Martijn Gijsbertsen – Coalitiepartij Lada stelt positie burgemeester Hollands Kroon ter discussie + De Telegraaf – Burgemeester schoffeert burgers: ’Stelletje zure gekken’ + Michiel Snik – Nawijn

Coalitiepartij Lada stelt positie burgemeester Hollands Kroon ter discussie

Coalitiepartner Lada stelt tijdens haar ledenvergadering woensdagavond in Middenmeer de positie van burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon ter discussie.

“Het verlengen van zijn ambtstermijn is wat ons betreft geen vanzelfsprekendheid”, stelt fractievoorzitter Henk van Gameren desgevraagd.

“Als fractie hebben we daar intern al over gesproken, nu gaan we kijken welk standpunt onze leden en wij dus als partij zullen innemen.”

Gesprek

Nawijn heeft binnenkort een gesprek met commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes over eventuele voortzetting van zijn burgemeesterschap in Hollands Kroon. Die termijn loopt in 2018 af.

Andere politieke partijen moeten zich hierover nog beraden.

Aangifte

Na zijn aantreden deed de burgemeester aangifte van schending van de geheimhoudingsplicht door toenmalig Lada-raadslid Rob Ravensteijn.

Die klapte uit de school door te laten weten dat de voordracht van Nawijn niet unaniem was. Ravensteijn werd hiervoor niet vervolgd.
Declaratiegedrag

Kort daarna kwam Nawijn in opspraak vanwege zijn declaratiegedrag en betaalde hij Hollands Kroon 3300 euro terug.

‘Zure gekken’

Andere affaire is een burenruzie in Wieringerwerf. Terwijl zijn microfoon aan stond, noemde de burgemeester enkele betrokkenen ’zure gekken’. Dat leidde tot een motie van treurnis.

“Wij halen geen oude koeien uit de sloot’’, aldus Van Gameren. ,,Wel zijn wij als vernieuwende gemeente misschien beter af is met iemand die dat steviger kan aanjagen.”

Schager Courant, 4 juli 2017, 07:31

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/coalitiepartij-lada-stelt-positie-burgemeester-hollands-kroon-ter-discussie

Burgemeester Hollands Kroon schoffeert burgers: ’Stelletje zure gekken’

Anna Paulowna – De burgemeester van Hollands Kroon heeft inwoners van zijn gemeente geschoffeerd door ze te betitelen als ’stelletje zure gekken’. Burgemeester Jaap Nawijn had niet in de gaten dat zijn microfoon nog open stond toen hij zich dinsdag na een raadsvergadering ernstig vergallopeerde.

Tegen een collega zegt Nawijn, terwijl hij de zaal in kijkt: „Kijk eens, daar zitten de heer en mevrouw Lombaard. Dat zijn van die zure gekken.”

De familie Lombaard is al jaren betrokken in een burenruzie met een andere familie, schrijft het Noordhollands Dagblad. Het gaat om een geschil over een weg tussen twee huizen. Ook de gemeente is in het conflict verwikkeld geraakt.

Nawijn heeft direct het boetekleed aangetrokken na zijn pijnlijke blunder. „Na afloop van de raadsvergadering heb ik mij uitgelaten over iemand, wat geen pas geeft. Daarbij heb ik mij de uitspraak ‘stelletje zure gekken’ laten ontvallen met betrekking tot de familie Lombaard”, schrijft hij aan de raad.

De beelden van Nawijn verschenen op sociale media. De burgemeester heeft de familie ook persoonlijk excuses aangeboden.

De Telegraaf, 26 oktober 2016

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26890408/___Stelletje_zure_gekken___.html

Nawijn

Schager Courant, 28 oktober 2016

Schager Courant, 28 oktober 2016

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo