Martijn Gijsbertsen – Noordwest Ziekenhuisgroep heeft met plus van 11,8 miljoen euro positief 2018 achter de rug + Redactie DHA – Winst voor Noordwest Ziekenhuisgroep

Noordwest Ziekenhuisgroep heeft met plus van 11,8 miljoen euro positief 2018 achter de rug

De ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar hebben financieel een goed jaar beleefd.

Alkmaar – De Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) heeft 2018 afgesloten met een positief bedrijfsresultaat van 11,8 miljoen euro.

Dat is 2,5 procent van de totale begroting. Het jaar daarvoor was dat nog 14,9 miljoen (3,2 procent).

Zo blijkt uit het jaarverslag van het NWZ, met ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder (824 bedden) plus poliklinieken in Heerhugowaard, Limmen, Schagen en op Texel.

Specialisten

Van de bedrijfslasten van 473 miljoen euro gaat het leeuwendeel op aan personeel (238 miljoen) en honoraria voor medisch specialisten (63 miljoen euro).

Het NWZ had vorig jaar 4432 medewerkers in dienst en daarnaast 340 specialisten op de loonlijst staan.

Risico’s

De krapte en concurrentie op de arbeidsmarkt vormt in combinatie met het afnemende aantal schoolverlaters een van de voornaamste risico’s voor de ziekenhuisgroep.

Vorig jaar is volgens de directie al een fors beroep gedaan op medewerkers en artsen naast hun reguliere werkzaamheden.

Intensive care

Het NWZ ervaart, dat vrijkomende functies binnen bepaalde beroepsgroepen (bijvoorbeeld medewerkers op de intensive care) moeilijk in te vullen zijn.

Dit heeft onder meer geleid tot beperkte capaciteit op de operatiekamers en even dreigde ook sluiting van de afdeling spoedeisende hulp.

Personele problemen

Via alternatieve zorgmethoden (zoals onder meer thuisbehandelingen langs digitale weg), interne opleidingen via de Noordwest Academy plus wervingscampagnes hopen de ziekenhuizen personele problemen in de nabije toekomst het hoofd te kunnen bieden.

In Den Helder wil NWZ op beoogde nieuwbouwgrond een zonnepark laten exploiteren, waarbij de opgewekte groene stroom door het ziekenhuis wordt afgenomen.

Helderse Courant, 3 juni 2019, 21:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190603_11583427/noordwest-ziekenhuisgroep-heeft-met-plus-van-11-8-miljoen-euro-positief-2018-achter-de-rug

11,8 Miljoen winst voor Noordwest Ziekenhuisgroep

Den Helder – De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft 2018 afgesloten met een positief jaarresultaat van 11,8 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag, dat maandag is gepubliceerd. In 2017 werd nog een positief resultaat behaald van 14,9 miljoen euro.

De raad van toezicht heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2018 van Noordwest goedgekeurd. “In dit jaar zijn veel mooie zaken gerealiseerd, waarbij ook een fors beroep is gedaan op medewerkers en artsen naast de reguliere werkzaamheden. Ondanks die extra werkzaamheden is de waardering door de patiënten onverminderd hoog. Wij spreken dan ook onze bijzondere waardering uit aan alle medewerkers en artsen, die dag in – dag uit klaar staan voor Noordwest en de inwoners van Noord-Holland Noord. De belangrijkste hoogtepunten zijn samengebracht in een online jaaroverzicht.

Uit dat overzicht blijkt onder meer, dat er meer dan vijfduizend personen werken bij de Noordwest Ziekenhuisgroep. Naast de 4.325 ‘gewone’ medewerkers zijn er nog 325 medisch specialisten en 621 vrijwilligers. Hun inzet wordt verdeeld over de zes locaties. Het rapportcijfer, dat patiënten het ziekenhuis geven (op het gebied van tevredenheid), is een 8,4.

Goed jaar

Met een positief resultaat van €11.8 miljoen euro kunnen we ook vanuit financieel perspectief 2018 als een goed jaar beoordelen. Net als voorgaande jaren tekenen we hierbij aan, dat dit in absolute cijfers een fors bedrag is, maar in percentage van de omzet ongeveer 2,5% bedraagt. Noordwest moet de komende jaren blijven sparen om haar ambities op het gebied van bouw en ICT waar te kunnen maken. Investeringen, die noodzakelijk zijn om de goede patiëntenzorg te kunnen blijven waarborgen. Gezien het hoofdlijnenakkoord, waarin is afgesproken, dat de uitgaven aan ziekenhuiszorg op landelijke niveau niet stijgen, liggen er genoeg uitdagingen om positief rendement vast te houden.

Bekijk hier het jaarverslag:
https://www.nwz.nl/Portals/14/Bijlagen/Over_ons/Organisatie/Jaarverslag/Jaarverslag_2018_Noordwest_Ziekenhuisgroep.pdf

Den Helder Actueel, 4 juni 2019 – 08:05

https://denhelderactueel.nl/2019/06/118-miljoen-winst-voor-noordwest-ziekenhuisgroep/

PDF:
NWZ – Jaarverslag 2018 Noordwest Ziekenhuisgroep

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=NWZ