Martijn Gijsbertsen – Luyt en gemeente zoeken oplossing + Ron Ranzijn – Dokbedrijf bij rechtbank + Evert Marsmans – Rollebollend over straat + Cor Lont – Onder politietoezicht weggesleept

Luyt en gemeente zoeken naar oplossing

Schager Courant, 7 februari 2018

Schager Courant, 7 februari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Dokbedrijf vangt bot bij rechtbank

Schager Courant, 16 februari 2018

Schager Courant, 16 februari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Rollebollend over straat

De afgelopen weken sprak ik met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezing met verschillende fractieleiders. In gesprekken van ongeveer een uur kregen ze de gelegenheid hun licht te laten schijnen over verschillende onderwerpen, die spelen binnen onze gemeente.

Allen spraken hun waardering uit voor de inzet van de burger. Burgerparticipatie blijkt hét toverwoord voor de naderende verkiezingen.
Nou ben ik ook een burger. Ik participeer, doe vrijwilligerswerk en ben mantelzorger. Ik volg zelfs de lokale politiek. Modelburger misschien dus wel. Daarom heb ik, naar hun maatstaven, recht van spreken. Bij deze dan mijn duit in het zakje van de burgerparticipatie. Lief college, leden van de raad, stop alstublieft met rollebollend over straat gaan.

Ik refereer natuurlijk aan de strijd, die momenteel gaande is met de firma Luyt. Wie er ook gelijk heeft, uw manier van optreden roept veel weerstand op. Het stuit mij tegen de borst, dat wij, de participerende burger, worden bestuurd door een groep mensen, die binnen vier jaar tijd minstens drie keer publiekelijk met een bedrijf in aanvaring komen. En niet zo zachtjes ook.

Ik wil u herinneren aan de camping in Wieringerwerf. De ontruiming daarvan verdiende al geen schoonheidsprijs, het vervolg werd helemaal een drama. Ik spreek me niet uit over wie er schuld heeft. Ik zou alleen wel meer respect kunnen opbrengen voor een organisatie, die zaken niet zo uit de hand liet lopen. Maar hup, de hakken in het zand. De rechter moet er nu aan te pas komen. Was dat nou écht nodig?

Ik wil u herinneren aan de situatie rond de kermis in Hippolytushoef. Jarenlang een vrijwel probleemloos volksfeest, een jaarlijks hoogtepuntje voor de bewoners. Toch bleek dit maar schone schijn. Plots stonden gemeente en organisatie lijnrecht tegenover elkaar. Hakken in het zand. Zo zeer zelfs, dat de hele kermis dreigde te worden afgeblazen. Ik heb opnieuw geen oordeel over schuld. Maar voor een bestuur, dat vecht voor het behoud van traditie en samenhang in de samenleving ging u wel erg kort door de bocht. Was dat nou écht nodig?

En dan nu weer de zaak Luyt. De politie werd er notabene bij gehaald om de zaak niet uit de hand te laten lopen. We spreken hier over een gerespecteerd bedrijf, dat al jaren geworteld is in de samenleving van Den Oever. Een bedrijf, dat niet bekend staat als een stelletje cowboys die voortdurend op de rand van het toelaatbare opereren. In mijn beleving is het schrijnend dat er in die situatie politie aan te pas moet komen om verplaatsing af te dwingen. Was dat nou écht nodig?

Lief college, leden van de gemeenteraad, maakt u zich geen zorgen. Ik blijf een modelburger. Ik blijf participeren in de samenleving. U heeft me wel aan het twijfelen gebracht, of ik nog wel met u wil participeren. Het is mooi, dat we in maart onze stem mogen uit brengen. Ik hoop, dat, met mij, de kiezer nog eens diep nadenkt. Willen wij wel vertegenwoordigd worden door een bestuur, dat om de haverklap in conflict raakt met haar inwoners? Ik betwijfel het.

Noordkop Nieuws, 10 februari 2018

https://noordkopnieuws.nl/column-rollebollend-over-straat/

Schepen onder politietoezicht weggesleept

Den Oever – De gemeente Hollands Kroon houdt voet bij stuk inzake de verhuizing van de firma Luyt in de haven van Den Oever.

Onder bevel van burgemeester Jaap Nawijn zijn donderdagmiddag enkele schepen, die ter reparatie lagen, weggesleept en over gebracht naar andere plaatsen in de haven.

Luyt moet van de gemeente verhuizen om de aannemer de ruimte te gunnen om zijn werkzaamheden te kunnen vervolgen.

Volgens de firma Luyt zijn er afspraken gemaakt, dat zij pas zouden verhuizen als hun nieuwe werkplek gereed zou zijn.

Straks kampt het bedrijf met moeilijkheden, zoals de stroomvoorziening. Zij hebben voor hun machines veel vermogen nodig en dat is nu niet aanwezig.

Hoe dit nu verder gaat is even afwachten. De gemeente zegt in zijn recht te staan en de directie van Luyt vreest voor zijn voort bestaan als bepaalde afspraken niet worden nagekomen en kosten niet worden vergoed.

Wij ontvingen een video, waarop te zien is, dat de firma Luyt de schepen zelf weg haalt en verplaatst naar andere plaatsen op de haven.

Noordkop Nieuws, 8 februari 2018

https://noordkopnieuws.nl/schepen-onder-politietoezicht-weggesleept-video/