Martijn Gijsbertsen – Nawijn blijft waarnemend burgemeester in Hollands Kroon + Ronald den Boer – Declareren zegt iets over mentaliteit + SC – Commissie + Lada boycot procedure

Nawijn blijft als waarnemend burgemeester in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Burgemeester Jaap Nawijn zwaait niet per 1 september als burgemeester van Hollands Kroon af, maar blijft tot wanneer zijn opvolger wordt benoemd: 12 februari 2019.

Zo is dinsdagavond bekendgemaakt door de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Johan Remkes tijdens de raadsvergadering over de definitieve profielschets van de nieuwe burgemeester.

Tijdsinterval

“Alle fractievoorzitters hebben ermee ingestemd, dat de tijdsinterval tussen het defungeren van deze burgemeester en de nieuwe wordt ingevuld door de huidige burgemeester”, aldus Remkes. “Net als hijzelf.”
Uit de profielschets blijkt, dat Hollands Kroon op zoek is naar een energieke burgemeester, die een strateeg en ambassadeur is, samenwerking stimuleert, soepel contacten legt en zijn of haar gezicht regelmatig in alle kernen van de gemeente laat zien.

Integriteit

Verder wordt geëist, dat de nieuwkomer ’pal staat voor integriteit’ en zich bij voorkeur direct in de gemeente vestigt.
Nawijn reisde aanvankelijk op en neer, huurde vervolgens op kosten van Hollands Kroon een woonark in Van Ewijcksluis en kocht ruimschoots na zijn benoeming een appartement in Hippolytushoef.
De commissaris wees er op, dat nieuwe burgemeesters wettelijk maximaal een jaar de tijd krijgen om geschikte woonruimte in hun gemeente te zoeken.

Crisiscommunicatie

Remkes liet verder weten, dat kandidaten zonder ervaring met crisiscommunicatie en bij wie ’ook maar enige twijfel’ bestaat over hun integriteit volstrekt kansloos zijn. “Die sturen we niet door naar de vertrouwenscommissie.”
Ook waarschuwde hij het selecte groepje raadsleden, dat zich met de benoeming van de opvolger van Nawijn bezig gaat houden strikte geheimhouding moet naleven. “Wanneer die toch wordt geschonden, zijn strafrechtelijke sancties niet uitgesloten.”

AIVD

Bij alle sollicitanten wordt gekeken, of zij een strafblad hebben. En bij de laatst overgebleven kandidaten wordt volgens Remkes tegenwoordig ook een onderzoek door de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en fiscus uitgevoerd.
De vacature voor burgemeester in Hollands Kroon wordt vanaf vrijdag opengesteld. Kandidaten hebben tot 13 juli om te solliciteren.

Noordhollands Dagblad, 19-6-2018

Stichting JAS, woensdag 20 juni 2018

http://www.stichting-jas.nl/2018/06/nawijn-blijft-als-waarnemend.html

Declareren zegt iets over mentaliteit

Het is de nachtmerrie van gemeentebestuurders én hun voorlichters: een rel, die maar voort blijft rollen. Het declaratiegedrag van burgemeester Jaap Nawijn kan niet op een slechter moment het daglicht bereiken, zo vlak voor de raadsverkiezingen.

Er zijn burgemeesters, die vinden, dat zij optimaal mogen genieten van alle geneugten ,die het ambt ze biedt. En er zijn burgemeesters, die daarin juist een sobere levensstijl hanteren. Burgemeester Jaap Nawijn van Holland Kroon is er duidelijk een uit de eerste categorie. Zijn collega Koen Schuiling van Den Helder valt in de tweede groep.

Schuiling huurde bij zijn aantreden voor eigen rekening een appartement en maakt van geen enkele woon- of forenzenvergoeding (zijn partner bleef achter in het Groningse Rasquert) gebruik. Hoewel hij dus wel recht heeft op allerlei regelingen, vindt Schuiling het geen pas geven daar gebruik van te maken.

Prima

Is Nawijn daarmee een slechtere burgemeester dan Schuiling? Dat is niet gezegd. Schuiling’s voorganger Stefan Hulman was een prima burgemeester. Toegankelijk, prettig in de omgang, een man met visie en daadkracht. Maar hij nam het er wel, héél erg goed van. Hij liet op kosten van de gemeente een handsfree-telefooninstallatie in de auto van zijn vriendin zetten (‘Daar rijd ik ook wel eens in’), vloog businessclass vanaf de Antillen en declareerde apart de verhuizing en reparatie van zijn poolbiljart. Tijdens lunches en diners keek hij niet op een euro meer of minder. Zo stond op een restaurantrekening van 171 euro voor 81 euro aan wijn. En gaf Hulman een tientje fooi, dan was dat namens de Helderse belastingbetaler.

Chauffeur

Ook een van Hulman’s voorgangers, wijlen Jan Gmelich Meijling, gaf zijn eigen invulling aan het burgemeesterschap. Hij liet zich frequent rondrijden in een auto met chauffeur, declareerde van alles en nog wat. Meijling vond het vanzelfsprekend, dat de gemeente Den Helder zijn telefoonabonnement betaalde, hoewel hij een geheim nummer had. Maar was hij dus een slechte burgemeester? Dat kan niet zomaar gezegd worden.

Het declaratiegedrag van Nawijn zegt niets over zijn prestaties als burgemeester. Evenmin is tot dusver aangetoond, dat hij de boel flest. Nawijn maakt simpelweg gebruik van de regelingen, waar hij recht op heeft. Het zegt wél iets over de normen en waarden en het inlevingsvermogen van de burgemeester van Hollands Kroon. Of eerder: een schrijnend gebrek daaraan. De inwoners van Hollands Kroon draaiden in zijn eerste jaar op voor bijna 24 mille, onder meer voor de huur van een woonboot (inclusief verhuis- en energiekosten), reiskosten naar zijn partner (waarvan intussen 3700 euro is terugbetaald) én etentjes. Diezelfde inwoners werden dat jaar geconfronteerd met hogere lasten en forse bezuinigingen op voorzieningen en subsidies.

Lantaarnpalen

Nou kun je met de declaraties van Nawijn niet de bibliotheken, peuterspeelzalen en lantaarnpalen in Hollands Kroon overeind houden. Maar je kunt je, met de wetenschap, dat inkomens en declaratiegedrag in de publieke sector in deze tijd gevoelig liggen, wel een beetje meer burgervader tonen.

Datzelfde geldt voor de gemeenteraadsfracties in Hollands Kroon als CDA en D66, die zich verschuilen achter wetten en regeltjes. Doen alsof het allemaal de gewoonste zaak van de wereld is. Zij mogen hopen, dat veel kiezers in maart dit niet zien als een typisch staaltje regentenmentaliteit in Hollands Kroon.

Overzicht burgemeester Jaap Nawijn
http://www.stichting-jas.nl/search/label/Jaap%20Nawijn

Verscheen eerder in NHD.

Stichting JAS, zaterdag 11 januari 2014

Reacties:

Anoniem zei
Lang niet alle dieven zijn slechte mensen, dat geldt ook voor burgemeesters, maar het blijven wel dieven.
Misschien dat Commisssaris van de Koning Remkers ook eens flink doorgelicht kan worden.
Overigens hulde voor het NHD dat de krant dit soort (onrechtmatige)zaken benoemt.
zaterdag, 11 januari, 2014

http://www.stichting-jas.nl/2014/01/declareren-zegt-iets-over-mentaliteit.html

Commissie burgemeester HK

Schager Courant, 21 juni 2018

Schager Courant, 21 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Lada boycot procedure nieuwe burgemeester

Schager Courant, 22 juni 2018

Schager Courant, 22 juni 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+Nawijn