslagen ’niet zomaar is opgelost’.

“Wanneer gemeenschapsgeld de tent uit vliegt, waardoor je geen budget hebt om andere dingen te doen, is dat niet aan inwoners te verkopen. Laat Hollands Kroon eerst zorgen, dat zaken in eigen huis voor elkaar zijn, voordat ze zich als beste gemeente van Nederland naar buiten toe profileert.”

Dwaling

Henk-Jan Wittink van eenmansfractie Onafhankelijk Hollands Kroon noemt het vertrek van Creemers en de ’schatkist bewaarster’ een ’dwaling’.

“In de landelijke politiek blijft de hoogste ambtenaar zitten en vertrekt de politiek verantwoordelijke als ze er een potje van maken. In Hollands Kroon is het precies andersom.”

Noordhollands Dagblad, 13 oktober 2017, 07:15

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/politiek-hollands-kroon-verrast-en-verbaasd-over-vertrek-topambtenaren

Dreiging data lek is reden tegenvaller

Schager Courant, 14 oktober 2017

Schager Courant, 14 oktober 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Volgend explosief in mijnenveld

Schager Courant, 14 oktober 2017

Schager Courant, 14 oktober 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo